Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:36, 26. 9. 2017.

| Društvo

Grobovi srpskih ratnika na Kajmakčalanu zarasli u korov

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
grobovi
Grobovi na Kajmakčalanu; foto: Udruženje "Kosta Pećanac"

Za šest dana koliko su boravili na Kajmakčalanu u Makedoniji, članovi kuršumlijskog Udruženja “Kosta Pećanac” i Udruženja “Kajmakčalan” iz Beograda očistili su i sredili na desetine zapuštenih srpskih grobalja poginulih vojnika u Prvom svetskom ratu u ataru sela Skočivir, Trnovo, Dobroveni, Živoino.

ciscenje-groblja-01 Čišćenje groblja; foto: Udruženje "Kosta Pežanac" Mile Koprivica, predsednik kuršumlijskog Udruženja i jedan od inicijatora akcije, tvrdi da su srpska groblja na Kajmakčalanu rasuta na preko 90 lokacija, a da se na ovom prostoru još mogu pronaći neotkriveni grobovi zarasli u trnje i korov.

I sam potomak slavnih predaka, Koprivica ističe da je na najvećem groblju nastradalih Srba u selu Skočivir, gde ima oko 500 grobova, pronašao pretka Todora R. Koprivicu poreklom iz sela Vukojevac u kuršumlijskoj opštini.

Nakon sto godina, zapalio sam sveću i održao pomen svom pretku koji je život izgubio kao podnarednik II pešadijskog puka Knjaz Mihajlo. Pronašao sam i grob još jednog zemljaka, izvesnog Vukojice Azdejkovića iz sela Đurevac kod Prokuplja. Vojnici koji su se ovde borili i izginuli, bili su iz svih krajeva Srbije – kaže Koprivica.

On ističe da je očišćeno na desetine lokacija, ali da je to tek jedan deo grobalja na kojima počivaju kosti junaka koja su godinama zaboravljena od svih.

Clanovi-Udruzenja-Kosta-Pecanac-na-Kajmakcalanu-03 foto: Udruženje "Kosta Pećanac"Koprivica dodaje i da je krajnje vreme da se sprovede jedna organizovana akcija na Kajmakčalanu, gde će se popisati sva groblja, pronaći i urediti svaki spomenik kako bi se bar malo odužiti našim slavnim precima.

Inače, u probijanju Solunskog fronta, jednu od najkrvavijih, najpresudnijih i najslavnijih bitaka, u jesen 1916. godine, srpska vojska vodila je na Kajmačkalanu, u današnjoj Makedoniji, gde je za 19 dana, boreći se prsa u prsa, za slobodu otadžbine palo na hiljade srpskih junaka.

Svi oni sahranjivani su dok su borbe još trajale, odmah uz liniju fronta, na improvizovanim grobljima, u portama crkava i po vrletima ove planine.

Selo-Dobroveni,-srpsko-vojnicko-groblje-02 Očišćeno; foto: Udruženje "Kosta Pećanac"

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera koyote

    21:15 // 26. 9. 2017.

    svaka čast.

  • Kosta

    19:50 // 26. 9. 2017.

    Bravo junaci! Mi imamo na par stotina metara od centra Niša Staro groblje koje je zaraslo u korov...tako da smo kao narod ...

  • Cujte Srbi

    19:38 // 26. 9. 2017.

    Zelim da se zahvalim i izrazim divljenje udruzenjima,,Kosta Pecanac,i ,,Kajmakcalan,na posao koji su obavili.Nazalost zivimo u takvoj drzavi koja svoje heroje koji su zadivili ceo svet,ostavlja vec duze vrema,da na njihovim grobovima raste korov zaborava.Kome smeta istina Velikog rata?Sadasnjoj ili predhodnim vlastima ciji su preci mozda bili na suprotnoj strani.Nema potrebe.Oprostili smo svima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: