Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:35, 25. 1. 2023.

| Društvo

Humanitarni karavan i proslava "kineske" nove godine i u Nišu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Kineski lampion
Prihod od humanitarnog karavana koji će biti sastavni deo proslave "kineske" Nove godine u Nišu biće namenjen Centru za pružanje usluga socijalne zaštite “Mara" ;foto: JV

Proslavom "kineske" Nove godine u nekoliko gradova Srbije, kao i Nišu, ispred Oficirskog doma, u četvrtak, 26. januara od 17 do 21 sat, Vlada Republike Srbije želi da "oslika prijateljstvo srpskog i kineskog naroda". Uz obeležavanje lunarne Nove godine biće održan i humanitarni karavan “Festival ukusa Pojasa i puta”, a sve donacije iz Niša biće usmerene Centru za pružanje usluga socijalne zaštite “Mara”.

Nišlije će imati priliku učešćem u humanitarnoj akciji da probaju specijalitete zemalja “Pojasa puta”, ali i da uživaju u tradicionalnom kineskom plesu, nastupu borilačkih veština, drevnog kineskog fudbala i kako su saopštili iz Vlade, zabave se, nauče nešto novo i upoznaju se sa kineskom kulturom. Program će početi demonstracijom tradicionalnog kineskog plesa "Igra lava" u Obrenovićevoj ulici. Preformans će trajati 20 minuta, kada će se glavni događaj preseliti ispred Oficirskog doma.

Takođe su najavili da će biti postavljeni paviljoni gde će umetnici koji se bave ručnim radovima pokazati svoje veštine i umeće.

Ovaj humanitarni karavan ukusa i darova prijateljstva, poput malog trga iz bajke, na kome će biti hrana i drugi proizvodi, gosti će za 200 dinara, koji će ići u dobrotvorne svrhe, dobiti jedan obrok i bezalkoholno piće iz neke od kuhinja zemalja članica inicijative Pojas i put, a za isti iznos i da se oprobaju u humanitarnom kvizu znanja za koji su pripremljene i nagrade. Ujedno svi koji učestvuju u kvizu znanja moći će da učestvuju i u nagradnom konkursu koji će zajednički pripremiti Institut za pojas i put i Kineski kulturni centar, a gde će glavne nagrade biti dva puta po dve povratne avio karte na direktnim letovima za Kinu - najavili su organizatori.

Humanitarni karavan pored Niša biće održan i u Beogradu, Novom Sadu, Smederevu i Boru, a sav prihod sa “Festivala ukusa Pojasa i puta” biće usmeren institicujama koje se brinu o najugroženijim građanima Srbije, dok će hrana koja bude preostala biti donirana Banci hrane.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • B. R.

    11:55 // 28. 1. 2023.

    Siguran sam da onima kojima smeta što se u školama, u okviru nastave stranog jezika prezentuje (ne PROSLAVLJA već PREZENTUJE) Helloween, kao deo kulture čiji jezik se uči, smeta i sve ovo? Meni načelno ne smeta, lepo je znati više o drugim narodima i kulturama - mada su, jasno, motivi Vlade Srbije za organizovanje ovako nečeg smrdljivi - ali vredelo bi čuti šta gorepomenuti sugrađani misle.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: