Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:33, 23. 9. 2021.

| Društvo

I dalje blokirani prelazi Brnjak i Jarinje, jedini prelaz automobilima ka Kosovu i Metohiji iz pravca Merdara

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Prelaz Merdare
Na prelazu Merdare jedino moguće automobilima ka Kosovu i Metohiji; Foto: D. Z.

Administrativne prelazi sa Kosovom i Metohijom Brnjak i Jarinje i dalje blokiraju nezadovoljni Srbi sa iz severnog dela Kosova, a specijalne jedinice kosovske policije Rosu su na punktovima i za sada je mirno, uz prisutnu napetost. Jedini prelaz automobilima ka Kosovu i Metohiji je na prelazu Merdare, gde se zbog stavljanja probnih tablica pravi gužva i čeka i do sat vremena.

Srpski policajci na Merdaru kažu da je sve manje vozila iz centralne Srbije, jer su mnogi odustali od puta upravo zbog obaveze da se postave oznake "RKS", odnosno "Republike Kosovo". rosu Specijalne jedinice kosovske policije; Foto: D. Z.

Cela procedura oko probnih tablica i dva papira traje nekoliko minuta. Dobija se potvrda o uzetoj probnoj tablici, plus dokaz da je sve plaćeno što se naplaćuje pet evra za dva meseca – saznajemo od policajaca.

Srbe koji putuju na Kosovo više od novca i gubljenja vremena na prelazu brine što su, kako tvrde, sada na neki način vidno obeleženi. kolona Kolone automobila i kamiona na prelazima; Foto: D. Z.

I do sada je bilo sporadičnih problema na kosmetskim putevima sa srpskim registarskim oznakama, a sada smo još uočljiviji ovim probnim tablicama. Skidanjem oznaka Srbije i nametanjem probnih tablica prištinske vlasti nam bukvalno crtaju mete na čelo – tvrdi meštanin srpske nacionalnosti.

Na 2 blokirana prelaza Brnjak i Jarinje gde Srbi sa severa od ponedeljka mirno protestuju vidljivo je prisustvo prištinskih specijalaca, a sve nadgledaju i pripadnici EULEKS policije, dok prelaze neprekidno nadleće helikopter KFOR-a.

Kako saznajemo, za sada nema nestašica sa srpskom robom na farovima prodavnica, ali na kioscima već treći dan nema dnevne štampe iz Srbije. srbi na barikadama Okupljeni Srbi na barikadama na prelazu Jarinje; Foto: D. Z.

Za sad imamo zaliha osnovih namirnica, ali ukoliko se stanje ne promeni, moguće je očekivati nestašice pojedinih proizvoda narednih dana. Nadamo se da će se prištinske vlasti urazumiti i da će povući svoje specijalce iz severnog dela, ali i spornu odluku o probnim tablicama čime bi se stekli uslovi da se deblokiraju prelazi i nastavi sloboda kretanja ljudi – kaže meštanin Kosovske Mitrovice.

Inače, na prelazu Jarinje kolona je duga oko 2 kilometra, a na prelaze su postavljeni teški kamioni. Iako i jedna i druga strana pozivaju na mir i uzdržanost, ni Srbija ali ni kosovske vlasti za sada ne odustaju od svojih uslova, pa se još ne nazire izlaz iz situacije. Da se očekuje da će ovo potrajati govori i činjenica da su Srbi na blokadama tokom večeri dopremili drva kako bi se grejali.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    20:51 // 23. 9. 2021.

    Pozdrav za braću...drzite se

  • Čudesni dribling

    12:00 // 23. 9. 2021.

    Će se "dogovore", samo da ih EU i Ameri još malo pritisnu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: