Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:42, 5. 5. 2014.

| Društvo

I Zavod za urbanizam privilegovan

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
zavod-za-urbanizam-zgrada.jpg
Zavod za urbanizam u grupi privilegovanih

Jedno od prvih gradskih preduzeća kome je odboreno da poslove obavlja bez tendera je Zavod za urbanizam. Uz niški Vodovod i “Nišstan” ovo je treći slučaj da niška javna preduzeća dobijaju ekskluzivna prava i “zaobilaze” tender.

Odluku da Zavod izrađuje razne projekte i tehničku dokumnetaciju i izdaje obaveštenja o gradnji, Gradsko veće usvojilo je još 19. decembra 2012. godine.

U obrazloženju Uprave za planiranje i izgradnju, koje je potpisao načelnik Rodoljub Mihajlović, stoji da se poveravanjem pomenutih poslova Zavodu za urbanizam “uprošćuje i pojeftinjuje postupak”.

- Donošenjem ove Odluke, obezbeđivanje projekata se vrši bez sprovođenja postupka javne nabavke, što svakako uprošćuje, i samim tim, pojeftinjuje postupak - stoji u obrazloženju.

zavod Odluka kojom su utvrđeni poslovi koje Zavod za urbanizam obavlja bez tenderaMeđutim, za Dragana Krstića iz NVO “Klamp” je ovo klasičan primer netransparentnog, monopolskog i dominantnog položaja jedne firme, pa makar, kako kaže Krstić, ona bila i gradska.

- To obesmišljava konkurenciju koja plaća licence, zapošljava ljude, plaća porez. Ovo je vreme otvorenog, tržišnog, fer, transparentnog poslovanja. Treba raspisati tender za pružanje usluga. Firme koje su diskriminisane mogu podneti tužbe sudu, što moze biti pogubno za i onako devastiran gradski budžet - rekao je Krstić.

Krstić kaže da, ukoliko se privilegovan položaj ne ukine, NVO “Klamp” obratiće se Kancelariji EU u Srbiji, Antimonopolskoj komisiji, Republickoj upravi za javne nabavke i Ustavnom sudu.

Podsetimo, ekskluzivna prava da poslove obavlja bez tendera dobio je i niški Vodovod. Ova odluka je, mesec dana od njenog donošenja, od strane Uprave za javne nabavke ocenjena kao protivzakonita.

Na jednoj od poslednjih sednica Gradskog veća saopšteno je da ekskluzivna prava da uklanja nelegalno sagrađene objekte u Nišu ima i “Nišstan”. Uprava za imovinu i inspekcijske poslove ovu odluku nije do sada poštovala, jer je, kako je tada rečeno, od Uprave za javne nabavke takođe ocenjena kao nezakonita.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Čiča

    22:26 // 6. 5. 2014.

    Gradsko preduzeće dobija gradske poslove. Auh da li je moguće!?

  • mita

    07:45 // 6. 5. 2014.

    Klasicna prevara koja nece dugo da traje.Nek izadju na trziste, nek budu konkuretni, nek daju ponudu, nek se potrude da dobiju poso.sramota za grad.hitno ukinuti monopolisticku odluku.

  • zika

    07:41 // 6. 5. 2014.

    istina je jedna.dolaskom ljubise mitica odluka je donesena politicki da se celokupno projektovanje prebaci na zavod za urbanizam, a biroi koji su projektovali nek potraze drugi grad ili propadnu.tuga

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: