Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:42, 1. 11. 2022.

| Društvo

Hitna sednica niške Skupštine, razlog - jedna ustanova dobija novo ime i direktora

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
Skupština Niš
Hitno zasedaju zbog imenovanja direktora; foto: JV / Tamara Radovanović

Dva meseca Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu je bez direktora, jer je Danijela Marković početkom septembra podnela ostavku, a kako bi sprečili štetne posledice na poslovanje ustanove i interese Grada za sutra je zakazana hitna sednica Skupštine. Predsednik Boban Džunić kaže da je na dnevnom redu imenovanje novog direktora, ali i promena naziva ove ustanove u Centar za stručno usavršavanje, kome bi trebalo da bude pripojen Narodni univerzitet.

Skoro dva meseca odbornici niške Skupštine nisu zasedali, a toliko je i bez direktora Regionalni centar, koji će biti tema sednice koja je danas hitno sazvana za 2. novembar. Na dnevnom redu prvobitno je bila samo jedna tačka - Predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o osnivanju Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

Hitno je zapravo imenovanje direktora, što potvrđuje i predsednik Skupštine Boban Džunić. Kaže da je pored pomenute tačke, koja podrazumeva promenu naziva ustanove u Centar za stručno usavršavanje, u međuvremenu stigao predlog Odbora za imenovanje da ova ustanova konačno dobije direktora, koji će imati status vršioca dužnosti.

Druga tačka dnevnog reda koja mi je stigla u toku dana je imenovanje po sadašnjim statutima vd direktora Regionalnog centra, jer je direktorka Danijela Marković podnela ostavku još septembra, koju smo mi konstatovali, ali nismo do sada dobili predlog za imenovanje novog direktora. Da Grad ne bi trpeo, da se ne bi gomilali računi i da ne bi došli u blokadu mi imenujemo sada vršioca dužnosti. To će biti Aca Stojiljković koji je iz tog kolektiva, diplomirani ekonomista - navodi Džunić.

Markovićeva je ostavku podnela 2. septembra, a Skupština je potvrdila nedelju dana kasnije, ali do danas novi direktor nije imenovan, pa će predlog Odbora za imenovanje ozvaničiti sutra.

Budući Centar za stručno usavršavanje biće ustanova kojoj bi trebalo da bude pripojen Narodni univerzitet. Još početkom godine je Grad Niš formirao radne grupe, za koje je rečeno da će dva meseca razmatrati isplativost postojanja Regionalnog centra i Narodnog univerziteta, a trebalo bi da je 9 meseci kasnije odlučeno da je najisplativije njihovo spajanje.

Na narednoj sednici mora da ide gašenje Narodnog univerziteta, sad se menja odluka vezano za tu novu instituciju i ona će se zvati Centar za stručno usavršavanje - dodaje Džunić.


Opozicija očekivala neke ozbiljnije teme

To što posle skoro dva meseca odbornici ponovo zasedaju i to na pomenute teme Branislav Jovanović iz koalicije "Niš moj grad" komentariše kao još jedan tužan dan, jer smatra da se za sve probleme oko Regionalnog centra i Narodnog univerziteta znalo i ranije, pa je moglo i da se reši na nekoj prošloj sednici.

Takođe smatra da ima bitnijih tema za odbornike i građane od ovih zbog kojih se sutra sastaju.

Mi smo očekivali neke ozbiljnije tačke - rebalans u vezi ekonomske krize koja kuca na vrata, imali smo i konkretne predloge, borbu protiv građevinske mafije koju je najavila na prošloj sednici gradonačelnica, od toga ništa. Očekivali smo i ovo zagađenje vazduha, vidite da je Niš ponovo u vrhu, a mi imamo ovu tačku koja je problem od ranije - navodi Jovanović.

Jovanović kaže i da će lično glasati za novog direktora Stojiljkovića, za koga kaže da je "rasuti biser", ali da je svakako neozbiljno i kako je sazvana sednica i zašto.

Igrom slučaja ja ga znam, to je Aca Stojiljković iz Regionalnog centra i ja ljude poput njega nazivam "rasuti biseri", jer to su sve kadrovi koji su bili u naše vreme regrutovani i dominantni, bili su dugo u zapećku, a radi se o stručnom i poštenom čoveku i ja ću lično glasati za njega. Sramotno je da to dobijemo danas, jer drugi ga ne znaju, ja ga igrom slučaja znam, mislim da je to neozbiljno i kako se saziva sednica i zašto i kako se predlaže direktor, opet vd stanje, još jedno u nizu, znači opšti haos - zaključuje Jovanović.

Podsetimo, iz ove koalicije su ranije tražili hitno zasedanje Skupštine, ali da tema bude sukob između bivšeg gradonačelnika Perišića i aktuelne gradonačelnice Sotirovski.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nesa

    12:18 // 2. 11. 2022.

    Jos jedno izmisljeno leglo partijskih parazita. Narod se prodavao za mnogo manje i sam je kriv za sve ovo sto se desava.

    • Torpedo

      20:10 // 2. 11. 2022.

      Narod? Oni koji zidaju zgrade na kostima svojih predaka, oni koji se groze Zejtinlika a odusevljavaju Cosmosom... Ovde Narod ne postoji !

  • Pera Konj

    09:30 // 2. 11. 2022.

    Regionalni centar, kao i Narodni Univerzitet, su postali potpuno besmislene ustanove, gde Regionalni centar radi kao Hostel, izdaje sob. Glupost.

  • dr Jakov Zlatar

    08:16 // 2. 11. 2022.

    Zato je jedini način rešavanja problema njihovo ukidanje, a da se zaposleni rasporede po školama. Najveći kuriozitet je, ipak, da Srbija ima Agenciju za istraživanje pomorskih nesreća, kao organ Vlade Srbije, a nema more.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: