Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:10, 10. 2. 2021.

| Društvo

Helidrom niškog Kliničkog centra konačno isproban, uspešno prvo sletanje

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
helidrom
Uspešno probno sletanje nakon dve godine od izgradnje helidroma; foto: T. T.

Zvuk helikoptera za medicinski transport danas se po prvi put čuo na helidromu niškog Kliničkog centra koji je izgrađen pre skoro dve godine. Glavni razlog što je tek sada zvanično počeo sa radom, kako je rekao direktor KC Zoran Perišić, jeste što će se krajem februara održati Evropsko prvenstvo skijaša na Kopaoniku, pa će ta ustanova zbrinjavati pacijente ukoliko bude bilo potrebe, a prevoz će biti ubuduće biti dostupan svima kojima je takva vrsta transporta neophodna.

Tačno u 11 i 30 na helidrom niškog Kliničkog centra sleteo je Airbus vojske Srbije, a probno sletanje je, istakao je Perišić, bilo znak da pokažu da je sve u funkciji.

Od 22.do 26. februara na Kopaoniku se održava Evropsko prvenstvo za skijašice i u tom periodu Vojska Srbije je dobila organizaciju medicinskog transporta, a Univerzitetskii Klinički centar u Nišu, naravno, zbrinjavanje povređenih i obolelih – naveo je Perišić.

helidrom Prevoziće pacijente kojima ova vrsta transporta bude neophodna; foto: T. T.Iako je nekadašnji direktor KC Zoran Radovanović najavio početak korišćenja pre dve godine, njegov naslednik Perišić kaže da je sada Klinički obezbedio sve potrebne dozvole, a pored toga što će se pacijenti kojima je nephodan transport helikopterom dovoziti u KC Niš, za one koji u toj ustanovi ne mogu da dobiju pomoć, biće upućeni istim prevozom za Beograd.

S druge strane, ovo neće biti metoda, niti će biti način transporta rezervisan za bilo koga, ovo je način transporta koji će biti dostupan svima onima kojima se potreba ovakvog transporta pokaže kao neophodna – istakao je on.

Probnom sletanju heikoptera prisustvovao je i nekadašnji direktor niškog Kliničkog, a sada državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Zoran Radovanović koji je napomenuo da su medicinski radnici u Nišu obučeni da prihvataju pacijente iz helikoptera.

Ali mi smo sigurni jer smo sa pokojnim doktorom Lazićem, tadašnjim direktorom Urgentnog centra izvršili kompletnu obuku svih radnika za prilaz helikoptera, za ulaz , znači kompletna obuka je završena – naveo je Radovanović.

Podsetimo, pre skoro dve godinem tadašnji direktor KC Zoran Radovanović najavio je da će helidrom u Nišu biti na raspolaganju pacijentima kojima je neophodan prevoz helikopterom, ali konačan rad sačekao je novog direktora.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Laza Lzarević

    12:40 // 11. 2. 2021.

    Prava stvar.Bravo za Perišića.Malo priča dosta radi.

  • Drda

    10:33 // 11. 2. 2021.

    Znaci politika vlasti je sopstveni narod nek crkne pa nije radio dve godine od kako je napravljen. Bitno je da pred Evropom glumimo finocu zbog nebitnih manifestacija. Prosle godine bila je najveca smrtnost u Srbiji u poslednjih 100 godina i da je heliodrom radio mozda bi neki zivot bio spasen. Ali kako i hitna odbija da dodje kad ih zoves ne nadajte se ni helikopter da ce da poleti za obicnog cov

  • Sava

    08:12 // 11. 2. 2021.

    Al će sad da se prevoze i putuju "organi"...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: