Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:31, 25. 3. 2022.

| Društvo

Hranilice za pse otputovale iz Niša, ali sukobi između udruženja i nadležnih i dalje traju

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
hranilice za pse
Niški psi ostali bez hranilica; foto: Zavod Pit

Dok iz niškog JKP Mediana kažu da su udruženja za zaštitu životinja iznela neistine u vezi sa hranilicama za pse i da se postavljanje odužilo zbog pribavljanja dozvola, organizacije i tehničkih problema, iz udruženja i dalje tvrde da je sve sem ugovora bilo rešeno još decembra i da se postavljanje mašina “razvuklo” jer su one čekale fotografisanje s gradonačelnicom.

Automati koje su udruženja kupila za niške pse u sredu su otputovali u Aranđelovac, a Jovana Ivaštanin iz udruženja Serbia's Forgotten Paws kaže da ih tamo već postavljaju.

Međutim, iako su niški ulični psi ostali su bez hranilica, sukobi oko toga između Mediane i udruženja ne prestaju.

hranilice za pse Mašine u sredu poslate u Aranđelovac; foto: Zavod PitNa pitanja koja su novinari Južnih vesti poslali mejlom iz tog preduzeća nisu odgovorili, ali su se oglasili na zvaničnoj stranici na Fejsbuku.

Tvrde da su ih udruženja koja su finansirala mašine molila da one budu smeštene u prostorijama Mediane i da je pre samog postavljanja bilo neophodno dobiti lokacijske dozvole i organizovati punjenje i pražnjenje mašina.

S obzirom na to da sve pomenute aktivnosti nisu predviđene redovnim planom JKP Mediana, bilo je neophodno uskladiti novonastale okolnosti sa svim neophodnim dokumentima, a u skladu sa odlukama preduzeća ali i Grada koji je osnivač istog - navode iz Mediane.

Sa druge strane, Ivaštanin ističe da su udruženja predložila da mašine budu kod njih, ali da su se na kraju usaglasila sa tim da budu u prostorijama JKP Mediana kako bi brže bile postavljene.

Mašine su naručene 2020. godine. Stigle su 2021. godine u avgustu. Obavešteni su kad su mašine krenule iz Turske. Od avgusta nisu mogli da reše to do sada? 30. decembra su nas pozvali i rekli da postavljaju, samo su zaboravili da nemaju ugovor. Znači, od decembra imaju tu dozvolu - objašnjava Ivaštanin.

Iz Zavoda Pit, koji je među udruženjima koja su platila mašine, ističu da ih je tražila Mediana, a ne obrnuto i da ih je to obradovalo, ali da su onda usledila odlaganja.

Psi lutalice Iz udruženja kažu da će hranilice usrećiti makar pse u Aranđelovcu; Ilustracija; Foto: Vanja KeserIz Mediane dodaju da su predložili tri lokacije - Tvrđavu, Obrenovićevu ulicu i šetalište za pse u Čairu, ali da su ih donatori odbili bez obrazloženja i na kraju sami predložili lokacije - Nišku Banju, Obrenovićevu ulicu, park Svetog Save i “Stop Shop”.

Međutim, iz udruženja poručuju da su bili odlučni u tome da hranilice budu tamo gde ima gladnih uličnih pasa, a ne tamo gde šetaju vlasnički psi.

Problem koji navode iz Mediane je i to što su udruženja tražila da postave video-nadzor na mašine i da im je i to oduzelo dosta vremena, dok Ivaštanin tvrdi da su tražili samo da mašine budu postavljene tamo gde već ima kamera.

Podsetimo, četiri automata finansirala su četiri udruženja - Serbia's Forgotten Paws, Bruni, Zavod Pit i Bright Eyes, a trebalo bi da funkcionišu tako što će izbacivati hranu za pse kada se u njih ubaci plastika za reciklažu.


Sukobi i oko izgradnje novog prihvatilišta za pse

Udruženja su, kažu iz Mediane, na sastanku pre nekoliko meseci imala loš stav i prema izgradnji novog prihvatilišta, za koji opet kažu da bi bio rađen po evropskim standardima.

Pas Iz udruženja tvrde da su uslovi u prihvatilištu bili jako loši dok oni nisu pomogli; foto: J. I.Tačno je da su protiv toga, odgovara Ivaštanin, zato što su i u postojećem prihvatilištu uslovi bili jako loši dok udruženja nisu pomogla.

Psi su spavali u sopstvenom urinu, u kavezima koji nisu adekvatni za oporavak od sterilizacije i na paletama, bez kućica, bez slame, na minus 20, zavejani u snegu. Obezbedili smo sve što je trebalo, a oni pitaju zašto nećemo da izgrade novo prihvatilište. Od kojih para da izgrade kad nemaju ni za osnovno - pita Ivaštanin.

Inače, udruženja su nakon najave novog prihvatilišta pokrenula kampanju "protiv logora za pse" i poručila da to neće smanjiti broj pasa na ulicama, kao i da životinje tamo ne bi imale potrebnu negu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Cvrc Milojka

    21:54 // 30. 3. 2022.

    Eto komentara ko i ljudi .Ja neznam kakav bi covek bio da je obrnuto da je gladan zedan i da ga sutiraju i izivljavaju .Pitam se jer bio razdrazljiv i spreman da se odbranis jer neznas ko kakve namere ima.Nikad nisam cula da neko ko ih voli bude ujeden onako sa namerom da te povrede.Kad st..ka sterilise svoje a ne da ih pusta na ulicu skotne sigurno bi bilo manje ili ostavi stence .Znaci mi smo ..

  • Jasar

    21:33 // 27. 3. 2022.

    Rani kuciki da te uje...

  • Pepe l.tv Niš

    08:28 // 27. 3. 2022.

    Čuj, udruženja tražila video nadzor, valjda one sa prepoznavanje lica. Pa gde se dedoše ljuds.. ups, pseća prava na privatnost?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: