Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:14, 8. 7. 2020.

| Društvo

Grupa ekoloških organizacija traži poništenje upotrebne dozvole za mini-hidroelektranu u Rakiti

Autor:Lj. F. Izvor:Južne vesti
MHE rakita
Traže poništenje upotrebne dozvole; foto; Lj. F.

Da upotrebnu dozvolu za mini-hidroelektranu "Zvonce“ oko čije izgradnje meštani sela Rakita i ekološki aktivisti godinama protestuju treba poništiti, smatra grupa organizacija posvećenih zaštiti životne sredine okupljena u Koaliciju 27.

Nakon što je Opštinska uprava Babušnica 24. juna izdala upotrebnu dozvolu za, po mnogima, spornu mini-hidroelektranu, prvi su reagovali iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI). U njihovim nastojanjima da se ta dozvola poništi pridružile su im se organizacije okupljene u Koaliciji 27 koje zahtevaju da državni organi poštuju svoje propise i spreče legalizaciju objekta, jer kako objašnjavaju, ona je sagrađena uprkos brojnim nepravilnostima.

Derivacioni cevovod je postavljen u korito reke, uprkos prethodno navedenim izričitim zabranama nadležnih organa. Izgradnjom ove MHE prekinut je prirodni tok Rakitske reke i pokrenuto klizište na privatnim parcelama stanovnika sela Zvonce. Rešenjem Ministarstva investitoru je zabranjeno izvođenje radova i naloženo da teren obuhvaćen radovima sanira i vrati u prethodno stanje zato što su radovi izvođeni suprotno uslovima Zavoda za zaštitu prirode. Nalazom republičke inspekcije utvrđeno je i da je na desnoj obali, u visini vodozahvata, došlo do aktiviranja klizišta, a da je na levoj obali uništena vegetacija - navode u Koaliciji 27.

Oni objašnjavaju da je na osnovu važećih propisa Republike Srbije objekat nezakonito izgrađen, a da je uprkos svim zabranama i rešenjima, MHE dobila upotrebnu dozvolu.

S obzirom na velike štete koje evidentno nastaju kao posledica nepoštovanja propisa, pozivamo državne organe da poštuju vladavinu prava i spreče kršenje propisa u oblasti zaštite životne sredine. Organi državne uprave bi trebalo da budu primer drugima. Stoga, apelujemo na nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da poništi rešenje i spreči legalizaciju nezakonitog objekta "Mala hidroelektrana Zvonce“ - traže iz Koalicije 27.

Koalicija 27 je grupa organizacija civilnog društva posvećenih zaštiti životne sredine prateći napredak Srbije u Poglavlju 27 pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, koje pokriva oblasti životne sredine i klimatskih promena.

Čine je Alternativa za bezbednije hemikalije, Beogradska otvorena škola, Mreža za klimatsku akciju Evrope, Centar za unapređenje životne sredine, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Inženjeri zaštite životne sredine, Udruženje Jedan stepen Srbija, Mladi istraživači Srbije i Svetska organizacija za prirodu.

Podsetimo, Građevinska inspekcija Opštine Babušnica stopirala je rešenjem radove početkom 2019. godine, isto je učinila i rešenjem Ministarstvo zaštite životne sredine, a žalba na rešenje koju je podneo investitor odbijena je u aprilu 2019. godine.

Uprkos svemu, gradnja je nastavljena, a mini-hidroelektrana završena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • BugaraSS

    15:37 // 8. 7. 2020.

    Umesto da traze autonomiju oni glasaju SNS i SPS.
    Kako su glasali godinama,tako i imaju put,vodu...

    • Старо куче

      06:20 // 10. 7. 2020.

      Сепаратизам може да почне и на интернету, то није спорно. Али, мора да заврши у затвору.

  • Sergio

    10:45 // 8. 7. 2020.

    Oni stigli do upotrebne dozvole, a trazi se da im se ne izda ista.
    Onaj ko im je dozvilio izgradnju dace im i upotrebnu dozvolu.Tako da pisi propalo, polako ali sigurno izgradice se jos vise stotina samo polako.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: