Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:33, 8. 2. 2020.

| Društvo

Hančanin tvrdi da mu je miniranje tunela Manajle oštetilo kuću, "Koridori" odbacuju optužbe

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Kuća kod tunela Manajle
Vlasnik kuće tvrdi da je oštećenje nastalo prilikom miniranja tunela; foto: M. S.

Da mu je kuća oštećena prilikom radova na tunelu Manajle, na južnom kraku Koridora 10 i da niko od nadležnih do danas nije sanirao štetu na kući, tvrdi meštanin naselja Kržince u opštini Vladičin Han. Sa problemom su, kaže, upoznati svi - od Opštine do ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović. Iz Koridora tvrde da je pre miniranja veštak pregledao kuću koja je već imala određenih oštećenja, a da od početka do kraja radova nije bilo promena na objektu i da su tvrdnje vlasnika neosnovane.

Miroslav Stošić iz naselja Kržince kaže da, osim što je miniranje tunela stvaralo veliku buku od koje nije moglo da se spava, oštećena je i kuća na nekoliko mesta.

Bilo je strašno, 4 godine svakodnevno miniranje. Nisu uradili nikakvu zaštitu, a nije ni ograđen deo ispod kuće na samom tunelu. Oštećenje je na zidovima, međuspratnim pločicama u kupatilu, u prizemnom delu i na krovnoj konstrukciji - tvrdi Stošić.

Kuća Iz Koridora kažu da novih oštećenja, osim onih koja su evidentirana pre početka radova, nema; foto: M. S. Kako kaže, problem je nekoliko puta prijavljen Opštini Vladičin Han, Koridorima i Putevima Srbije. Čak je i ministarka Mihajlović kada je bila na otvaranju tunela, kaže, rekla da je ozbiljan problem i da mora da se reši i od tada niko ništa ne preduzima.

Načelnik Opštinske uprave Vladičin Han Miloš Stojanović kaže da Opština nema informaciju o tome šta su nadzorni organi utvrdili i da li je kuća zaista oštećena, kao i to da Opština nije odgovorna za eventualna oštećenja na kući koja su nastala izgradnjom Koridora 10.

Ukoliko je prilikom izvođenja radova na izgradnji Koridora 10 došlo do oštećenja na kući Miroslava Stošića, imenovani se može odštetnim zahtevom obratiti investitoru ili pokrenuti sudski postupak pred nadležnim sudom - kaže Stojanović.


"Koridori Srbije": Navodi vlasnika neosnovani

Iz Koridora kažu da su odmah nakon pritužbe tražili informacije od stručnog nadzora i izvođača radova i da je na osnovu pregleda sudski veštak u svom nalazu konstatovao da na objektima nema novih oštećenja u odnosu na ona koja su evidentirana 2013. godine, odnosno pre početka radova na izgradnji tunela Manajle.

Tako da su navodi gospodina Stošića u potpunosti neosnovani - tvrde iz Koridora.

Kuća Stošić kaže da je oštećen krov, zidovi, pliočice, prizemni deo kuće; foto: M. S. Kako kažu, od njih je decembra 2018. godine Ministarstvo građevinarstva tražilo da se izjasne povodom pritužbe suvlasnika parcele Zorana Stošića, a osim što je predstavnik Koridora obišao objekte, zahtevali su informacije od stručnog nadzora i izvođača radova.

Kao što je navedeno, od strane izvođača je, pre početka izvođenja radova na tunelu 2013. godine, pripremljen nalaz sudskog veštaka sa utvrđenim stanjem okolnih objekata, kao i pojedinačni elaborati za svaki objekat. Pregledu su prisustvovali i vlasnici objekata koji su po izradi elaborata dobili po jedan primerak i potpisali njegov prijem - kažu u Koridorima.

Povodom primedbi da je na objektu došlo do oštećenja usled radova na miniranju, tvrde u ovom preduzeću, izvođač je ponovo angažovao istog sudskog veštaka, koji je 28. decembra 2018. godine pregledao stambeni i pomoćni objekat.

U nalazu je, kažu, “nedvosmisleno konstatovano” da na kući nema novih oštećenja u odnosu na već evidentirana 2013. godine, a Stošić je obavešten o svemu.

Podsetimo, deonica kroz Grdeličku klisuru završena je sredinom maja prošle godine i time je završena izgradnja Koridora 10. Svečano ga je, uz muziku i vatromet, otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Otvaranje auto-puta kroz Grdeličku klisuru odlagano je nekoliko puta, a projekat su pratili brojni problemi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: