Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:18, 29. 10. 2015.

| Društvo

I Grdelica zatražila od Leskovca status gradske opštine

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
grdelicani-traze-status-gradske-opstine.jpg
Predat zahtev sa 1.100 potpisa za status Gradske opštine Grdelica; foto: JV

Nakon što su meštani Vučja zatražili od Skupštine grada da se formira posebna opština, i Grdeličani su predali zvaničan zahtev sa 1.100 potpisa za formiranje  posebne opštine u okviru Leskovca.

Predstavnici incijativnog odbora kazali su novinarima da je to prvi korak ka samostalnosti, 50 godina posle gubitka statusa sopstvene opštine.

Lokalna samouprava je već formirala komisiju koja će razmatrati narodnu inicijativu Vučjanaca o "otcepljenju”, a isti posao će ovoga puta morati da ponove i sa Grdelicom.

Grdeličani su zahtev simbolično predali u minut do 12.

Mi smo sigurni da će Skupština Leskovca usvojiti naš zahtev u interesu Grdeličana, a ako ne dobijemo pozitivan odgovor, održaćemo referendum i od Vlade Srbije zatražiti opštinu - kazao je predsednik Inicijativnog odbora Srđan Jović.

On je ocenio da nedostatak privrednih subjekata nije prepreka za formiranje opštine, ali da je opština u neku ruku prednost za dovođenje investitora.

Grdelica je do pre 20 godina imala 6 fabrika i preko 4.000 radnika, a danas je zaposleno svega 180 ljudi. Zato je i sazrela svest neophodnosti sopstvene lokalne samouprave. Time će opština biti bliža svojim građanima i na taj način ćemo se svi uključiti u rešavanje problema - istakao je Jović.

Na konstataciju novinara da mnogi Leskovčani podržavaju da Grdelica, ali i Vučje koje je na isti način ranije zatražilo svoju opštinu, dobiju samostalnost kako bi se grdelički i vučjanski kadrovi iz grada vratili u svoja mesta, Jović je kazao da se trenutno ne razmišlja na taj način, ali da će u svakom slučaju i o tome biti reči.

Grdelica ima 14.980 stanovnika, odnosno, 13.410 sa pravom glasa. Buduća opština obuhvatila bi i Predajane iz koga su takođe prikupljeni potpisi.


Cvetanović: Naše je da ispoštujemo volju građana

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović kaže da “ne zna koliko je pametno da se ova dva mesta osamostale u ovom trenutku”.

Za formiranje opštine potrebna je privredna i ekonomska stabilnost. Imate primere opština koje su dobile samostalnost u Beogradu i Nišu, pa su ponovo zavisne od samog grada. Zato i ne znam koliko je to dobar potez u ovom trenutku, ali ja kao gradonačelnik moram da udovoljim svim građanima i njihovim inicijativama. Komisija je formirana i preispituje sve činjenice o opravdanosti zahteva i Grdeličana i Vučjanaca - ističe Cvetanović.

On je iskazao i sumnju u verodostojnost liste potpisa.

Komisija je ustanovila da mnogi potpisnici zahteva zapravo ne žive u Vučju, već u Nišu, Beogradu ili inostranstvu. Za neke potpisnike se čak ustanovilo i da su pokojni, ali će, bez obzira na sve, komisija nastaviti da radi svoj posao - kaže Cvetanović.

Zadatak komisije je da u roku od mesec dana ispita da li je narodna inicijativa formalno podneta u skladu sa pravilima koja regulišu postupak, da potom ispita i oceni stvarne razloge i potrebe za obrazovanjem gradskih opština Vučje i Grdelica i da o tome u pisanoj formi dostavi Gradskom veću odgovarajući predlog radi razmatranja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: