Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:20, 31. 1. 2020.

| Društvo

Gužve na niškoj pedijatriji, zbog virusa poluprazni vrtići i škole

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
pedijatrija
Pedijatrija puna dece; Ilustracija; foto: arhiva JV

Poslednjih dana sve više je dece sa simptomima gripa, kažu u Domu zdravlja Niš, pa se dešava da se od 30 đaka iz jednog odeljenja pojavi njih četvoro ili petoro, a malobrojne su i grupe u vrtićima.

Izuzetno visoka temperatura koja se danima ne spušta i malaksalost, prema rečima roditelja, slika su virusa koji “hara”.

Temperatura ide konstantno iznad 39, spusti se malo dok traje dejstvo leka, ali odmah se vrati. I dugo traje, evo šesti dan kako je pod temperaturom – kaže majka jednog osnovca iz Niša.

Zato i ne čudi situacija u niškom Domu zdravlja – svakog dana ogromne gužve na pedijatriji.

Evidentan je porast broja bolesne dece, a najveći broj se javlja sa simptomima gripa – visoka telesna temperatura, sekrecija iz nosa, kašalj, glavobolja, malaksalost i bolovi u mišićima – kaže načelnica pedijatrije Snežana Zdravković.

Objašnjava da je podjednak broj školske u predškolske dece, a za roditelje ima sledeće savete: da kod povišene temperature koriste antipiretike, da deca miruju i što više leže, kao i da što više unose namirnice bogate vitaminom C. Preporuka je da se piju čajevi i tople supe, ali i rastvor elektrolita.

Roditelj učenice prvog razreda jedne niške osnovne škole kaže da se u poslednje vreme najviše četiri đaka pojavi na časovima. Da je smanjen broj đaka potvrđuje i načelnik Školske uprave u Nišu Dragan Gejo.

Imamo podatke da je manje dece u školi, a izuzetno je smanjen i broj mališana u vrtićima - kaže Gejo.

Da je među pacijentima koji imaju oboljenja slična gripu najviše dece istakao je juče i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Olakšavajuća stvar je što se bliži zimski raspust i deca neće ići u školu - rekao je Lončar.

Raspust praktično počinje sutra, a da li će prvo polugodište početi 18. februara još nije sigurno, upravo zbog situacije sa gripom. Naime, ukoliko situacija ne bude povoljna, postoji mogućnost, kako su rekli iz Ministarstva prosvete, da se raspust produži.

Podsetimo, zbog povećanog broja obolelih od respiratornih infekcija, zabranjene su posete niškog Kliničkom centru, Vojnoj bolnici, kao i bolnicama u Leskovcu, Vranju i Prokuplju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija Simonovic

    19:23 // 31. 1. 2020.

    Raspust za skolarce,a sta cemo sa vrticima? Vrtici nemaju raspust,rade svakoga dana tokom cele godine..a i u vrticima je broj dece smanjen i sto je najgore i zaposleni su bolesni

    • Ouzo

      20:51 // 31. 1. 2020.

      To "genijalni" ministar,posetilac Silerove ne razume,brze mu leti jezik od pameti ! Ko veli- ja nemam decu u vrticima !

  • zoki ajduk

    18:40 // 31. 1. 2020.

    A doktori ne primaju decu, kažu samo svoje pacijente, pa gde da nađem ja mog doktora kad ne radi danas. Trebalo bio da povedu računa šta rade, zbog njih.

  • Bravo za mlade majke domaćice

    16:52 // 31. 1. 2020.

    Šta radite bre domaćiceee?Od 30-toro dece samo četri pet u školi.Što ne bacite ti telefoni iz ruke i deci ne spremite kuvano,vitaminski ,raznovrsno da im ojačate imunitet.Da im nisu babe ne bi znale šta je kašika bacite im smoki i milku i rešili ste problem,SRAMOTA!!!Ma nikad se neću ženim iako imam 43 NIKAAAAD!!!

    • Tijana

      18:31 // 31. 1. 2020.

      Ti znaš kako mi majke hranimo decu?Ja kuvam sve zdravo, dajemo voće, povrće, uz to sirupe za jačanje imuniteta i opet se dete razbolelo. Ne pametuj !

    • Bilo nekad

      20:17 // 31. 1. 2020.

      Nasmeja me. Koje bre babe? Nas su babe cuvale i hranile. Danasnje babe - gospodje, hoce slobodno vreme za sebe...
      Babe danas samo kucice u park setaju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: