Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:32, 17. 8. 2018.

| Društvo

I Prokuplje kasni sa usvajanjem Antikorupcijskog plana duže od godinu dana

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
antikorupcija
O kašnjenju sa Antikorupcijskim planom u Prokuplju; foto: Lj. M.

Iako je zadnji rok koji su lokalnim samoupravama propisale nadležne državne institucije za usvajanje Antikorupcijskog plana bio 30. jun 2017. godine, Opština Prokuplje do danas ništa nije uradila po tom pitanju, a predsednik Opštine Aleksandar Simonović je rekao “da mu treba par dana da se raspita o pomenutoj temi”.

Na tribini koju je u Narodnoj biblioteci “Rade Drainac” u Prokuplju organizovala Nacionalna koalicija za decentralizaciju, rečeno je da je u 3 okruga - Nišavski, Pirotski i Toplički, tek desetak gradova usvojilo ovaj za demokratsko društvo, strateški važan dokument.

Oni su sprovodeći analizu primene Akcionog plana za Poglavlje 23, u okviru projekta „Što južnije to transparentnije u gradovima i opštinama na jugu Srbije“, a uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, došli do zaključka da i u gradovima u kojima je Akcioni plan donet, u stvari mrtvo slovo na papiru.

Srbija je na 77 mestu u svetu po korupciji i to predstavlja ozbiljan problem za civilno društvo. Na pilot projektu koji smo sproveli u 3 okruga juga Srbije, dobili smo poražavajuće rezultate jer mnoge lokalne samouprave uključujući i Prokuplje, nisu ni počele sa izradom i usvajanjem Antikorupcijskog plana, koji su inače bile dužne da završe još pre godinu dana – reko je između ostalog Danijel Dašić iz Nacionalne koalicija za decentralizaciju.

Prvi čovek Prokuplja Aleksandar Simonović je na novinarska pitanja o usvajanju LAP-a rekao da mu treba par dana da se raspita o pomenutoj temi, iako ne samo da je trebalo da bude upoznat sa njom, već i da ima LAF - Lokalni antikorupcijski forum, koji bi kontrolisao i njegov i rad ostalih funkcionera.

Podsetimo, i u Nišu se sa usvajanjem LAP-a dosta kasni, a iako je predsedavajući Radnog tela koje bi trebalo time da se bavi, gradonačelnik Niša Darko Bulatović, na pitanja o borbi protiv korupcije rekao je da to nije u njegovom domenu.


Urušavanje državnih institucija

Dašić iz NKD-a ističe da je urušavanje institucija države naročito izraženo od 2014. godine, kada je Srpska napredna stranka preuzela apsolutnu vlast na izborima, zadobivši preko 50 odsto glasova birača.

Svedoci smo sve vidljivijeg urušavanja institucija, koje prelaze u ruke pojedinaca. Odgovornost za to snosimo i mi, jer dozvoljavamo da se tako nešto dešava – komentariše Dašić.

On je sa stručnjacima u ovoj oblasti ukazao prisutnima na uočene probleme i mogućnostima za unapređenje sprovođenja Akcionog plana, kao i uspostavljanja mehanizama za prevenciju korupcije na lokalnom nivou.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: