Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:22, 8. 11. 2016.

Hranitelji po detetu imaju više novca nego prosečna porodica

hraniteljstvo Hraniteljske porodice sa svojim novim članovima; foto: JV

Svaka hraniteljska porodica po detetu koje odgaja dobija mesečnu naknadu od 23.000 dinara, a u Centru za porodični smeštaj kažu da se ovaj novac uglavnom troši namenski. 

Povratak na vest
Pošalji komentar
Pozitivni komentari:
  • Petar milić

    22:06 // 20. 11. 2017.

    Ako neko smatra da hranitelji primaju mnogo para,neka sami prihvate takvu dužnost pa da vide da li je to mnogo!Ako na nivou Držve smatraju da daju više novca nego što treba neka smanje sredstva a ne da hranitelje stavljaju u situaciju da se pravdaju za svaki dinar i vode evidencije pored ogromnog posla u vaspitavanju dece a pogotovu ako se radi o deci sa posebnim potrebama!

    • Konstantin Anđelković

      21:04 // 15. 5. 2018.

      Потпуно си праву пријатељу. Само имам једну малу дигресују, Уместо "деца са посебним потребама" исправнији су термини "деца са сметњама у развоју" или "деца са инвалидитетом". Иначе слажем се са твојим коментаром. Поздрав.

  • Mirjana

    16:28 // 16. 7. 2019.

    Ja nisam hranioc,ali prvi put sam se srela sa ženom hraniocem,koja je odhranila troje dece.Jedno dete je invalidnosti.Ali, jedna sestra se udala i ima porodicu,a dvoje brat i sestra sada studiraju.Ženu zovu teto, i vole da su sa njom,u svakom momentu.Iznajmila im je stan u Šapcu,da ne putuju iz sela gde inače žive.Kada su bili mali vozila ih je svojim kolima u školu.Žena za pohvalu????

  • Bojan Stojković

    21:24 // 8. 11. 2016.

    Lepo je to što se brine o toj deci ali ista ta država kaže DA JE 8 200 DINARA PO ČLANU DOMAĆINSTVA DOVOLJNO ZA NORMALAN ŽIVOT !?!?!? Da li to znači da je perspektiva ostale dece u Srbiji da idu u hraniteljske porodice ???

    • nevena spasić

      22:12 // 20. 11. 2017.

      Nemaju deca u porodičnom smeštaju puno već u našem društvu mi obični, imamao malo,baš tako!

  • Tudic

    23:30 // 8. 11. 2016.

    A, sta mislis, koliko imaju ona deca, ciji roditelji mukotrpno rade teske poslove, za neke male pare? Sigurno manje od socijalne pomoci pojedinih, koji ne rade nista a i ne trude se mnogo.

  • Zaratustra

    22:29 // 8. 11. 2016.

    Za ostalo ne znam, ali podatak da deca iz hraniteljskih porodica dobijaju besplatne udžbenike nije tačan. Naime, država je odredila da samo deca koja su korisnici socijalne pomoći mogu da dobiju besplatne udžbenike.

    • Jelena Stefanović

      17:22 // 9. 11. 2016.

      Deca koja su u hraniteljskoj porodici ne dobijaju besplatne udžbenike vec hranitelji kupuju od svog novca a to hraniteljima nadoknađuje centar. Koliko hranitelj da novac za udžbenike toliko centar kasnije nadoknadi

  • Adrijana Vranješ

    20:36 // 13. 5. 2018.

    Hoćete da kažete da samo hranitelji mukotrpno rade.A gde su tu biološki roditelji?I biološki roditelji mukotrpno rade sa decom samo što je razlika u tome što su hranitelji za taj rad plaćeni za razliku od bioloških roditelja.I hraniteljima ide radni staž za to.

  • Zorica

    07:49 // 23. 11. 2018.

    Izgubila sam pravo na starateljstvo zato sto moja unuka zivi u istom dvoristu samnom pa su oni zakljucili da unuku stavljam na prvom mestu.Pa koja to baka ne voli svoje unuke zar je to razlog da ne usrecim jedno dete u svojoj porodici inace radim kao vaspitac dugo godina.

  • Klara Juhas

    21:47 // 14. 2. 2020.

    Kod nas u selo ima više hraniteljskih porodica. Meni se čini da su u redu. Do sada nisam znala koliko dobijaju od socijalnog za decu. Ali nije fer, da deca koja su sa svojim roditeljima nemaju ni trećinu novaca kao ova deca, a država njima ništa ne pomaže. Ovako ispade da deca u hraniteljskim porodicama su u boljoj poziciji od ostale dece sa roditeljima.

  • Konstantin Anđelković

    20:59 // 15. 5. 2018.

    Родитељи се требају организовано изборити за статус "родитељ-неговатељ" са свим принадлежностима по моделу из неких од западноевропских држава а не да се упоређују са хранитељима и да своју децу поистовећују са "децом без родитељског старања" јер су то две потпуно различите правне категорије. Велики је проблем у накарадном систему за који не треба лупати чврге хранитељима већ доносиоцима одлука.

  • Jovana

    21:59 // 8. 5. 2019.

    Da i kad bi jos sve ovo bila istina i kad bi se ta deca koja su kroz sve to prosla nesto i pitala... Kao neko ko je kroz sve to prosao mogu sa sigurnoscu da tvrdim da nista od navedenog nije istina sto se tice pravila oko trosenja novca nikad nam nista nisu kupili osim jedne jakne i majice, a dzeparac ja i moja sestra gotovo da nikad nismo ni primale osim bas ako ne potrazimo vise puta hranitelja.

  • Lia

    16:01 // 6. 9. 2020.

    Retkost.Naravno ima divnih zena koja brinu o deci za sve.Ali vecinski interes je na prvom mestu pare uzimaju hranitelji a deca dobiju minimum.Cute.Ako se pozale sledi im pakao.
    Izvolite u realnu proveru svuda da nebi sav sljam upakovali u sarenu bombonu.PONAVLJAM.RETKI SU IZUZECI I TAKVI BI TREBALI DOBITI 10 PUTA VISE.

  • Lia

    18:34 // 6. 9. 2020.

    Svi bi trebali da ucute zauvek.Vecinski prostacka banda od hraniteljica.Lova ide lepo a starija deca peru sudove ciste kucu paze ostalu decu.Povezanost sa nekim iz CZSR kao creva.Nesto cudno?Debela lova iz budzeta i rob od deteta.Eto dokazite.Malo sutra nista se nikada nemoze dokazati jer nema ko da UVEDE RED.PA BI LEPO BESPLATNO TAKVE KOPALE ZA DRZAVU.
    CAST DIVNIM ZENAMA NARAVNO.

  • Anonimus

    12:45 // 16. 12. 2019.

    Lepo je to ali drzava oduzima decu roditeljima ne daju nista dok hranitelji imaju i penziju.E Srbijo zemljo Dembelijo

    • Lia

      15:57 // 6. 9. 2020.

      Lepo je to u teoriji.U praksi ta deca nevide te pare.Dobiju minimum koji dobiju neznaju koliko hranitelji dobiju za njih niti bilo sta.Rade umesto hranitelja peru sudove i svasta.Neizlaze sa vrsnjacima povremeno mnogi ni kurs nemaju jer hranitelji nedozvoljavaju.Povezanost sa CZSR ili kim vidite sami.Strasno ispod dna.(Cast retkim izuzecima).Toliko o parama i ko ih koristi.

  • Zorica

    18:23 // 22. 11. 2018.

    Dokle ce radnici socijalne sluzbe donositi pogresne procene hraniteljske porodice na stetu dece

  • Konstantin Anđelković

    21:26 // 15. 5. 2018.

    Хранитељи не добијају лиценцу већ ЦСР издаје решење о хранитељској подобности. Након две године уколико хранитељ испуњава прописане услове, ЦСР издаје ново решење или издаје решење о хранитељској неподобности.

  • Jovana Stefanovic

    18:44 // 16. 4. 2018.

    Svi smo mi ljudi a neki i nisu bas tako kompetentni za odredjene poslove pre svega hraniteljstva za koje bi trebalo da budu neuporedivo rigoroznije mere odabiranja ko ce se njime baviti a ko ne. Mnoga pravila se ne postuju ne samo od strane hranitelja nego i od centra. U vecini poznatih slucajeva sve se svede na samo jednostavan dogovor izmedju centra i hranitelja, deca su diskriminisana.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: