Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:44, 10. 7. 2019.

| Društvo

Helidrom KC Niš plaćen duplo skuplje od planiranog, pomogli donatori, ali ne zna se koji

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Pištaljka
Helidrom KC
Helidrom preplaćen?; Foto: Vanja Keser arhiva

Iako je ugovor za izgradnju helidroma kraj niškog Kliničkog centra potpisan na sumu od 18,6 miliona dinara, na kraju će, prema rečima direktora Zorana Radovanovića, sve koštati oko 30 miliona. On kaže da su pomogli donatori, ali ih ne otkriva. Pištaljka piše da helidrom nema ni upotrebnu dozvolu i da je duplo skuplji od istih u Hrvatskoj.

Najavljivano je da helidrom može da bude na raspolaganju pacijentima kojima je prevoz helikopterom potreban već od kraja aprila, kada su radovi završeni.

Međutim, novoizgrađeno poletno-sletno mesto, kako piše Pištaljka, još nema ni upotrebnu dozvolu.

Povrh svega, na kraju je sve ispalo skoro duplo skuplje od planiranog i najavljivanog. Radovi su prvo procenjeni na 15,5 miliona dinara, a ugovor sa konzorcijumom izvođača koje predvodi niški Kapaprojekt potpisan je na 18,6 miliona sa PDV-om.

Ipak, u izjavi za Politiku, po završetku radova, direktor Radovanović je rekao da je u izgradnju helidroma uloženo 30 miliona dinara.

15 miliona donirao je Direktorat civilnog vazduhoplovstva, EPS je pomogao sa 3,6 miliona, a razliku do 30 miliona, kako je Pištaljki rekao Radovanović, pokrili su “ugledni niški privrednici”.

Razliku sam obezbedio kroz donacije zahvaljujući lokalnim privrednicima koji su na moju molbu pomogli izgradnju helidroma. To nije keš novac, već više donacije kroz materijal i rad - objašnjava Radovanović.

On ni posle 20 dana, kako piše istraživački portal iz Beograda, nije dostavio spisak donatora pravdajući se da ne zna tačno ko su donatori, a da je dokumentacija kod Komisije za tehnički prijem.

Poreski obveznici tu nisu oštećeni, jer niko tu ništa nije platio. Sve su to donacije, sve su to dali privatnici svoja sredstva da pomognu KC Niš i svoj grad - rekao je direktor.

Iz Kliničkog centra nisu odgovarali ni na pitanja novinara Južnih vesti koja su se ticala helidroma, ali je zato ekipa RTS o završetku radova izveštavala uživo.

Zasada se ne zna ni ko će koristiti helidrom, s obzirom na to da Klinički centar ima obučene ljude, ali ne i svoj helikopter.

Radovanović je rekao da će tu najverovatnije sletati vojni i policijski helikopteri, a projekat je rađen za letelice tipa Mi-17. Vlada Srbije je iz Rusije pazarila 2016. dva ovakva helikoptera, a najavljena je kupovina još 6.


Skuplje nego u Hrvatskoj

Pištaljka piše da je cena od oko 30 miliona dinara duplo skuplja od one koju Hrvati troše za izgradnju svojih bolničkih helidroma.

Prema informacijama koje prenosi ovaj portal, bolnicama u zagrebačkom naselju Dubrava, Osijeku, Slavonskom Brodu i Karlovcu, planirani su helidromi čiju će izgradnju finansirati Sjedinjene Američke Države sa nešto više od 400 hiljada evra i Vlada Hrvatske sa oko 135 hiljada evra.

Iako se konačna cena još ne zna, prostom računicom dolazimo do toga da će za nešto više od 500 hiljada evra u Hrvatskoj biti izgrađena četiri helidroma. Za ta sredstva u Nišu bi mogla da budu sagrađena samo dva helidroma - pišu iz Pištaljke.

Ono što su se pitale i mnoge Nišlije jeste neophodnost izgradnje ovog helidroma kada svega stotinak metara dalje, u krugu Vojne bolnice već postoji jedan.

Međutim, kako su pojasnili u Kliničkom centru, taj helidrom zbog stambenih zgrada ima samo jedan doletni pravac i neupotrebljiv je kada duva južni vetar.

Podsetimo, Klinički je počeo da traži graditelje helidroma septembra prošle godine. Izgradnja piste za helikoptere je najavljenja decembra 2017. kada je i otvorena nova zgrada KC u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ex faca

    17:35 // 10. 7. 2019.

    Da nije ,,heliodrom" tu bi bio parking. Znači trošak dva miksera betona, što nije ni 100 000 din, plus za farbu nešto malo i to je to. Gde je onda razlika do 18, a tek do 30 miliona. Zato bih voleo da sam na visokoj funkciji.

  • Verona Verdasco

    17:29 // 10. 7. 2019.

    Pravilno je HELIODROM

  • Ouzo

    17:17 // 10. 7. 2019.

    Koge,bre,briga,za bolesne,to je napravljeno za Prvorodjenog i satrape mu!

    • Stojko

      09:21 // 11. 7. 2019.

      ...I za ONE, što se čukaju na naplatnim rampama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: