Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:01, 6. 10. 2018.

| Društvo

I borci sa Paštrika dobili mural u Nišu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Mural-herojima-sa-Pastrika1;-foto:-M.-S
Mural herojima oslikali niški slikari Sava Mišić i Dimitrije Stojković; foto: M. S.

Uz heroje sa Košara, koji su nedavno oslikani i u Nišu, kako kaže istoričar Mladen Stanković, i borci sa Paštrika su dobili mural, a oslikali su ih niški slikari Sava Mišić i Dimitrije Stojković. Tako je slika palih boraca upotpunjena, a između njih se nalazi i grb Prištinskog korpusa, koji ih "spaja". Sledeće nedelje biće održana i tribina na kome će građani moći da čuju više o tome po čemu je poznata bitka na Paštriku.

Početkom avgusta je u prolazu između hale "Čair" i Elektrodistribucije "osvanuo" mural posvećen četvorici poginulih heroja, a da bi "slika" bila potpuna, kako kaže inicijator ideje Mladen Stanković, oslikani su i heroji sa Paštrika.

Istoričar navodi i da je Niš prvi u Srbiji dobio mural posvećen i ovim herojima, koji zajedno sa prethodnim čini jedinstvenu sliku sa terena, koja je viđena tokom rata 1998. i 1999. na Kosovu. Mural-herojima-sa-Pastrika2;-foto:-M.-S Mural herojima oslikali niški slikari Sava Mišić i Dimitrije Stojković; foto: M. S.

Ovo je nastavak priče koju smo krenuli sa prvim muralom herojima sa Košara. Hteo sam da upotpunim priču, a to sam uradio na takav način da spojim dve herojske bitke na istom mestu - dodaje Stanković.

Ovi murali predstavljaju na neki način "spomenik herojima" drugog Kosovskog boja, ističe Stanković, a time Niš spremno dočekuje sledeću godinu, kada se obeležava jubilej - 20 godina od NATO agresije.

Stanković kaže da je JKP Mediana "ukrasila" prilaz muralima, a JKP Parking servis postavio reflektor koji osvetljava oslikani zid, kako bi on mogao da se vidi i tokom večeri.

Murali su postavljeni tako, kako su jedinice bile pozicionirane na jugoslovensko-albanskoj granici 1999. godine. Između se nalazi grb Prištinskog korpusa, koji spaja dva murala i predstavlja ostale jedinice koje su ga činile tokom rata i zajedno sa borcima sa Paštrika i Košara branili narod i otadžbinu od agresora i terorista na prostoru Kosova i Metohije - objašnjava istoričar.


Uskoro i tribina o herojima sa Paštrika

Osim oslikanih murala, ovim herojima biće posvećena i tribina, najavljuju organizatori, a održaće se u maloj sali niškog Doma Vojske u sredu, 10. oktobra od 18 sati.

Naziv tribine je "549. motorizovana brigada u odbrani naroda i države 1998/99". Mural-herojima-sa-Pastrika3;-foto:-M.-S Mural herojima oslikali niški slikari Sava Mišić i Dimitrije Stojković; foto: M. S.

Svedočenja i diskusije o protivterorističkim operacijama u Metohiji i na samoj državnoj granici sa Albanijom tokom 1998. godine, kao i sprečavanje kopnene agresije preko planine Paštrik 1999. godine u združenoj operaciji terorista i NATO snaga pod nazivom ,,shigjeta“ (strela) iznosiće tadašnji komandant 549. motorizovane brigade general u penziji Božidar Delić, tadašnji načelnik štaba brigade general u penziji Stojan Konjikovac i tadašnji vojnici na redovnom služenju vojnog roka - kažu organizatori.

Cilj ove tribine je, kako kažu, demistifikovanje borbi koje je Prizrenska brigada vodila protiv albanskog terorizma u svojoj zoni odgovornosti, a radi zaštite naroda i materijalnih dobara tokom 1998. godine. Osim toga, žele da upoznaju javnost sa bitkom na Paštriku u operaciji "strela“ tj. bitkom svih bitaka, u kojoj se brigada samostalno suprostavila pokušaju kopnene agresije zajedničkih snaga terorista, regularne Albanske vojske i NATO snaga preko planine Paštrik i karaule Gorožup.

Ova bitka na Paštriku ostaće upamćena po tome što je neprijatelj u njoj upotrebio sve sa čime je raspolagao – od pešadijskog naoružanja, artiljerije, sve do borbenih helikoptera ,,apač“ i strategijskih bombardera, aviona tipa B-52 i B-1. Jedina brigada, konkretno jedan njen deo, koji je 24 puta bombardovan ,,tepih“ bombama. Nažalost, u odbrani naroda i države, svoje živote su dali 79 pripadnika 549. motorizovane brigade. Zajedno sa 125. motorizovanom brigadom iz Kosovske Mitrovice i 37. motorizovanom brigadom iz Raške, 549. motorizovana brigada iz Prizrena je odlikovana ordenom Narodnog Heroja 16. juna 1999. godine - kaže istoričar Mladen Stanković.

U pozivu za tribinu piše da je herojska 549. brigada jedina brigada koja nema spomen obeležje ni spomen sobu, koju je "zaslužila i zadužila".

Ulaz na tribinu je slobodan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Јужнопругаш

    18:06 // 6. 10. 2018.

    Браво!!! Слава јунацима!

  • Sasa Simonovic

    17:57 // 6. 10. 2018.

    Pripadnik sam 549 motorizovane brigade zeleo bih pitati gde ce biti tribina i kad ce se takva jedna tribina odrzati u Leskovcu i dali cemo moci i mi pravi ucesnici rata reci svoje misljenje o vremenu provedenom u Prizrenu i okolini tokom rata .Pozzz Sasa Simonovic

    • Нишлија

      21:35 // 6. 10. 2018.

      Пише у тексту када и где је трибина. Мала сала Дома Војске Ниш, среда 10. октобар у 18 часова. Када се сети неко из Лесковца да организује тада ће бити.

  • XYZ ko je?

    17:51 // 6. 10. 2018.

    Obicno pre ili kasnije"pljunemo"na starije generacije koje su ucestvovale u ratovima i dale zemlji hiljade godine staza,pa je tako i sa ucesnicima rata na Kosovu i svih nazovi savremenih devedesetih dok se neko bogatio.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: