Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:04, 30. 3. 2018.

| Društvo

Gujon u Nišu: Neću u politiku, ima previše podela u Srbiji

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
arno gujon-foto-m.z.
Knjiga, frula i kosovske pesme; Foto: M. Z.

Francuz sa srpskim državljanstvom Arno Gujon poziva na sabornost, a napominje da aktuelna politička dešavanja oko Kosova utiču i na njegove humanitarne aktivnosti. Ipak, kako kaže, nema političkih ambicija uz obrazloženje da ima previše podela u Srbiji. On je u Nišu predstavio svoju knjigu “Svi moji putevi vode ka Srbiji”.

Govoreći na tribini na Filozofskom fakultetu u Nišu, pred prepunim amfiteatom, prekidan frenetičnim aplauzima, Gujon je objasnio da su najveći motivi za osnivanje humanitarne organizacije “Solidarnost za Kosovo” bili bombardovanje Jugoslavije 1999. godine i martovsko nasilje nad Srbima na Kosovu 2004. Živi u Beogradu, a iako ga, kako kaže, “mnogi cene” napominje da želi da ne želi da se politički angažuje u Srbiji.

Ne, pošto je moj rad humanitarne prirode i imam tu sreću da me mnogi cene i to sa svih strana, bez obzira na njihovu političku opredeljenost, tako da ću da nastavim da okupim ljude i da pomognem ljudima. Da svi zajedno radimo konkretne stvari. Mislim da ima previše podela u Srbiji, a da treba da se okupimo oko pozitivnih akcija i pozitivnih vrednosti - kaže Gujon.

Iako su i recenzenti Gujonove knjige govorili da je ona “duboko politička”, a na tribini su se mogle čuti i političke ocene, kao ta da je delo protiv hegemonizma i imperijalizma, jedan od ljudi iz pratnje Gujona pokušao je da spreči novinara Južnih vesti da postavlja pitanja koja po njemu nisu podobna i reagovao na pomen Vučićeve politike prema Kosovu i aktuelne krize.

Nemoj to pitanje, brate, nemoj da postavljaš ta pitanja, pošto ovo nije tribina za politička pitanja. Molim te, humanitarno sve možeš da pitaš, ali politiku ne - rekao je nepoznati čovek.

Ipak, Gujon je odgovorio.

Pratim to, ali se ne opterećujem time. Iako politika utiče na humanitarni rad na Kosovu i Metohiji, u smislu da kad ima tenzija to se odražava i na narod i na one koji im pomažu. Mi se trudimo da se koncentrišemo na naše humanitarne projekte - rekao je Gujon.

Inače, osetljivost Gujona na novinarska politička pitanja pokazana je pre nekoliko meseci, kada se ljutio na televiziju N1 zbog pitanja o svojoj političkoj prošlosti. Gujon je, kako je preneo tada N1, bio deo desničarskih organizacija u Francuskoj, a pokušao je i da se kandiduje za predsednika.


Gujon: Ćele-kula je moj prvi “susret” sa Nišom

gujontribina-foto-m.z. Gujon pričao na "tečnom" srpskom, kaže da najmanje voli padeže, ali ih zna; Foto: M. Z. Francuski humanitarac naveo je da se prvi put upoznao sa Nišom preko pesme Lamartina o Ćele-kuli.

Srpsko biće je ostalo isto, krasi ga hrabrost i kontinuitet - kaže Gujon.

Gujon je istakao da je počeo sa jednim kombijem pomoći koju je skupio sa svojim bratom 2004. Kasnije je pomoć rasla.

Mi pomažemo preko naših donatora iz cele Francuske. Zahvaljujući njima smo do sada organizovali 43 konvoja humanitarne pomoći u vrednosti od oko 3,5 miliona evra. Renovirali smo 31 školu u vrednosti preko 600 hiljada evra, naparvili smo 4 farme, mlekaru, jednu fabriku za pasterizaciju voća i povrća, renovirali smo nekoliko manastira, crkava - navodi Gujon.

Skup je obeležio i frulaš u narodnoj nošnji koji je svirao kosovske pesme, između ostalih i “Udade se Jagodo”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • žika

    21:55 // 30. 3. 2018.

    Mi niti imamo kontinuitet niti smo hrabri. Svaka nova vlast počinje ispočetka, gotovo u svemu. Istorijska prošlost nam je veoma isprekidana i puna zaokreta. A koliko smo hrabri vidi se po tome šta smo sve spremni da istrpimo od ove vlasti. Razumem potrebu za komplimentima, ali nema mnogo prostora i osnova za njih.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: