Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 6. 2. 2021.

| Društvo

Hapšenja koje je najavio Vučić još nema, KRIK objavljuje detalje o nestanku Nišlije

Autor:T. Tasić, A. StankovIzvor:Južne vesti
hapšenje
"Ono što je sasvim sigurno jeste da sve organizovane kriminalne grupe imaju leđa" Foto: flickr Keith Allison

Dva dana od kada je predsednik Srbije rekao da će biti hapšenja i u Nišu i Vranju i da se tako nastavlja borba protiv kriminala, hapšenja nema, a ni informacija od onih koji jesu zaduženi za istragu. Da gradovima na jugu nije strana reč „kriminal“ potvrđuje koordinator Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala za Srbiju i Crnu Goru i kaže da je upravo Niš prepoznat kao žarište kriminala. Iz KRIK-a kažu da informacija o kriminalcima sa juga nema zbog zatvorenosti institucija.

Ko su kriminalci sa juga, kakve su njihove veza sa drugim grupama, naročito sa onom uhapšenog Belivuka, umesto informacija stižu nagađanja.

KRIK, sa druge strane, objavljuje da jedan od dvojice nestalih za čiju su otmicu optuženi Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja i njegovi saradnici, jeste Nišlija Milan Ljepoja.

Prepoznat kao "Pink Panter", Ljepoja je pre više godina učestvovao u pljački zlatare u Dubaiju, a slučaj koji se od kraja prošle godine istražuje kao nestanak ili moguća otmica, prema njihovim saznanjima iz tužilaštva, zapravo je moguća istraga ubistva.

Nije rekonstruisan tačan datum likvidacije. Navodi se da su ga početkom novembra prošle godine namamili da dođe iz Niša, gde je živeo, u Beograd. Na parkingu u blizini "Laste", na autoputu ka Nišu, u kolima "pasat" ga je sačekao osumnjičeni Dejan Tešić i odvezao do kuće u Ritopeku koju je grupa koristila za kriminalne radnje, tvrdi tužilaštvo – prenosi KRIK.

I to je za sada jedina potvrđena informacija o vezama ove kriminalne grupe sa niškim kriminalcima, osim najave predsednika Aleksandra Vučića da su među gradovima gde se borba protiv kriminala nastavlja Niš i Vranje.

Najava hapšenja, kažu oni koji prate kriminal, može da se tumači i kao upozorenje kriminalcima.

Novinarka KRIK-a Bojana Jovanović najave političara o borbi protiv kriminala na jugu smatra neosnovanim potezom.

Ne znam šta je problematičnije – to što se predsednik bavi najavama hapšenja ili što se takve stvari uopšte najavljuju. Predsednik uopšte ne treba da se bavi time, to ne spada među njegove nadležnosti niti je njegov posao. Drugi problem je samo najavljivanje hapšenja koje predstavlja upozorenje svakome ko je u kriminalu, ali može da se tumači i kao svojevrsna predstava za javnost – jer može da stvori lažni utisak da se zaista nešto radi kada je u pitanju borba protiv kriminala – ističe Jovanovićeva.

Jovanovićeva kaže da niški kriminalci operišu i sarađuju sa ostalim kriminalnim grupama. Dodaje da su osobe iz Niša i Vranja optužene kao članovi grupe čuvenog narko-bosa Darka Šarića, pa da su bile uključene u međunarodni šverc droge.

Poput dvojice kamiondžija iz Vranja koji su osuđeni u Rumuniji u jednom od najpoznatijih slučajeva u kome je tona kokaina pronađena u delti Dunava. Pojedinci su učestovali i u ratu škaljarskog i kavačkog klana. Učešće u ratu su uzeli i pojedinci iz Niša. Tako su dvojica Nišlija – Petar Jovanović i Milan Branković uhapšeni u Ukrajini zbog sumnje da su u maju prošle godine pokušali da ubiju vođu kavačkog klana Radoja Zvicera – navodi Jovanovićeva.

Veze kriminalaca iz južne Srbije, koordinator Globalne inicijative Saša Đorđević, povezuje sa većim organizovanim kriminalnim grupama iz regiona koje se bave ilegalnom trgovinom drogom, uglavnom, kaže, heroinom i kokainom.

Ipak, Niš i Vranje su tranzitne lokacije, a ne mesta prodaje i proizvodnje droge. Tek minimalna količina ilegalnih droga ostaje na lokalnom tržištu u južnoj Srbiji. Takođe, kriminalci iz Vranja i Niša uglavnom su povezani sa transportom droge od tačke A do tačke B – ističe Đorđević.

Jovanovićeva navodi da konrektnih podataka o broju kriminalnih grupa i njihovom poslu nije moguće zvanično dobiti, jer su, kaže, sve relevatne državne institucije zatvorene i ne dostavljaju takve podatke.

Prema istraživanjima, kaže Đorđević, niške kriminalne grupe su uglavnom umešane u krijumčarenje droge i cigareta u Srbiji i Evropi, a kao primer navodi Švajcarsku.

Kriminalci iz Vranja bave se trgovinom drogom i krijumčarenjem migranata, jer je grad blizu granice sa Severnom Makedonijom, gde postoji veliki priliv migranata – kaže Đorđević.


"Javnosti nepoznati, ali ih policija poznaje"

Sagovornici Južnih vesti ukazuju da kriminalci iz ovog dela Srbije ostaju van radara javnosti, da njihova imena nisu poznata poput Belivukovog, ali da su policiji svakako poznati.

Organizovane kriminalne grupe ne bi mogle da se nesmetano bave kriminalom, a da nemaju "leđa", odnosno veze u policiji i državnim strukturama, ističe Jovanovićeva.

Te veze su u Srbiji u više navrata otkrivene, ali nije napravljen korak dalje i one nisu sasečene – zaključuje novinarka KRIK-a.

Đorđević ukazuje da su se 2010. godine, u vreme kada je niška policija funkcionisala bez šefa i sa čestim promenama najvišeg rukovodstva, kriminalne aktivnosti u Nišu povećale. Dodaje da je Globalna inicijativa ranije već́ identifikovala Niš kao žarište kriminala zbog lokacije i socijalno-ekonomske ranjivosti.

Niš je na raskrsnici puteva koji vode od Kosova i Severne Makedonije ili od Turske i Bugarske prema Beogradu. Prosečna zarada u Nišu je ispod republičkog nivoa. Nasuprot tome, Vranje se od 2019. godine pojavljuje kao kriminalno žarište u nastajanju. Najvažnije je da profesionalci – policijski inspektori i tužioci, efikasno i nezavisno vode istragu - smatra Đorđević

Jedan od razloga što su Vranje označili kao žarište kriminala, kako su ranije naveli iz Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, jeste i umešanost državnih službenika u kriminalne aktivnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Калча

    10:31 // 7. 2. 2021.

    Нисам знао да је УБПОК објавио конкурс за пријем нових сарадника.

  • SUMNJA

    07:39 // 7. 2. 2021.

    SUMNJAM DA BAS NEKO HOCE DASE OBRACUNA SA KRIMINALOM, UVEK SAMO PONEKO ŽRTVENO JAGNJE! KAD SE LOPOVI NAJAVLJUJE HAPŠENJE? A KO JE PREISPITAO PROCENE KAPITALA MNOGIH PREDUZECA, A KAD CE ZAKON O POREKLU IMOVINE, A KADCEJEDNA NACIONALIZACIJA, ZASTO SE MNOGI PRIVATNICI REGISTRUJU KAO NARKOMANI I TO BAŠ NA JUGU_NIŠU, ZASTO POJEDINE PLJACKE I OBIJANJA NEMAJU EPILO I POSLE 12 GODINE? ZASTO?!

  • Nis

    20:09 // 6. 2. 2021.

    Jel ima imena i slike tih kriminalaca ??? Ili samo tvrdnje da niski nazovi krimi decaci saradjuju sa nekim grupama.

    • milica

      08:29 // 7. 2. 2021.

      ma sve oni znaju nego rade zajedno,staro pravilo iz filma Kum...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: