Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:35, 27. 3. 2015.

| Društvo

I Nišlije isključuju svetlo da osvetle problem

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
sat

Zajedno sa više od 7.000 gradova širom sveta Niš će se uključiti u globalnu akciju "Sat za našu planetu’’, koja se obeležava isključivanjem svetla od 20:30 do 21:30 u subotu 28. marta.

U isto vreme bez osvetljenja će ostati Tajms skver u Njujorku i Ajfelov toranj u Parizu, brojne građevine u preko 150 zemalja, kao i niška Tvrđava, Banovina, Gradska kuća, Narodno pozorište i Dom Vojske u Nišu. U Nišu će tih 60 minuta u mraku biti i Glavna pošta, glavni gradski trgovi, kej, sve gradske opštine i zgrade javnih preduzeća.

Ova akcija će u Nišu biti obeležena i programom na amfiteatru na nišavskom keju, a počeće u 20 sati nastupom benda “Proba” i modnom revijom učenika niške Umetničke škole. Nakon što se svetla ugase uslediće nastup muzičke sekcije OŠ “Stefan Nemanja”, ženskog hora SKC-a, biće izveden vatreni performans i plesaće članovi kluba “Revolution”.

U 21:30, kada svetla budu ponovo upaljena, sviraće bendovi “Jam Station” i “Proba”. sat za nasu planetu Ovako je bilo prošle godine na keju

Simboličnim gašenjem svetla na sat vremena, kako objašnjavaju organizatori akcije, ukazuje se da je moguće nešto preduzeti po pitanju ublažavanja posledica klimatskih promena i da je moguće promeniti svakodnevne navike za dobrobit planete.

Većina eksperata se slaže da će klimatske promene izazvati veću učestalost ekstremnih klimatskih posledica kao što su poplave, klizišta, požari i suše. Neophodno je da u svakodnevnom životu brinemo o životnoj sredini koja nas okružuje, da smanjimo ekološki otisak, odnosno ublažimo uticaj našeg načina života na prirodu – kaže Duška Dimović, direktorka programa WWF – Svetski fond za prirodu u Srbiji.

Inicijativa “Sat za našu planetu” se održava sedmi put u Srbiji, a prošle godine se u akciju uključilo 87 srpskih gradova i opština, 126 škola, brojnih kompanija, medija, organizacija civilnog drušva i pojedinaca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Тесла

    23:16 // 27. 3. 2015.

    Ја баш нећу у инат, нека сијалице гасе ови из Југоистока са платама од 400.000 , они могу да се зезају са овим фенси акцијама, фенси код нас !?

    • Milica Petrović

      09:30 // 28. 3. 2015.

      Mislim da treba drugačije gledati na ovu akciju. Poenta je u podizanju svesti o očuvanju planete. Poenta je takođe i u tome da se uradi neka lepa i vesela akcija. Makar nešto lepo u našem gradu.

  • Tužno

    14:38 // 27. 3. 2015.

    Džabe gasimo svetlo ako ne uključujemo mozak. Jedina smo zemlja u kojoj stranke zelene orjentacije ne vode kampanju za legalizaciju konoplje, a konobeton vadi 130kg CO2 po metru kubnom iz atmosfere?!?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: