Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:26, 26. 1. 2015.

| Društvo

"Greške u nazivima nisu naše, ali ih treba ispraviti"

Autor:Lj. Stojanović, S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
ulice
U "Hilendarsku" 2003. godine preimenovana Ulica Prvog ustaka

Nakon što su “Južne vesti” ukazale na više pogrešno napisanih imena niških ulica, Komisija za njihove nazive podneće nadležnim službama inicijativu da se greške isprave.

Ilic-Komisija Ilić: "Žao mi je što Komisija nema veća ovlašćenja"Ovo su na sednici gradske Komisije za nazive delova naseljenih mesta i ulica jednoglasno odlučili njeni članovi, uz naglasak da sadašnji saziv “ni po čemu nije kriv za ovakvu situaciju”.

Te table su postavljane pre 15, 20, pa i 30 i 40 godina, kada Komisija nije ni postojala. Ona radi tek od 2004. godine. Osim toga, naše je prema zakonu samo da predlažemo nove nazive, ne i da pratimo proces, utvrđujemo ili ispravljamo greške - kaže predsednik ove komisije Nikola Ilić.

Prema njegovim rečima, za postavljanje tabli odgovorna je Uprava za komunalne delatnosti, a od 2012. godine i Služba za katastar nepokretnosti.

Njima ćemo poslati inicijativu da se greške izmene, ali ona za njih nije obavezujuća. Meni je žao što Komisija nema veća ovlašćenja, kao što je kontrola celog procesa, od predloga naziva do postavljanja table. Ako bi se sutra menjao Statut Grada, to bi bio moj predlog - dodaje Ilić.

Objašnjava, na primer, da predlozi Komisije o novim nazivima ulica “prolaze 4 filtera” i da je zato mala šansa da se greške “provuku”.

Prvo mi damo predlog koji potom ide Službi za skupštinske poslove, dalje se prosleđuje nadležnom ministarstvu, pa se vraća Skupštini Grada. Ako mi propustimo grešku, imamo posle još tri službe koje treba da ukažu na nju - pojašnjava Ilić.

Spisak-ulica U rešenju iz 2003. godine piše "Hilandarska", ali i "Kralja Stevana Prvovenčanog"Komentarišući predlog “Niške priče” da na nivou opština budu formirana regulatorna tela koja bi proverila sve table sa nazivima na svojoj teritoriji i napravila popis, Ilić je rekao da je to dobra ideja, ali da je njihovo formiranje “stvar Skupštine”.

Ilić je novinarima pokazao i skupštinsko Rešenje o promeni naziva ulica, trgova i bulevara u Nišu iz 2003. godine u kom piše da je Ulica Prvog ustanka preimenovana u Hilandarsku.

To, prema njegovim rečima, znači da je greška u nazivu “Hilendarska” nastala prilikom štampanja.

 


Stefan ili Stevan Prvovenčani?

U istom rešenju piše da je Ulica Filipa Kljajića dobila nov naziv - Kralja Stevana Prvovenčanog.

Poslali smo dopis Filozofskom fakultetu, Departmanu za istoriju i tražili da nam pošalju objašnjenje da li je on Stevan ili Stefan. Kako smo učili u školi, on je Stefan - priča Ilić.

Ulica-Stevana-Prvovencanog Ozimić: "Stevan ne znači ništa osim ličnog imena"Stefan Nemanjić, sin Stefana Nemanje, je bio prvi vladar ovenčan krunom i vladao je Raškom od 1196. do 1227. godine.

On je naravno Stefan, Stevan ništa ne znači osim ličnog imena. Kasnije su svi Nemanjići imali prvo ime Stefan, pa svoje ime. To je neozbiljno, to je pitanje za lingvistiku, ne za Departman za istoriju - kazao je istoričar Nebojša Ozimić.

Pored Stefana, “novo ime” na tablama dobio je i slovenački književnik Oton Župančič čije je prezime "posrbljeno" nastavkom “-ić”.

Greške su uočene i u nazivu “Sveto-savska” ili “Zajčarska" u Leskovcu, dok su neke ulice dobile nazive sa rimskim brojem i tačkom, a druge sa arapskim i bez nje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gavra

    19:39 // 28. 1. 2015.

    Ako nemaš volje da promeniš, nemaš pravo ni da kritikuješ.

  • lagrange111

    00:15 // 28. 1. 2015.

    Svako ko je saradjivao sa Nikolom zna koliko se on zaista trudi da se nazivi ulica dovedu u red, ali isto tako mu ovlascenja ne dozvoljavaju...

  • Darko Prvovencani

    11:40 // 27. 1. 2015.

    Samo znate da kritikujete a da pomerite d... sa komp.stolice i iz kafica, to ne znate! Ako ste strucnjaci u necemu ukljucite se u rad gradskih sluzbi kao gradjanska inicijativa!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: