Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:07, 9. 10. 2017.

| Društvo

Hrvati vežbali u Srpsko-ruskom humanitarnom centru

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
srpsko-ruski humanitarni centar
Centar širi međunarodnu saradnju; Foto: FB strana Centra

Zajednička vežba srpskih i hrvatskih spasilaca odigrala se u Humanitarnom centru u Nišu, a balkanske kolege trenirale su akcije spasavanja sa novim psima, specijalizovanim za potrage, koje su zajedno dobili preko projekta Evropske unije.

Posle spasioca iz Mađarske koji su gostovali u Nišu početkom jula ove godine, kako prenosi Sputnjik, u Srpsko-ruski centar stigli su i pripadnici Gorske službe spasavanja Hrvatske. Oni već 2 godine sarađuju i treniraju sa srpskim kolegama, a sada su zajedno konkurisali za projekat EU za “unapređenje akcija pretrage i spasavanja sa psima u ruralnim područjima”.

Pošto su dobili 2 nova psa, uz postojeća 4, pravo mesto za trening, kako kaže instruktor i vođa potražnih timova GSS Hrvatske Neven Putar, našli su u Nišu, gde postoje i poligoni za ruševine i spasavanje sa visine.

Bio sam u mnogo sličnih centara u zemljama Zapadne Evrope, ali ovo me je impresioniralo, način na koji je organizovan Centar, koje sve segmente, specijalnosti spasavanja i potrage ima i koje namerava da usavrši. Ovo je nešto neprocenjivo, ne samo za Srbiju već za ceo region - kaže Putar, a prenosi Sputnjik.

Spasioci iz Hrvatske, jedne od zemalja EU, došli su u Centar u jeku diplomatskih prepirki Zapada i Rusije oko namene i budućnosti te humanitarne baze, a srpski kodirektor Centra Bojan Glamočlija navodi da je poseta kolega iz Hrvatske dokaz da su ispunili očekivanja osnivača.

Iz Rusije će nam stići još nekoliko trenažera, ali i dosta praktičnih učionica. Ovo je, zapravo, samo početak rada Srpsko-ruskog humanitarnog centra. Pre dve godine doneli smo odluku da se okrenemo i obukama. Ova poseta je pokazatelj da smo na pravom putu - kaže Glamočlija.

Podsetimo, prošle nedelje Rusi su poslali novog kodirektora Viktora Guljeviča, a pitanje diplomatskog statusa osoblja Centra još uvek nije rešeno, iako je premijerka Ana Brnabić najavila da je to prioritet za novu Vladu. Ovog leta, različite poglede na namene i namere Centra razmenili su američka i ruska strana, pa dok su Amerikanci bazu u Nišu nazivali “potencijalno špijunskom”, Rusi su na to nazivali “apsurdnim”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • srbenda

    00:15 // 10. 10. 2017.

    A sto hrvati?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: