Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:59, 9. 3. 2016.

| Društvo

Hoće li Rusi u Nišu dobiti isti status kao NATO?

Autor:J. V.Izvor:Radio Slobodna Evropa
Rusko-srpski humanitarni centar
Odatle Rusi kreću u pomoć u vanrednim situacijama; foto: FB strana RSHC

Nakon što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao da Srbija sa Rusijom može da potpiše isti ugovor o Humanitarnom centru u Nišu kao što je i Sporazum sa NATO, aktuelizovana su različita tumačenja i spekulacije o ovom centru koje ne prestaju od osnivanja pre 4 godine.

Kako objavljuje Radio Slobodna Evropa, sporazum o Rusko-srpskom humanitarnom centru moraće da sačeka formiranje nove Vlade Srbije posle izbora, ali i postavlja pitanje koliko je njegovo potpisivanje realno ako premijer Aleksandar Vučić ne daje nagoveštaje u tom pravcu.

Za razliku od njega, predsednik Nikolić najavljuje da bi sporazum mogao biti potpisan već tokom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva na proleće.

Smešten na nekoliko stotina metara od niškog aerodroma i na gotovo podjednakoj udaljenosti od auto-puta, Rusko-srpski humanitarni centar, odakle zvanično Rusi kreću u pomoć u vanrednim situacijama i slučajevima elementarnih nepogoda i tehnoloških havarija, ne prestaje da izaziva nagađanja da li se iza svega ipak krije namera Moskve da se vojno infiltrira na ovom, članicama NATO-a okruženom, prostoru.

Ja sam ovde došao da radim kao civilno lice po ugovoru. U skladu sa ruskim zakonom, ovde nema vojnih lica. Čak i spasioci koji dolaze su članovi spasilačkog odreda u Rusiji. To 100 posto nisu vojnici - rekao je Vjačeslav Vlasenko, kodirektor Rusko-srpsko humanitarnog centra, za Radio Slobodnu Evropu.

Ovaj medij se poziva na beogradske listove koji su objavili da premijer Srbije Aleksandar Vučić neće potpisati sporazum sa Rusijom kojim se Rusko-srpskom centru u Nišu daje sličan status kojim su nedavno dobili pripadnici NATO.

Ne želim da kritikujem državu Srbiju, komentarišem izjave Vučića i tako dalje, srpsko rukovodstvo radi u skladu sa interesima svoga naroda. No, reći ću vam zbog čega nam je bitno da se potpiše dogovor sa Centrom. Recimo ovako, ruska strana kupuje kamione za gašenje požara, kupljeno ih je prošle godine 20. U cenu svakog od tih kamiona je uračnat i porez. Da je tada ovaj sporazum postojao, Rusija je za ta sredstva mogla Srbiji da pokloni 25 kamiona umesto 20. Isto to se odnosi na svu našu opremu koju smo ovde dodelili, da li su to agregati, Nive, spasilačka tehnika, na svu tehniku plaćamo porez - objašnjava Vlasenko.

Kako su izbori raspisani, konačna odluka o tome da li će taj sporazum biti potpisan sačekaće sledeću vladu na šta je ukazao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Mi sada, nažalost, nemamo vladu koja bi mogla da pripremi sporazum, koji je ustvari obostrano usaglašen 2014. godine, nemamo vladu koja bi mogla da odluči da taj sporazum bude potpisan. To će morati da sačeka izbore, konstituisanje skupštine, formiranje nove vlade, a potom će nova vlada imati priliku da se izjasni o sporazumu koji se tiče Centra u Nišu - rekao je Nikolić kada je saopštio odluku o raspisivanju vanrednih izbora.

Upravo je Nikolić, kada je potpisao Zakon o potvrđivanju sporazuma između Srbije i NATO–a, izjavio da bi sporazum sa Rusijom, u kojem su predviđene sve istovetne obaveze i prava za Rusko-srpski humanitarni centar kao što to Srbija ima i sa predstavnicama NATO–a koji se nađu na njenoj teritoriji, “predstavljao dobar balans kojim bi praktično bila potvrđena vojna neutralnost Srbije”.

Tekst u celosti možete pročitati na sajtu Slobodne Evrope.


Inače, privilegije predstavnicma Srpsko-ruskog humanitarnog centra u februaru je obećao i ministar Aleksandar Vulin, ali istakao da je Srbija vojno neutralna.

Podsetimo, u septembru 2013. godine ondašnji premijer Ivica Dačić rekao je u Nišu da Humanitarni centar nije vojna baza i da je centar isključivo tu kako bi ljudima  u Srbiji i regionu pomagao u nevolji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Peron

    14:58 // 9. 3. 2016.

    Već smo imali "vođu" koji je sedeo na dve stolice u isto vreme pa smo stradali. Čini se da baš ništa nismo naučili...

    • Bojan Djokovic

      05:06 // 10. 3. 2016.

      Greska nismo mi stradali vec drugi oko nas zahvaljujuci Washingtonu.
      Kako Chomski rece ovima je opasno biti neprijatelj a jos opasnije prijatelj.
      Sadam i Bin Laden su najbolji primjeri...

  • Verko

    14:47 // 9. 3. 2016.

    Pa možda, kad srpska dijaspora bude bila velika u Rusiji koliko u NATO zamljama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: