Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:01, 1. 10. 2010.

| Društvo

Hemijski otpad u Elektronskoj industriji

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti
Boce sa hemikalijama

NIŠ - Sektor za kontrolu i nadzor Ministarstva životne sredine republike Srbije pronašao je veliku količinu veoma opasnih materija.

Posle revizije kruga Elektronske industrije pronađeno je oko pet tona opasnog hemijskog otpada, 50 tona kancerogenog galvanskog mulja i 14 kubnih žitke mase u bazenima za neutralizaciju.Pronađeno je i 35 kubnih metara otpadne kontaminirane ambalaže, 30 velikih boca pod pritiskom od 80 litara i manja količina hemijskog otpada nepoznatog sastava.

Konstatovano je da je ovaj opasni otpad uskladišten u neadekvatnim objektima, od kojih neki prokišnjavaju i imaju dotrajale instalacije, tako da pojedini objekti u ovom krugu predstavljaju pravu “ekološku bombu”.

Slaviša Banković, inspektor koji je obavio kontrolu kaže da bi ove materije bile opasne ukoliko dođe do njihovog izlivanja ili ako čovek bude u bilo kakvom dodiru sa uskladištenim hemijskim materijalom.

- Ne može se reći šta je najopasnije jer sve ima svoj intenzitet reakcije na neki element. Nije dobro što se te materije godinama tamo nalaze i potrebno je da se što pre adekvatno uklone - kaže Banković.

Radiša Spasić, član odbora za rešavanje socijalnih pitanja radnika Ei i diplomirani hemičar, procenjuje da je otpad otrovan i radioaktivan. On navodi da u krugu Ei postoji i 14 ćelija sa rastvorom opasnog kalijum-hidroksida, paladijumska prašina, radioaktivne kutije za punjenje radio aparata, desetak radioaktivnih gromobrana čija je upotreba zakonom zabranjena.

- Dovoljno je, recimo, da neko pored paladijumske prašine zapali cigaretu i da sve eksplodira, a izvesna količina tih opasnih hemikalija stoji na otvorenom. Novi vlasnici privatizovanih firmi izneli su iz fabričkog kruga i bacili na za sada nepoznato mesto otpad iz Ei koji godinama zagađuje zemljište, a kroz isparenja i oticanje verovatno zagađuje i obližnje izvorište Medijana, koje vodom snabdeva Niš. Ugroženi su kako preostali zaposleni u Ei, tako i potencijalni investitori, građani Niša i vredan arheološki lokalitet, nadomak fabrike - kaže Spasić.

U holding korporaciji Ei negiraju da je na bilo koji način odgovoran za situaciju koja je nastala mnogo pre dolaska aktuelnog rukovodstva na funkciju.

- Tog otpada nema u velikim količinama, može da stane u jedan kombi, a najviše je taložnog mulja, koji je smešten u posebnim i bezbednim kadama. Otpad nije toliko opasan kako neko pokušava da prikaže, a nije ugrožavao zdravlje ljudi ili životnu sredinu ni kada je fabrika radila punim kapacitetom i imala 18.000 zaposlenih. Sve ćemo dislocirati do kraja godine, jer očekujemo da nova sredstva iz Ministarstva stignu najkasnije za mesec dana - tvrde u Elektronskoj industriji


Otpad mogao odavno da bude uklonjen

Elektronska industrija Niš konkurisala je kod Ministarstva za zaštitu životne sredine za novčana sredstva za uklanjanje velike količine opasnog i zapaljivog otpada.

Ali, treba pomenuti i da je rukovodstvo Ei holdinga konkurisalo za sredstva samo nekoliko meseci nakon što je samoinicijativno vratilo ovom ministarstvu prvih 20 miliona dinara namenjenih za dislociranje istog otpada.

Prvi "milioni" dobijeni su na konkursu Ministarstva s kraja prošle godine, a vraćeni su uz "samokritično" obrazloženje Ei da je napravila proceduralne propuste pri izboru najboljeg ponuđača za uklanjanje otpada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Branko

    14:38 // 1. 10. 2010.

    Promocija Strategije bezbednosti Niša održana je u centru grada simulacijom reagovanja u slučaju terorističkog napada hemijskim oružjem.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: