Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:53, 6. 7. 2023.

| Društvo

"Gruner" tvrdi da ne duguje državi i da ne otpušta radnike masovno

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
Gruner Vl
Iz "Grunera" kažu da posluju po zakonu; foto: M. M.

Nakon što su Južne vesti prenele svedočenje bivše radnice, kao i odgovore dva ministarstva na poslanička pitanja opozicione poslanice o poslovanju te kompanije, iz "Grunera" tvrde da su od početka godine otpustili svega 40 radnika, da je postupak otpuštanja viška radnika u toku, kao i da informacije o dugovim prema državi smatraju neosnovanim.

Tekst u kome stoji da je inspekcija Ministarstva privrede usled niza otpuštanja utvrdila da je ta kompanija povredila Zakon o radu, kao i da ima dugovanja prema državi, smatraju neistinama većine medija i stranačkih ličnosti koje za rad ličnih ciljeva narušavaju ugled kompanije. IMG_20230704_141145 Inspekcija utvrdila povrede zakona; foto: JV

Kompanija Gruner je najpre donela Odluku kojom je obavestila svoje zaposlene da se nalazi u teškom položaju i da će zaposlenima koji žele sporazumno da prekinu radni odnos isplatiti otpremnine iako Zakon ne predviđa isplatu otpremnina kod sporazumnog prestanka radnog odnosa, isplaćena je otpremnina svima koji imaju radni staž duži od jedne godine - navode u saopštenju.

Konkretno, u dokumentu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, stoji da je do 10. aprila ukupno 34 radnika prestao sa radom, a da je kompanija ranije donela Odluku da će svima koji sporazumno potpišu prestanak radnog odnosa do 10. maja biti isplaćene "stimulativne naknade-otpremnine", gde se kao osnovica obračunava trećina bruto zarade za poslednja tri meseca, te da se taj iznos množi sa brojem godinama rada.

Taj iznos uplaćen isplaćen je za 19 radnika, dok njih 15 koji nisu imali ni godinu dana staža, nisu dobili naknadu. IMG_20230706_124859 Do sada otpušteno 34 radnika, dok je postupak otpuštanja viška od 67 radnika u toku; foto: JV

Sporazumnim putem prekinuli su radni odnos oko 30 zaposlenih, u toku je postupak rešavanja viška zaposlenih koji se sprovodi saglasno Zakonu o radu i u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, a sve po Programu rešavanja viška zaposlenih u kome je predviđeno da će se oko 60 zaposlenih oglasiti tehnološkim viškom, za koje će se isplatiti Zakonom predviđena otpremnina i tek doneti resenja - objašnjavaju.

Tačnije reč je o 67 radnika i taj postupak je, kako kažu, u toku. Negiraju i svedočenja bivših radnika da je broj otpuštenih radnika dostigao skoro 200 ljudi.

Zvanično je, kažu, od početka godine iz preduzeca otislo oko 40 zaposlenih, a da je bar deset njih otišlo na sopsveni zahtev.

Broj već otpuštenih radnika i onih koji će biti proglašeni viškom, premašuje 100 radnika, skoro koliko je procenilo i Ministarstvo privrede koje je u odgovoru poslanici Jeleni Milošević saopštilo da zbog toga imaju dug prema državi. InCollage_20230704_141758217 Ministarstvo kaže da imaju duh prema državi; foto: JV

Obaveštavamo vas da je Kompanija za 200 novih radnika po poslednjem ugovoru (iz 2019. godine) dobila 773.014 evra. Trebalo je da održava 742 radnika u random odnosu. Zbog planiranog smanjenja broja zaposlenih za 102, na 640 ljudi, pitanje povraćaja više dobijenih sredstava u budžet Republike Srbije biće uređeno izmenama Ugovora, u skladu sa kojim će kompanija biti u obavezi da vrati 394.235 evra - stoji u obrazloženu Ministarstva.

Te informacije iz Ministarstva smatraju nosnovanima i napominju da "Gruner" posluje odgovorno, poštuje odredbe svih zaključenih ugovora, da po njima postupaju i da će svim zaposlenina biti isplaćene otpremnine.

Podsetimo, prvi navodi o otpuštanjima u nemačkoj firmi počeli su aprila meseca, kada su iz "Grunera" to demantovali, što su danas ipak potvrdili.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dezmond

    10:43 // 7. 7. 2023.

    U septembru kreće i Leoni sa otkazima, za početak 500 zaposlenih ide na ulicu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: