Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:49, 8. 4. 2013.

| Društvo

Grupa 21: tražimo posao na osnovu zakona

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
Grupa21.jpg
Članovi "Grupe 21" na pres-konferenciji

Na činjenicu da Romi iz južne Srbije u javnim preduzećima rade u znatno manjem procentu nego što to zakon predviđa, ukazuju srednjoškolci i studenti okupljeni u neformalnoj "Grupi 21".

Da bi im olakšali zapošljavanje, "Grupa 21" će obučiti 250 Roma iz Niša, Leskovca, Bele Palanke, Lebana i Bojnika da aktivno traže posao u državnoj upravi, lokalnoj samoupravi, javnim preduzećima i državnim institucijama. Ovim će započeti kampanju "Da zakon radi, da Romi rade".

Oni objašnjavaju da 21. član Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina propisuje da prilikom zapošljavanja u javnim službama treba voditi računa o nacionalnom sastavu stanovništva i odgovarajućoj zastupljenosti. Ovo se, kažu u "Grupi 21", ne poštuje.

- Pošto Romi, prema poslednjem popisu, čine 2.05 odsto ukupne populacije, njima pripada isto toliko procenata radnih mesta u javnim preduzećima i državnim institucijama, ali u njima radi tek 0,04 odsto Roma. Na primer, od 2.000 Roma koji žive u Bojniku, samo jedan radi u državnoj službi - kaže Robert Kasumović iz "Grupe 21".

On dodaje da je u Srbiji popisano 145.000 Roma, ali da ih prema procenama ima čak 300.000. Kaže da je, od 150.000 radno sposobnih, nezaposleno čak 120.000 Roma. U državnoj administraciji Srbije, koja, kako kažu u "Grupi 21", zapošljava 550.000 ljudi, Romima bi trebalo da pripadne 15.000 radnih mesta.

- Država favorizuje bogate, Romi su na margini. Mere koje država sprovodi ne pokazuju rezultat. Pozivamo ombudsmana da vidljivost ovog problema podigne na viši nivo - kaže Jelena Kasumović iz "Grupe 21".

Jedan od ciljeva ove grupe je da se tema o zapošljavanju Roma uskoro pojavi i na dnevnom redu Skupštine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mladen Jovanovic

    11:57 // 9. 4. 2013.

    Odlicna akcija! Apsolutna podrska za Grupu 21.

    Evo sta Grad zaista moze da uradi povodom proslave godisnjice Edikta o toleranciji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: