Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:10, 27. 11. 2020.

| Društvo

Gužve ispred tržnih centara u Nišu, iz komunalne milicije najavili pojačane kontrole [foto]

Autor:N. Mitić, J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Gužve za crni petak1; foto: JV-J. Adamović
Redovi usred epidemije; foto: JV-J.Adamović

Deo Obrenovićeve ulice blokiran je ljudima koji čekaju u redu za ulaz u tržni centar "Forum", a gužva je i na samom ulazu i u zatvorenom delu gde kupci čekaju da neko izađe kako bi ušli unutra. Razlog su popusti koje trgovci danas, a neki i tokom celog vikenda, daju povodom "Crnog petka". Načelnik Komunalne milicije kaže da su planirane pojačane kontrole poštovanja mera uvedenih zbog sprečavanja širenja virusa korona.

Gužve za crni petak3; foto: JV-J. Adamović Gužve u danu kada je najveći broj preminulih od virusa; foto: JV-J.Adamović Građani tradicionalno na praznik “Crni petak” koriste popuste i slike gužvi su uobičajene. Od toga ih nije odvratilo ni to što je treći talas epidemije virusa korona u jeku. Novinari su najveće gužve primetili u samom centru Niša, ispred "Foruma". Uglavnom su u redovima mladi, a većina je bila sa zaštitnom maskom.

Za razliku od Obrenovićeve ulice, gde je veliki broj ljudi bio u popodnevnim satima i maska je obavezna, nešto manje gužve su u "Stop-šopu", kako javlja reporter Južnih vesti, ali popusti su tek počeli, pa je moguće da će se takva slika tokom dana i vikenda promeniti. Gužve za crni petak4; foto: JV-J. Adamović Velike gužve i na vratima; foto: JV-J.Adamović

Epidemiolog Predrag Kon je povodom gužvi i redova koji su danas zabeleženi rekao da je teško zabraniti "Crni petak", ali da su mere zaštite vrlo jasne i da je odgovornost na organizatorima akcija i građanima.

VAK_1622 Gužve mogu da se očekuju i narednih dana; foto: Vanja Keser Prema tome, onaj ko organizuje "Crni petak" je direktno odgovoran za ono što budu posledice. Ako se poštuju mere i ako se obezbedi da to funkcioniše to bi i moglo da se proguta, ako je činjenica da se stvaraju gužve ispred ne može se prihvatiti odgovornost za tako nešto i odgovornost je na onima koji su to organizovali, a svako nosi i individualnu odgovornost. Meni ne bi palo napamet, nije mi je jasno kako je to sada najznačajnije kada je danas 57 umrlih, to mi uopšte nije jasno - pojasnio je Kon.

Zbog gužvi koje su očekivane zbog popusta će danas i u naredna 2 dana niška komunalna milicija proveravati da li se u redovima ispred trgovina poštuju mere lične zaštite, a što im je odnedavno u opisu zaduženja, najavljuje njihov načelnik Milan Đorđević. Gužve za crni petak2; foto: JV-J. Adamović Obrenovićeva blokirana od ljudi; foto: JV-J.Adamović

Istovremeno sa redovnim aktivnostima imamo saradnju i kontrolu sa republičkim inspekcijama Nišavskog upravnog okruga. Danas, sutra i prekosutra je planirana pojačana kontrola sa ovim inspekcijama - kaže Đorđević.

Dodaje da su u prethodnih nekoliko dana njihovi službenici zabeležili samo 1 slučaj kršenja mera lične zaštite, kada se građanin koji je nosio masku ispod brade protivio nalogu komunalnog milicajca da je stavi preko nosa i usta.


Đorđević: Zbog više kažnjavanja manje prekršaja

Najveći broj sankcija zbog prekoračenja radnog vremena - 72, koje su iz Komunalne milicije izrekli vlasnicima ugostiteljskih objekata, bilo je početkom septembra, ukazuje načelnik Đorđević.

Kako je vreme prolazilo primećuje da se taj broj ovih prekršaja smanjio i da sada nema slučajeva da ugostitelji rade posle 18 sati, na koliko je ograničeno radno vreme ugostitelja novom merom Vlade Srbije za sprečavanje širenja epidemije kovida 19.

To je postignuto i svakodnevnim kontrolama, a delom i kroz sankcionisanje, jer kazne su poprilično velike - tumači načelnik.

Upozorava i da su se građani prebacili na "sitna okupljanja u kućnoj varijanti" od kako ugostiteljski objekti rade kraće, zbog čega je više prijava u stambenim zgradama zbog narušavanja kućnog reda.

Inače, prvu novčanu kaznu zbog nepoštovanja naloženih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19 iz Prekšajnog suda izrekli su jednom niškom ugostitelju, a pred ovim sudom u toku je postupak protiv još 11 ugostiteljskih radnji u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kristijan

    13:20 // 28. 11. 2020.

    U pravu je kon... I ja nebi jurio popuste da sam na drzavni platni spisak...

    • Nenad

      19:07 // 28. 11. 2020.

      Da li je bolje juriti popuste zbog odsustva na drzavnom platnom spisku ili juriti za zdravstvenu pomoc usled poremecenosti zdravstvenog sistema (koji se inace tesko drzao i do pre ove epidemije) izazvane koronom?

  • Словен

    12:05 // 28. 11. 2020.

    Ајмо народе, буткице преко синдикат... бесплатно!!!!

  • Dr JJ

    09:51 // 28. 11. 2020.

    Da li je neko jos uvek iznenadjen sto su na vlasti u Srbiji najgori koje imamo? Mentalno smo unisteni i to je nezaustavljivo. SPS, SNS i SRS su unistili Srbiju i od naroda napravili bezlicnu masu. Njihovih 30 godina su bile destruktivnije od otomanskih 500.

    • Деутеријум

      18:31 // 28. 11. 2020.

      Изгледа маса пљувача овде присутних није те схватила како треба, што твом коментару даје посебну тежину. :) Браво! У праву си 100%

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: