Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:16, 8. 6. 2016.

| Društvo

I Nišlije deo “fronta besnih” u borbi protiv partija i nepravde

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-Protestna-setnja
"Građansko delovanje je političko"; foto: JV

Niško Udruženje stanara, sa još nekoliko sličnih organizacija iz zemlje, uskoro bi moglo da oformi širi građanski front za pokretanje zajedničkih inicijativa širom Srbije. “Front besnih”, kako ga figurativno naziva profesor Đokica Jovanović, okupljaće obespravljene građane koji ne žele da partije odlučuju umesto njih.

Na tribini koja je održana prethodnih dana u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, predstavnici nekoliko građanskih inicijativa iz raznih gradova Srbije složili su se da je potrebno stvoriti širi savez i platformu za zajedničko delovanje. 

Osim Đokice Jovanovića, profesora sociologije i jednog od osnivača Udruženja predsednika skupština stanara, na tribini su učestvovali i predstavnici udruženja “Ne da(vi)mo Beograd”, kraljevačkog “Lokalnog fronta”, novosadskog pokreta “Podrži RTV” , a specijalni gosti su bili iz organizacije PAOR iz Zrenjanina i BIRODI-ja, kao i Zorica Miladinović iz niškog LAF-a.

Jovanović navodi da je ideja prvog susreta bila da se vidi “da li postoji spremnost za formiranje fronta”, a na narednim sastancima biće definisano koji bi bili zajednički ciljevi i kako bi izgledala konkretna saradnja.

Još ništa nije odlučeno, ali najverovatnije će to biti savez za artikulaciju nekih zajedničkih inicijativa. Naše organizacije su antiautoritarne - nemaju vođu, nisu hijerarhijski organizovane, ne postoji piramida gde vrh daje naređenja, a ostali slušaju, tako da to ne bi bila tvrda struktura, već jedan labav savez, kako bi svaka od inicijativa očuvala svoju autonomiju - kaže Jovanović.


"Građansko je istinsko političko delovanje"

490x370-naslovna-zarka-radoja Đokica Jovanović na protestu "Ne da(vi)mo Beograd"; foto: Žarka RadojaJovanović navodi da je možda potrebna šira republička koordinacija, jer “režim atomizuje pojedince, a ako se grupe i organizuju, vlast pokušava da ih zadrži u zatvorenim džepovima kako ne bi mogle da utiču na tok političkih dešavanja”.

Tome, kaže, ovi građanski pokreti žele da stanu na put, pa u njihovom savezu "nema mesta političkim partijama, i neće ga ni biti".

Javno sam rekao, a to će biti i deo platforme, da udruženja kao naša pripadaju polju političkog, a partije polju pretpolitičkog, jer se bave pre svega partijskim i koterijskim interesima. Udruženja kao naša nemaju separatne interese, ne žive od političkog delovanja, već nastoje da to delovanje ima širi društveni karakter - kaže Jovanović.

Ne radi se, dodaje ovaj profesor, o građanskom aktivizmu “u uobičajenom malograđanskom smislu pobune građana”, već o potrebi da se građani stave nasuprot političkim partijama koje samovoljno donose odluke koje se tiču svih nas.


"Na delu je divljanje kapitalizma"

Gradjanska-samoodbrana2-(2) Na tribini u NDNV učestvovali predstavnici nekoliko organizacija; foto: autonomija.infoOno što spaja ove pokrete, osim nepoverenja prema partijama i odbijanja svake saradnje sa njima, jeste i "odbijanje svih salonskih nevladinih organizacija”, koje su se, kaže, za 20 godina pokazale kao nedelatne, zainteresovane samo za svoje projekte i novac, “a od njihove borbe za građanska prava nema ništa”.

Osim toga, zajednička nam je i borba protiv samovolje javnih preduzeća, koja sama odlučuju koliko će naplaćivati svoje takozvane usluge, sa sumnjivom ekonomskom računicom - dodaje profesor.

Jovanović figurativno ovaj budući front naziva “frontom besnih” jer će artikulisati nezadovoljstvo građana širom Srbije koji su poslednjih godina i decenija “obespravljeni, bez posla, kojima su oduzeti stanovi”.

Ranije je radnik bio zabrinut kako da, recimo, završi vikendicu. Danas ljudi seku sebi prste, ne mogu da sastave kraj sa krajem, država godinama ne isplaćuje plate. Posebna je priča što su ljudima ugroženi stanovi, izvršitelji ih plene i iseljuju ljude. Na delu je divljanje kapitalizma - kaže Jovanović.

Povezivanje ovakvih pokreta je nužnost, navodi on, kako bi se razvijala kultura solidarnosti bez koje se ništa ne može učiniti protiv zajedničkog neprijatelja - partija. Osnova zajedničkog delovanja treba da bude građanski bunt i otpor, koje Jovanović smatra “osnovnim građanskim pravom”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • kise

    07:38 // 9. 6. 2016.

    Profo svaka cast.Imamo fasizam u tetrapaku i cuturicama. Socijalizam i to samoupravni onakakav kakav smo imali i ziveli.Pusti babe i deke.

  • Dexter

    01:35 // 9. 6. 2016.

    @žika
    Skoro ni jednu kako treba, s mukom to pokušavamo. Stranke su jedna od tih institucija. Na zapadu one traju decenijama i daju stabilnost društvu. Kad laburisti izgube izbore u Engleskoj zbog brljotina, njihovi birači ne kažu "nikad više za ove", ne ukidaju partije, nego promene rukovodstvo i idu dalje. Mi odmah rušimo sve!

  • žika

    20:07 // 8. 6. 2016.

    A, koje smo mi to institucije izgradili?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: