Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:01, 31. 3. 2020.

| Društvo

Hala "Čair" opremljena za prve pacijente, postavljeno 256 ležajeva

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
cair-foto-ministarstvo-odbrane
Paravani postavljeni; foto: Ministartsvo odbrane Srbije

Prilagođavanje sportskog centra "Čair" u privremenu bolnicu završeno je i spremno je 256 ležajeva, postavljeni su paravani, određeni prostori za prihvat obolelih i njhov medicinski tretman, a tu su i biblioteka, TV sala, prostor za rekreaciju i trpezarija, saopštili su iz Ministrarstva odbrane. U pripravnosti je i 90 medicinskih sestara i 18 lekara, a prema rečima pomoćnika direktor KC Niš Gorana Stanojevića spremni su za prve pacijente, a kada će oni doći, objašnjava, zavisi od situacije.

Halu "Čair" za smeštaj obolelih od korona virusa koji imaju lakšu kliničku sliku pripremila je Vojska Srbije, a ministar odbrane Aleksandar Vulin ističe da je sve maksimalno komforno, u meri koliko je to moguće. cair6-foto-ministarstvo-odbrane Spremni i dezinfikovani toaleti, kažu nadležni; foto: Ministartsvo odbrane Srbije

Obezbeđene su prostorije ne samo za spavanje, već i za svakodnevne aktivnosti i ishranu, i, ono što je najvažnije, obezbeđen je dovoljan broj lekara i sestara, kao i dobra i, koliko god da je potrebna, zdravstvena i medicinska zaštita - rekao je Vulin.

Kazao je i da se je u Nišu trenutno spremno još 280 postelja u drugim halama, u dve škole, “Duško Radović” i “Mika Antić”.

cair9-foto-ministarstvo-odbrane Zdravstveni radnici biće 24 sata u hali; foto: Ministartsvo odbrane SrbijeO pacijentima koji budu smešteni u privremenoj bolnici u hali "Čair" brinuće radnici Kliničkog centra Niš, rekao je Goran Stanojević, pomoćnik generalnog direktora Kliničkog centra za hiruršku delatnost.

Naši pacijenti će biti asimptomatski, sa lakšom kliničkom slikom i organizacija osoblja, lekara, sestara i higijeničara već je obavljena, tako da spremni očekujemo prve pacijente za tretman. A kada - to zavisi od situacije - objasnio je Stanojević.

Podsetimo, u halu "Čair" biće smešteni oboleli od korona virura koji imaju blaže simptome, a kako je ranije rekao ministar Vulin, sve će biti isto u ovoj improvizovanoj bolnici kao i u onoj na Beogradskom sajmu.

cair5-foto-ministarstvo-odbrane Određen prostor za trpezariju; foto: Ministartsvo odbrane SrbijeŠta pacijenti mogu da ponesu u halu "Čair" nije saopšteno, ali ukoliko su upustva ista kao za Beogradski sajam, onda je to obavezna medicinska dokumentacija i lekovi koji se piju kao redovna terapija. Pacijent bi trebalo da ponese i stvari potrebne za ličnu higijenu, pidžamu, papuče, patike, trenerku ili drugu udobnu odeću i to za barem 2 presvlake, peškire, bade mantil (po želji), čaša (najbolje plastična), toalet papir i ubruse (po želji), posteljinu (po želji).

Pacijenti mogu da ponesu svoje telefone, laptop ili tablet računare, kao i slušalice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • slavko

    23:34 // 31. 3. 2020.

    E ova slika sa WELCOME je bas kako treba.Ja bih ipak stavio NA ZDRAVLJE!

  • Mika

    20:35 // 31. 3. 2020.

    Neje li ladno na ovija zdravstveni radnici? Ce gi utepa promaja! ... il' mnogo dobro greju u tu halu.......

  • Cvetko II

    18:11 // 31. 3. 2020.

    Da li je šarena bluza deo folklora ili dekora?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: