Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:44, 20. 9. 2021.

| Društvo

I advokati u Nišu i Leskovcu protestovali zbog novog stava VKS o naplati troškova obrade kredita

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
1632140887150
Na desetine niških advokata, okupilo se danas da iskaže svoje nezadovoljstvo; T. T.

Kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog novog stava Vrhovnog kasacionog suda koji podrazumeva da banka nije dužna da na poseban način obrazloži naplatu troškova obrade kredita, osim u Beogradu i Novom Sadu i advokati u Nišu i Leskovcu su se okupili ispred zgrada osnovnih sudova. Kako poručuju, novi stav VKS-a smatraju potpuno preinačenom odlukom u korist interesne grupe i lobista banke, a svojim protestom žele da građanima ukažu na posledice koje sa ovom dopunom dolaze.

Dopuna odluke koja je doneta 2018. godine o naplati troškova bankarskih kredita, a koja je doneta 16. septembra ove godine, naišla je na negodovanje advokata i građana širom zemlje. Da banke mogu naplaćivati obradu kredita stoji i u stavu iz 2018. godine i u novom od pre nekoliko dana, ali je će jedna novina bitno će uticati na klijente, jer banke neće morati da dokazuju strukturu i visinu troškova koji su obuhvaćeni zbirnim iznosom troškova kredita.

1632140957157 Nezadovoljni advokati i u Leskovcu; foto: M. D.Advokat Andrija Krasić iz NIša kaže da se ovde ne radi o dopuni već o potpunom preinačenju predhodno zauzetoga stava Vrhovnog kasacionog suda koji su sledili desetine hiljada sudskih presuda i podseća na raniju odluku.

Odluka Vrhovnog kasacionog suda ranije je bila da banke ne mogu nalaćivati obradu kredita na način na koji su naplaćivale. To je u procentualnom iznosu od visine ugovorenog kredita bez navođenja specifikacije tih troškova - navodi krasić

Sada u dopunjenom stavu, po njegovom mišljenju, u potpunosti izmenjenom stavu, banke mogu naplaćivati i na taj način od korisnika kredita svoje troškove, a da nisu dužne da ih obrazlože. To je, kaže, u potpunosti suprotno načelima savesnosti jednakosti ugovornih strana i drugim načelima na kojima počiva obligacioni odnos između stranaka, pogotovu u ovoj situaciji gde banke pristupaju sa položaja moći.

Navodi da je ovim stavom potpuno ugožena pravna sigurnost građana i da ih to može dovesti do plaćanja velikih troškova.

Sada ne znamo šta će se dalje odvijati, ali može da se desi da banke onda izjavljuju sada neke pravne vanredne lekove na osnovu kojih će građani morati da plaćaju i svoje advokate i advokate banaka i sudske troškove, a mnoge presude koje su sada nepravnoznažne mogu biti preinačene od strane viših sudova što će takođe dovesti da građani snose celokupne troškove postupaka - objašnjava advokat.

Ovim protestom, kaže, pre svega šalju poruku ljudima da shvate koje su težine ovakvih stavova i odluka od strane sudske vlasti i koje posledice mogu da budu, a samim tim apeluje i na sudije Kasacionog suda koje su donele odluku, kao i na sve sudije srpskog pravosuđa da zauzmu određeni stav.

Inače, protesti advokata su održani danas tačno u podne u više gradova u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran Vaduvesković

    17:14 // 21. 9. 2021.

    A šta radi Apelacioni sud u Nišu?
    Za isti slučaj donosi dve različite presude. U pitanju je radni spor. U prvoj presudi u korist nezakonito otpuštenog radnika (čl 37. Zor), vrati na posao i odredi mu odštetu, u drugom presudi da vrati odštetu sa kamatom. Suma 22000€!
    Njegovom kolegi, identičan slučaj, presuda suprotna! Ne vredi ni sudska praksa ako prime mito!

  • Jovanović

    15:33 // 21. 9. 2021.

    Ma nije valjda...u Leskovcu...pa sud u Leskovcu je advokatska kancelarija i ništa više od toga...advokati izvode performans iako znaju da su sudije ‚‚njihovi‚‚ ljudi ...'pa Osnovni sud leskovac je čuven po presudama na protiv države i pravnih lica a u korist privatnih podnosilaca tužbi

  • Dipl.pravnik

    10:35 // 21. 9. 2021.

    Ja razumem da drzava u masovnim tuzbama protiv nje same zastiti svoju zadnjicu na ovaj nacin, ali stititi "zakonske zelenase" od gradjana drzave... Kakva je to pravna sigurnost i pravo na sudsku zastitu prava? Jedino sto ovde ima od prava je to da je ovo jedna prava sramota i nista vise. Tako ce i da bude sve dok sudije bude birala Narodna skupstina, umesto da sudije bira nezavisno telo sudija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: