Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:39, 12. 12. 2023.

| Društvo

Grujičić: Nišu treba još jedan Klinički centar, renoviranju Porodilišta nadamo se sledeće godine

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Grujičić
Ministarka obilazila zdravstvene ustanove u Nišu; foto: Ministarstvo zdravlja

Iako Niš i dalje nema Opštu bolnicu, a ni naznake da će je uskoro dobiti, ministarka zdravlja Danica Gujičić, konstatovala je da su zgrade klinika u starom delu "islužene" i da se nada još jedanom novom Kliničkom centaru u Nišu, za bar 20 godina. Za "dotrajalo" Porodilište koje i dalje čeka na obećano renoviranje, ministarka kaže da će sledeće godine biti para, a najavila je i skener, magnet i obnovu Dečije klinike i to od donacija Fondacije "Humana srca" koju vodi porodica Slobodana Tešića.

ambulanta brzi brod Ambulanta konačno završena, ali još ne može da se koristi; foto: Dom zdravlja Niš Ministarka Danica Grujičić je ponovo juče posetila Niš, obišla obnovljenu ambulantu u Brzom brodu, koja se umesto 90 radnih dana koliko je trebalo da traju radovi, adaptirala više od godinu dana, a pratili su je sukobi meštana i pretnje.

Iz niškog budžeta je u njeno renoviranje uloženo 36 miliona dinara, biće tu i pošta i apoteka, ali građani još ne mogu da je koriste, a iz Doma zdravlja su najavili da se zvanični početak rada očekuje posle Nove godine.

Potom je ministarka obišla i Univerzitetski klinički centar, kao i Dečiju kliniku, a povod je bio donacija organizacije "Humana srca", koju inače vodi Danijela Vasiljević, ćerka Slobodana Tešića koji je označen kao jedan od "najvećih trgovaca oružjem" na ovim prostorima i nalazi se na crnoj listi SAD-a.

IMG-424a213aabc93621497bf08b90028fd0-V Ministarka ponovo posetila Niš; foto: UKC Niš Za rekonstrukciju dva odeljenja ove klinike, infektivnog i dnevne bolnice, opredelili su 17,5 miliona dinara, odnosno 150.000 evra, uz isticanje da će dati još novca ako se ispostavi da to nije dovoljno, jer je planirana potpuna rekonstrukcija podova, zidova, elektro i kanalizacone instalacije, kao i novi nameštaj i oprema.

Lepo je kada se neko zdrav seti da pomogne bolesnima, posebno da našim najmlađim sugrađanima olakša boravak u bolnici, kao što je to uradila Humanitarna organizacija "Humana srca". Adekvatno i specifično lečenje malih pacijenata zahteva opremu koja će biti lako dostupna, a za to će se svakako pobrinuti Ministarstvo zdravlja i ja vam obećavam magnet i skener za sledeću godinu - rekla je ministarka.


Postoji ideja za rekonstrukciju niškog Porodilišta, ali ne i para

IMG-2c790a3002b4a27bf2f868638717b98c-V Ministarka ponovo posetila Niš; foto: UKC Niš Početak renoviranja niškog Porodilišta prvo je najavljen za 2021. godinu, ali je korona to sprečila, potom prošle godine nedostatak para, a ove kao da su nadležni zaboravili na to šta su obećavali, pa i da je ministarka zdravlja priznala da je "dotrajalo".

Nedavno je i v. d. direktora UKC Niš Zoran Perišić rekao da ga zanima kada će radovi početi, a odgovor na to pitanje sa sigurnošću nije mogla da kaže ni ministarka Grujičić.

Nije samo Niš, imamo 5 ginekologija koje su goruće u Srbiji. Imamo ideju i verovatno će krenuti sledeće godine, moramo napraviti projekat, postoji ideja da se oni kada krene rekonstrukcija potpuno presele na drugo mesto, planirali smo sredstva za sledeću godinu i nadamo se da ćemo ih dobiti od Ministarstva finansija - rekla je ministarka u Nišu.

IMG-9c1b86f242d70a8615066b6cbfa0f4bb-V Ministarka ponovo posetila Niš; foto: UKC Niš Nabrojala je koje sve kliničke centre trenutno "renoviraju", uz opasku da to ne znači da će se zaustaviti na ovoj jednoj novoj zgradi Kliničkog centra Niš, koja je otvorena 2017. godine.

Obišla je stari deo kliničkog i rekla da su neke zgrade "islužene", da 30 godina nije ništa rađeno, da nisu ni održavane kako je trebalo, te da je prioritet kako da sve njih zamene još jednom savremenom zgradom.

Koja će biti pored one zgrade, ja sam sada prolazila i videla da tamo ima dovoljno prostora i dovoljno placa i možda i ta poliklinika i onkologija i pedijatrija i fizijatrija i porodilište, možda zaista treba da dobiju jednu potpuno novu zgradu. Međutim, pošto je to jako dug proces, moramo završiti prvo ovo što je planirano. Nadamo se, ako ne za 10, 15, onda bar za 20 godina da će biti tu još jedna nova zgrada i da će zaista svi preći u taj novi Klinički centar - istakla je Grujičić.

20231211_103715 Ministarka ponovo posetila Niš; foto: UKC Niš Takođe je istakla problem parkiranja, jer parking između stare i nove zgrade jeste veliki, ali nije dovoljan, te da je u planu višespratna garaža.

Još jedan dugoročni plan koji je navela je da lekar treba da postane najbolji prijatelj porodice, da bi to značilo da niko ne mora da ide privatno na pregled, jer će mu lekar biti dostupan, ali da je za to potrebno da se u narednih 10 godina svi potrudimo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • tony

    20:40 // 14. 12. 2023.

    ...ne nadajte se, iduće godine nećete više biti na vlasti

  • Kosta

    08:23 // 14. 12. 2023.

    Baba, za povetak kupi invalidska kolica i pokretne stolove na urgentnom jerz za ceo klinicki slovom i brojem imaju 4 invalidskih kolica i 1 sto za unos nepokretnih bolesnika. Da vas je sramota da ovakve bajezgarije vise odvaljujete.

  • Mrki

    21:05 // 13. 12. 2023.

    More ti treba da se lečiš

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Na blokadi desetoro, na roštilju deset hiljada.

Bata Raka iz Niš čitalac

Tekst: Umesto uranka i roštilja, radnici u Kuršumliji pozivaju na blokadu puta

Pronađite nas na: