Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:20, 28. 3. 2016.

| Društvo

Gužve u Domu zdravlja zbog novog informacionog sistema

Autor:S. J, J. C.Izvor:Južne vesti
dom zdravlja
Neke trudnice čekale na pregled i 3 sata u čekaonici; foto: JV

U niškom Domu zdravlja počeo je da se primenjuje Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) koji je prvog dana upotrebe, umesto da olakša i bolje organizuje rad lekara, doneo kolaps u nekim službama.

Reč je o centralnom elektronskom sistemu u kome se čuvaju i obrađuju svi medicinski i zdravstveni podaci pacijenata, zdravstvenih radnika, ustanova, intervencije i usluge, ali se njime izdaju i uputi i recepti, kao i podaci o zakazivanju za specijalističke preglede, dijagnostičke procedure i hirurške intervencije.

Međutim, kako kažu pacijenti koji su danas posetili Dom zdravlja, sistem često "padao" i nije radio po nekoliko sati, pa su u to vreme lekari sedeli u ordinacijama, a pacijenti punili čekaonice.

Takva slika je jutros bila ispred ordinacija lekara opšte prakse i drugih službi tako da je novi sistem, bar prvog dana njegove upotrebe, napravio komplikacije.

Čekala sam na ginekologiji od 7 jutros i do 10 sati je primljena samo jedna pacijentkinja. Kažu nam da nisu oni krivi, već sistem, ali pošto ne mogu da čekam u 5. mesecu trudnoće odustala sam i otišla kući - kaže jedna pacijentkinja.

dom zdravlja Nov sistem doneo probleme i zastoj; foto: JVPrema rečima jednog lekara Doma zdravlja, problem je što tokom dana više puta nije mogao da se "uloguje" u sistem, a to znači da je bilo nemoguće i da izdaje upute i recepte, a samim tim i da prima pacijente na pregled.

Kako kaže portparolka Doma zdravlja dr Nevena Simović, pacijenti se mole za strpljenje jer se svi tek uhodavaju, a dodatni problem je izazvalo to što je sistem uveden u ponedeljak, koji je inače u zdravstvu "udarni dan".

Problem je internet konekcija zato što se danas sve zdravstvene ustanove u Srbiji loguju na sistem. Očekujemo da će svi problemi u toku dana biti rešeni i da će svi pacijenti biti primljeni, uz malo strpljenja - kaže dr Simović.

Neke pacijentkinje su, međutim, vraćene kući iz čekaonice Službe za ginekologiju i zakazani termin im je bukvalno propao. 

Pacijenti su o ovoj novini bili obavešteni i preko zvaničnog sajta Doma zdravlja na kome piše da je ta ustanova "sprovela sve organizacione pripreme". Lekari su imali rok da se do 25. marta prijave na IZIS i naprave raspored rada u ambulanti za april.

Ipak, i u ovom obaveštenju bila je ostavljena mogućnost da će "neki tehnički detalji vezani za sam program možda omesti pokretanje sistema u najavljeno vreme, a oni ne zavise od Doma zdravlja Niš."

Očekujemo razumevanje i pacijenata i zdravstvenog osoblja tokom uvođenja sistema IZIS, jer će sigurno biti potrebno vreme da se svi prilagode novom sistemu - piše na sajtu Doma zdravlja.

Kako se objašnjava, ovaj sistem pacijentima omogućava da preko interneta imaju uvid u svoj zdravstveni karton, da prate zakazivanje pregleda i budu obaveštavani o svemu. Na ovaj način uvode se "elektronski recept" i "elektronski uput" sa istovremenim zakazivanjem pregleda, ali će i dalje postojati uputi bez zakazivanja.

Takođe, svi nalazi pacijenata, od osnovnih do rendgenskih snimaka, magnetnih rezonanci i skenera, biće dostupni bilo kom lekaru sa teritorije Srbije kroz ovaj sistem, tako da gde god se igrom slučaja budete našli kao pacijent, podaci o vama biće u potpunosti dostupni lekaru koji će vas pregledati - piše u opisu IZIS-a.

Da bi im sve ovo bilo omogućeno pacijenti treba da pristupe zvaničnom sajtu sistema mojdoktor.gov.rs na kom piše da će ovakav način funkcionisanja biti povećan kvalitet usluga pacijentima, omogućena transparentnost informacija, blagovremeno izveštavanje pacijenata i smanjeno vreme čekanja na tretman.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Haha

    23:47 // 28. 3. 2016.

    A otkad se doktori pitaju za nesto? Oni moraju da prihvate sta god da im se nametne. Nisu oni krivi jer je neko iznad njih, daleko nesposobniji, pokusao da uvede nesto novo...

  • IT

    19:59 // 28. 3. 2016.

    To su ti naši IT stručnjaci...

    • IT stručnjak

      10:58 // 29. 3. 2016.

      Tu nema nijednog našeg IT stručnjaka! Jer da ima ne bi se tako uvodio sistem!

    • Dusan

      14:44 // 31. 3. 2016.

      Sve primedbe slati u Ministarstvo . Softver je Elektronskog Fakulteta i radi vec godinama. Dodaje se novi inf. sistem Ministarstva IZIS (za malo ISIS) :)

  • Lena

    18:52 // 28. 3. 2016.

    Dok su bile hemijske i indigo, manje su guzve bile. Prvo je kol centar napravio pometnju,a sad i ovo. Sve smo drugo doveli u red samo nam elektronika fali.

    • dusan

      20:35 // 28. 3. 2016.

      Gospodja Lena ja ipak vise volim da zakazem telefonom nego da cekam po dva sata ispred ordinacije.Cenim svoje vreme, a trebali bi ste i Vi.

    • IT stručnjak

      11:04 // 29. 3. 2016.

      Ma kompjutere bre treba dekretom ukinuti! I ne samo to, nego i struju treba ukinuti. I lečenje pijavicama vratiti. I tada ne bi bilo gužve. I sve bi bilo u najboljem redu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: