Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:58, 1. 6. 2017.

| Društvo

Hidrocentrala "Vučje" duže od veka proizvodi struju [video]

Autor:N. MarkovićIzvor:Južne vesti

Hidroelektrana "Vučje" duže od veka proizvodi struju; Video: Boban Rajković

Svega 26 godina nakon oslobođena od Turaka, nadomak Leskovca počela je sa radom hidroelektrana koja od 1903. do danas kontinuirano napaja strujom elektro-mreže Srbije.

Ono što ovu hidrocentralu, drugu izgrađenu u Srbiji, odvaja od ostalih jeste autentičan kanal.

Dužinom od gotovo kilometar, po ideji Đorđa Stanojevića, sagrađen je kanal koji iz reke Vučjanke sprovodi vodu do akumulativne stanice. Odatle prirodnim padom voda pada sa visine od skoro 200 metara i pokreće generatore iz vremena kada su braća Rajt izvela prvi let avionom, a kada je održan prvi Tour de France.

Inicijativu za izgradnju kanala preuzeli su leskovački industrijalci na čelu sa Đorđem Stanojevićem, tadašnjim profesorom na Velikoj školi u Beogradu.

Njegovim zalaganjem nekoliko godina ranije sagrađene su elektrane na Dorćolu i reci Đetinji kod Užica, tako da je Leskovac postao treći grad u Srbiji koji je imao električnu energiju. Ono što je specifično jeste i dalekovod koji je dužinom od 17 kilometara sprovodio struju od Vučja do Leskovca – a koji i danas radi.

Konkretan posao radnika u hidroelektrani je nadgledanje proizvodnje. Ona je nekada napajala tekstilne fabrike u Leskovcu, a u toku noći napajano je ulično osvetljenje. Za ono vreme kada je Vučje imalo električnu energiju, možda čak 90 % ljudi nije znalo šta je to električna energija - kaže radnik elektrane Nikola Andrejević.

Institut inženjera elektrotehnike i elektronike IEEE uvrstio je 2005. godine hidroelektranu u listu Milestone koju čine pronalasci, objekti i od opšteg značaja za razvoj i istoriju elektrotehnike u svetu.

Danas se struja proizvedena u hidroelektrani ne koristi isključivo za napajanje strujom ovog mesta, već se čitava proizvedena struja sprovodi u električnu mrežu EPS-a pa se dalje raspoređuje.

Hidrocentrala i prostor oko nje veliki su turistički potencijal leskovačke opštine Vučje i čitavog juga Srbije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Boban Stankovic

    13:26 // 8. 6. 2017.

    Био сам тамо и одушевио се грађевином и околином.
    Зидови су од камена дебели 90 центиметара а креч је гашен на лицу места и све изгледа као да је јуче направљено.
    Позивам све да је посете а нарочито кањон Вучјанке, бисер тога краја.

  • Од када су под заштитом закона?

    17:52 // 1. 6. 2017.

    Свака част нашим прецима. Свака част свим генерацијама који сачуваше ово техничко благо. Чувајте ово браћо и комшије Лесковчани.
    Нека редакција Јужних вести направи филм и о хидроелектрани Света Петка у Сићевачкој клисури и у Гамзиградској бањи. Поред ове у Вучју,то су најстарије мале хидроелектране у јужној-југоисточној Србији. То је право техничко музејско благо.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: