Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:04, 2. 11. 2020.

| Društvo

Hala "Čair" postaje privremena bolnica do kraja nedelje, manje postelja nego u aprilu

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
Čair korona
Čair uskoro spreman za pacijente; foto: N.M.

Sa 196 kreveta hala "Čair" sa manjim kapacitetom dočekuje treći talas epidemije korona virusa, koji po broju novozaraženih višestruko premašuje brojeve iz aprila. Hala bi do kraja nedelje trebalo da počne da radi kao privremena bolnica i prima pacijente, a za razliku prvog talasa kada su u njoj boravili samo oboleli od korone sa lakšim simptomima, sada će tamo biti smešteni i oni sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom kojima nije potrebna kiseonička potpora, najavljuje pomoćnik direktora KC Niš Goran Stanojević.

Za pacijente kojima je potrebna kiseonička potpora na raspolaganju su 3 kovid objekta, u kojima su već smešteni pacijenti, dodaje Stanojević i ostavlja mogućnost da se za potrebe smeštenih u Čairu snađu sa bocama sa kiseonikom.

Trenutno u Kliničkom centru to je novi deo: četvrti sprat zgrade i centralna jedinica intenzivne nege, odnosno respiratorni centar, i Klinika za infektivne bolesti, gde je 20 pacijenata kojima zahtevaju različite oblike kiseoničke potpore. Trenutno je 85 pacijenata na 3 kovid mesta. Imamo dovoljno kapaciteta za prijem najteže obolelih - kaže Stanojević.

U ovom trenutku u "Čairu" je postavljeno 196 kreveta što je, dodaje, za početak sasvim dovoljno za trenutnu epidemiološku situaciju.

Da hala ima sopstveni sistem zagrevanja koji će obezbediti da prostor bude topliji, kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i dodaje da će ako zatreba, taj prostor dogrevati.

S obzirom da je ovo velika hala, koja može i ima svoj sistem za zagrevanje, dopremićemo i dodatna grejna tela - kaže Sotirovski.


Situacija u Nišu nesigurna, sa tendencijom da pređe u nepovoljnu

Epidemiološka situacija u Nišu je, prema oceni člana niškog kriznog štaba Žarka Rankovića, daleko povoljnija nego što je u Beogradu i drugim većim gradovima Srbije. On napominje da je to pre svega zahvaljujući najvećem delu građana koji se ponašaju odgovorno.

Epidemiolog i član republičkog kriznog štaba, Branislav Tiodorović, situaciju u Nišu vidi kao “nesigurnu, sa tendencijom da pređe u nepovoljnu”.

Branislav Tiodorović Epidemiolog Tiodorović ocenjuje situaciju u Nišu kao nesigurnu; foto: N.M.To je ono što očekujemo, jer se povećava broj pozitivnih na ovoj teritoriji. Ja sam zato od početka bio i ostajem pri tome da stanovništvo mora da dobije potpunu informaciju, pravovremenu i realnu. Jura je nešto bolja i nema je u poslednjih 2 dana na spiskovima pozitivnih koje mi dobijamo. Mislim da su u septembru i oktobru oni bili 56,2% od ukupnog broja pozitivnih u Nišu. Ima među zaraženima i radnika iz drugih fabričkih pogona. Niš ima 28 obolelih - objašnjava Tiodorović.

Podsetimo, hala Čair bila je opremljena bolničkim posteljama i od 4. do 23. aprila gde se u tom periodu od kovida lečilo oko 360 ljudi. Za to vreme neki od pacijenata koji su izgubili simptome virusa tražili da budu testirani i da odu kući, što se odugovlačilo, a žalili su se na i higijenske uslove, te su zbog svega toga štrajkovali glađu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Razbibriga

    13:07 // 3. 11. 2020.

    Znaci, 28 ljudi, sa teritorije grada je obolelo ! Svi ostali se dovoze, jer je Nis, najveci grad od Beograda, ka jugu ! Zbog cega, sa obolelima iz drugih krajeva Srbije, ne dolaze i ostaju ,lekari i ostalo osoblje, ako se vec dopremaju teski slucajevi i kakva je to organizacija, gde jedni ne mogu dusom da danu a drugi ekpedituju ?

  • Borko

    11:18 // 3. 11. 2020.

    Ova slika govori vise nego hiljadu reci i nije potreban nikakav komentar ! Ovde drzati bolesnike je zlocin u pravom smislu te reci !

  • Icko

    22:25 // 2. 11. 2020.

    Svaka vam cast, uspeli ste da od majmuna napravite svinje. Napredovala medicina!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: