Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:54, 16. 1. 2013.

| Društvo

Gripa nema, vakcina na pretek

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
dom-zdravlja.jpg
foto: domzdravljanis.co.rs

Iako je u Institutu “Torlak” pre 5 dana izolovan virus gripa A(H1), poznatog kao “svinjski”, niški stručnjaci tvrde da nema razloga za paniku, jer ovaj virus nema isti kapacitet kao kad je izazvao pandemiju.

- Bez obzira što je reč o istom virusu kao pre 3 godine, sada je slabijeg kapaciteta i ljudi na njega reaguju kao na običan grip, tako da nema mesta panici – objašnjava epidemiolog dr Branislav Tiodorović.

U Nišu još nema ni potvrđenih slučajeva sezonskog gripa, a iz Doma zdravlja kažu da se javljaju pacijenti sa simptomima sličnim gripu, ali sporadično. Njegova pojava i blago povećanje broja obolelih očekuje se za 10 do 15 dana zbog toplog vremena i povratka dece u škole, što pogoduje razvoju virusa.

Tiodorović kaže da “nema govora o velikoj epidemiji”, ali su najmlađi najugroženiji jer još nemaju dovoljno jak imuni sistem, kao i hronični bolesnici, dijabetičari ili oboleli od malignih bolesti.

Građanima preporučuje da se vakcinišu što pre kako bi imali dovoljno vremena da organizam stvori antitela pre moguće epidemije. Vakcina ima dovoljno jer interesovanje Nišlija da ih prime nije veliko.

- Vakcine smo dobili krajem novembra, a do sada smo dali samo 30 odsto od ukupne količine – kaže dr Nevena Simović, portparol Doma zdravlja.

Tiodorović kaže da, osim hroničnih bolesnika, za vakcinu treba da se opredele i zdravstveni radnici, kao i svi koji rade u službama gde često dolaze u direktan kontakt sa mnogo ljudi.

Za prevenciju preporučuje i provetravanje prostorija, šetnje u prirodi i uzimanje zimnice. Najvažnija terapija za obolele od gripa, koji u proseku traje nedelju dana, jeste mirovanje uz čajeve, tople napitke i sveže vitamine.

Lekari kažu da antibiotike ne treba koristiti sve dok telesna temperatura ne pređe 38 stepeni kako bi se organizmu dala šansa da se sam izbori protiv infekcije, ali i tada uz njihov savet.

Vakcine besplatne

Zainteresovani da prime besplatne vakcine protiv gripa treba da se jave izabranom lekaru koji će im dati nalog.

Mogu je primiti u svim zdravstvenim ambulantama koje rade pri Domu zdravlja ili u svojoj kući gde bi došli lekari Službe za kućno lečenje.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: