Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:55, 31. 3. 2021.

| Društvo

Grupa radnika niške Turističke organizacije tužila ustanovu, direktorka i nadležni ćute

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
ton
Jedan o info-centara TON-a; foto: J. C.

Petoro zaposlenih u Turističkoj organizaciji Niš tužilo je ovu ustanovu jer, kako kažu, smatraju da su novom sistematizacijom oštećeni. Sa višom i visokom stručnom spremom prebačeni su na niža radna mesta, a samim tim im je smanjena i plata. Žale se i na mobing i šikaniranje, a direktorka TON-a i resorna većnica za turizam ne odgovaraju na pitanja novinara.

Nova sistematizacija je neke od radnika, kako kažu, degradirala u svakom smislu, dok je pojedince nagradila. Posle nekoliko neuspelih pokušaja da sa direktorkom TON-a Dankom Milojković o tome razgovaraju, presavili su tabak i podneli tužbe.

Od 15 zaposlenih 5 je tužilo i jedna kolegenica je uložila prigovor na rešenje o sistematizaciji jer smatra da je oštećena zato što nije dobila radno mesto sa fakultetskom diplomom, nego niže radno mesto, iako je u istom statusu kao i dvoje kolega kojima su uvažene diplome fakulteta - kažu oni koji su tužili.

Pojašnjavaju da su plate nekima smanjene čak i za 35%, a mnogi su pretrpeli korekcije i dobili primanja niža za po 5% ili 10%.

Kolegenici koja je bila na porodiljskom odsustvu smanjena je plata za dvadesetak odsto i dodeljeno joj je lošije radno mesto, iako direktorka nju nikada nije ni upoznala. Kada je postala direktorka kolegenica je bila na porodiljskom. Nije znala kako radi, a degradirala je i smanjila joj je platu. Nije imala dovoljno para u budžetu pa je kaznila ljude koji su najstručniji i imaju svoje mišljenje - pričaju nezadovoljni zaposleni.

Ugovori o radu, prema novoj sistematizaciji, prema tvrdnjama radnika su takođe potpisivani retroaktivno. Mnogima su počeli da važe od polovine decembra, iako su ih potpisali tek u januaru. Zato, kako kažu, njihove tužbe sadrže više osnova.

Obaramo sistematizaciju, obaramo Pravilnik o platama i tu retroaktvnost sa ugovorima - kažu zaposleni.


Eskterne firme za sve i svašta, pritužbe na šikaniranje

Zaposleni su napisali nekoliko pisama o problemima u TON-u koja su slali na sve relevantne adrese u Gradu, kao i pojedinim medijima. U jednom od njih navode da je nova direktorka često za brojne aktivnosti i rad ustanove angažovala privatne, eksterne firme, iako u TON-u postoje službe i ljudi koji se time bave.

Eksternoj firmi data je i skupo plaćena izrada novog časopisa pod nazivom Visitnis iako u samoj organizaciji ima dovoljno stručnih osoba koje godinama rade taj posao i rade ga dobro. Eksternoj firmi je dato da radi na završnom računu iako u firmi ima zaposlenih koji preko 20 godina rade na tim poslovima. Skupo plaćena advokatska kancelarija za izradu novih rešenja i ugovora za radnike po novoj sistematizaciji koja je isto tako nezakonito odrađena - piše u pismu.

Radnici se u pismu žale i na šikaniranje i mobing, a sve je počelo nezakonitim glasanjem koje je, kako kažu, inicirala direktorka kako bi se otpustile dve radnice na određeno pod izgovorom da ostane dovoljno novca za povećanje plata nekima koji rade na neodređeno.

To, kako kažu, nije prošlo, ali su zato mnogi isterani iz svojih kancelarija koje se sada zaključavaju. Zaposlenima se oduzimaju mejl adrese, oprema za rad, a tvrde da im se bez jasnog razloga oduzimaju ili dodeljuju radni zadaci koji im nisu u opisu radnog mesta.

Svakodnevno šikaniranje i omalovažavanje zaposlenih od strane direktorke. Neuvažavanje prijema na razgovor, bahata izbacivanja zaposlenih iz kancelarije pod pretnjom otkaza i vređanjem. Uvođenjem određenih pravila koja sama ne poštuje. Konkretan primer je nedolaženje na posao nekad i ceo dan - piše u pismu koje možete pročitati na kraju teksta.

Na sve ove optužbe direktorka Milojković nije odgovorila. Pitanja su poslata na mejl, kako je i sama tražila u telefonskom razgovoru, ali odgovori do danas nisu stigli.

Zaposleni kažu da su razgovarali sa resornom članicom Gradskog Veća Adrianom Anastasov i veruju, kako su rekli, da ona razume njihove probleme. Tako je delovalo i u razgovoru sa novinarima, ali ni ona na konkretna pitanja koja su poslata mejlom još nije odgovorila iako je, kako se čulo prilikom usvajanja budžeta, Gradu Nišu turizam prioritet za 2021. godinu.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Pismo nezadovoljnih radnika TON-a (preuzmi) - 23.31 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Posmatrac

    09:43 // 2. 4. 2021.

    Malo je 15 zaposlenih, treba udvostruciti broj zaposlenih. Pa ovo je katastrofa. Pa ru je dovoljno dvoje ljudi. Suludo, jer bi onad u Beogradu trebalo da ih bude preko 100

  • Mira

    07:18 // 2. 4. 2021.

    Mala bara puno krokodila.

  • Iz drugog ugla

    09:07 // 1. 4. 2021.

    Gospodo, mobing ako postoji prvo se dokazuje u instituciji. Kada se Institucija ogluši o zahteve zaposlenih ,onda se javnost upoznaje. Svima su nam puna usta PRAVNE DRŽAVE.
    Da nije možda ovo hronična boljka zaposlenih u javnim institucijama, bolest tzv DRŽAVNOG POSLA.
    Otpor birokratije je uvek prisutan u kad se pokreću nove metodologije rada.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: