Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:31, 18. 7. 2018.

| Društvo

Hitna pomoć vozila neispravne sanitete, direktor kaže svi su prošli “tehnički”

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
Hitna pomoć
Neispravnim saniteteima prevozili pacijente; Foto: Arhiva JV

Niška policija utvrdila je, nakon prijave vozača Dragana Stamenkovića, neispravnost na 5 vozila saniteta Hitne pomoći Niš koja su imala veći broj sedišta od onog koji je bio upisan u saobraćajnim dozvolama. Zbog toga će, kako kažu u policiji, biti podneta prekršajna prijava protiv odgovornog lica, a direktor ove zdravstvene ustanove Slavoljub Živadinović kaže da su sva vozila prošla tehničke preglede.

U policiji kažu da se neispravnost vozila ogleda u tome što se broj sedišta u njima nije slagao sa onim što je bilo upisano u dozvolama, a za to kako kažu, nije postojala adekvatna dokumentacija, niti uverenje izdato od Agencije za bezbednost saobraćaja.

Odgovornom licu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Niš naloženo je da se pod hitno izvrši ispitivanje ovih vozila po pitanju broja sedišta. Protiv odgovornog lica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Niš biće podnet Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, nadležnom Prekršajnom sudu u Nišu - kažu u policiji.

Vozač niške Hitne pomoći koji je na ovaj problem ukazao policiji jer je, kako kaže, bio zabrinut za bezbednost pacijenata, u prijavi je napisao da zbog nepropisnih sedišta pacijenti po bolesničkoj kabini “lete”. Dodaje i da su se pacijenti, uglavnom oni koji idu na dijalizu, ponekad vozili i sedeći po nekoliko njih na nosilima.

pacijenti U sanitetu sa nepropisnim brojem sedišta; foto: D. S.Direktor Hitne kaže da vozni park u ovoj ustanovi broji 43 vozila i da je stariji od 12 godina. Sva registrovana vozila prošla su tehničke preglede, pa on, kako kaže, “nema razloge da sumnja u kontrole koje je obavio MUP”.

Sem toga sva vozila u voznom parku koja sam zatekao su imala odgovarajuće ateste, koje nemam razloga da proveravam, a kako čujem novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja se predviđaju pored obaveznih i vanredni tehnički pregledi, pa ukoliko se posumnja u ispravnost istih, obavićemo i vanredne tehničke preglede, sve u intetesu bezbednosti naših pacijenata - priča Živadinović.

On je, kako kaže, od dolaska na mesto direktora obnovio vozni parka sa 3 nova vozila iz donacija.


Prijavio neispravne sanitete, pa kažnjen

pacijenti2-foto-D.-S Pacijenti na gomili u neispravnim saniteteima; foto: D. S.Jedan od najstarijih vozača Hitne pomoći Dragan Stamenković, koji je u ovoj ustanovi stekao skoro 40-godišnji radni staž i prešao vozilima Hitne blizu 4 miliona kilometara, prijavio je neispravna vozila policiji, jer je, kako kaže, bio zabrinut za svoju i bezbednost pacijenata koje prevozi.

Osetio sam potrebu da ukažem na tehničku neispravnost vozila. Obraćao sam se šefu tehničke službe, ali nisam naišao na njegovo razumevanje. Prva pritužba policiji je bila 8. juna ove godine kada sam dobio vozilo koje je imalo veći broj sedišta od dozvoljenog. Iako je u garaži bilo ispravno vozilo, koje šef nije hteo da mi da - kaže Stamenković.

dopis-foto-D.-S Dopis upućen nadležnima; foto: D. S.On kaže da je, pre svega, u pitanju bezbednost pacijenata koje vozi, ali i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju. Pored neslaganja sa brojem sedišta, Stamenković tvrdi da je prijavljivao i druge kvarove na vozilima koji takođe utiču na bezbednost svih.

Sve sam uredno prijavljivao i upisivao u knjigu kvarova. Kod pojedinih vozila upravljački sistem nije u redu. Pucaju homo-kinetički zglobovi. Garantujem da na 50% vozila ne rade ručne kočnice - tvrdi Stamenković.

Nakon što je prijavio neispravna vozila, Stameković je kažnjen smanjenjem plate od 20% u periodu od 3 meseca, a kako stoji u rešenju koje je potpisao direktor Živadinović, on je kažnjen, jer je napustio radno mesto i “neovlašćeno sanitetom otišao u saobraćajnu policiju”.

...Prema Pravilniku o radnoj disciplini: ako neovlašćeno koristi sredstva rada u lične svrhe i za svoj ili tuđi interes, jer je sanitetskim vozilom otišao u saobraćajnu policiju i skrenuo sa pravca za sanitetski transport... - između ostalog piše u rešenju.

Međutim, Stamenković kaže da je u policiju otišao zbog opšteg interesa i da mu je policijska stanica bila na ruti koju je vozio. Takođe, tvrdi da je morao to da uradi, pošto nije naišao na razumevanje nadležnih u ustanovi u kojoj radi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • STAMENKO

    15:51 // 19. 7. 2018.

    Kad neko od vas i vaših bude išo na hemodijalizu onda će te biti VISOKO MORALNI i znaćete o kakvim je pacijentima reč.Ljudi koji su zaslužili da budu zdravstveno ispoštovani na najbolji način koj postoji u zdravstvu a ne da se direktori i šefovi sa njima iživljavaju zbog nemoći da drugačije prikažu svoju TRENUTNU moć. DANI SU IM ODBROJANI. LOKI min. je upoznat sa činjeničnim stanjem.GOTOVO gotovo

  • Драган

    11:39 // 19. 7. 2018.

    У широј јавности обично се узбуњивачем сматра храбра особа
    која из високо моралних разлога открива информацију о некаквом
    нелегалном и неетичком поступању угрожавајући притом и сопствену
    егзистенцију, а неретко и безбедност.
    Баш је човек ВИСОКО МОРАЛАН

  • Dragan

    11:18 // 19. 7. 2018.

    Boze kakav covek, sramota da ovakvi rade 40 godina

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: