Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:12, 27. 3. 2012.

| Društvo

Grupa za hemofiliju održala sastanak u Nišu

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
sastanak

Sastanak Srpske lekarske grupe za hemofiliju održan je 26. marta na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu, sa ciljem da omoguće isti kvalitet lečenja osobma sa hemofilijom u svim delovima Srbije.

Grupa za hemofiliju nastavlja u 2012. godini sa organizovanjem stručnih sastanaka "Sveobuhvatno zbrinjavanje osoba sa hemofilijom".

- Lečenje hemofilije je skupo, ali ako je neblagovremeno, postaje još skuplje, a i život pacijenata može da bude ugrožen. Organizovanjem stručnih sastanaka želimo da upoznamo kolege širom Srbije sa principima lečenja ovog retkog oboljenja i da ih povežemo sa kabinetima za lečenje hemofilije koji postoje u Beogradu i Novom Sadu, a uskoro i u Nišu i Kragujevcu - izjavila je Dragana Janić, predsednica Srpske lekarske grupe za hemofiliju.

Sastanci su namenjeni lekarima, stomatolozima, biohemičarima, farmaceutima, medicinskim sestrama i zdravstvenim radnicima koji se ne sreću sa obolelima od hemofilije i njihovim porodicama.

- Ove radionice su od neprocenjivog značaja za pacijente i njihove porodice. Neadekvatnim lečenjem, zbog smanjene količine leka, oboleli od hemofilije se svakodnevno suočavaju sa mnogobrojnim problemima, što je naročito izraženo u malim mestima. Sastanci omogućavaju pacijentima širom Srbije da iznesu svoje probleme, direktno postave pitanja lekarima, upoznaju se sa savremenim metodama lečenja i sa pravima koja kao pacijenti imaju - rekla je Tatjana Marković, predstavnica Udruženja hemofiličara Srbije i majka deteta obolelog od hemofilije.

Očekuje se da će stvaranjem mreže kontakata među lekarima biti poboljšan i kvalitet zdravstvene usluga za obolele od hemofilije, odnosno da će svim pacijentima moći da budu pruženi isti uslovi zbrinjavanja bez obzira na to gde žive.

Lek koji zaustavlja krvarenje postoji i njegovom redovnom primenom ova bolest se može olakšati, ali samo lečenje nije jednostavno i zahteva tim stručnjaka.

Ova predavanja i planirane radionice obuhvatiće preko 500 lekara i medicinskog osoblja iz cele Srbije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: