Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:03, 12. 8. 2015.

| Društvo

I donji veš i duplo dno automobila "bunkeri" za skrivanje droge

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
800x600-skenerslika4
Carina raspolaže sa 10 najsavremenijih skenera na kojima utvrđuju nepravilnosti; foto: carina.rs

Pri pokušajima da prošvercuju drogu krijumčari je skrivaju na različitim mestima, pa tako za šverc većih količina često prepravljaju automobile, dok manje gramaže kriju i u mobilnim telefonima, ali i donjem vešu.

Iz Uprave carina kažu da su krijumčari veoma dovitljivi u naporima da prevare carinike na Preševu i Gradini.

Ovo su prelazi preko kojih i najčešće pokušavaju da prenesu drogu, i to gotovo isključivo marihuanu i heroin.

U toku 2014. godine je, recimo, zaplenjeno 68,5 kilograma heroina koje su šverceri skrivali najčešće u bunkerima vozila ili prtljagu putnika.

Heroin-80-kg-15-12-2014 Heroin u krovu hladnjače spakovan u cevima; foto: carina.rsPored pokušaja šverca manjih količina, gde su krijumčari drogu skrivali u bunkerima ispod sedišta ili ispod menjača, na Gradini se dobro pamti slučaj kada je u krovu hladnjače prošle godine nađeno čak 40 kg heroina.

U taj prostor su krijumčari prvo ubacili cevi, a zatim u njih 78 metalnih kutija dužine od po oko pola metra, koje po obliku podsećaju na boksove cigareta.

Da bi doprli do ovog prostora carinici su morali prvo da skinu lajsne iznad termo-kinga, jer su u svakoj hladnjači u tom delu nalazi prostor predviđen za izolaciju koji je u ovom slučaju bio „nafilovan“ heroinom - kažu u Upravi carina.

Carinici su, kažu, obučeni da prepoznaju sumnjive putnike, ali im rad olakšavaju i skeneri na koje šalju sumnjiva vozila, ali i rad sa drugim službama.

secenje-poda-hladnjace Marihuana u podu hladnjače; foto: carina.rsTako navode da su zahvaljujući saradnji sa policijom i Bezbednosno-informativnom agencijom otkrili i najveći tovar marihuane u toku prethodnih godinu i po dana - 679 kg ove droge poreklom iz Albanije koja je bila skrivena u podu hladnjače. Nepravilnosti u podu duž celog vozila uočene su upravo na skeneru.

Carinici su morali da potpuno odvoje tovarni deo hladnjače od same šasije kamiona da bi uopšte došli do ovog nelegalnog tovara. Marihuana se nalazila u duplom dnu koji je specijalno napravljen za šverc - kažu u Upravi.

kokain-na-mestu-baterije Kokain na mestu baterije; foto: carina.rsOsim toga, objašnjavaju, drogu pronalaze na najrazličitijim mestima, počev od raznih fabričkih šupljina, filtera za vazduh, u vratima automobila, rezervnim točkovima...

Kako kažu, da dovitljivost krijumčara nema granica dokazuje i to što i pri pretresu putnika pronalaze drogu obmotanu oko pojasa, u donjem vešu, mobilnom telefonu ili kesi začina za jelo.

​Južne vesti će se u narednom periodu baviti pitanjima krijumčarenja narkotika i organizovanog kriminala u našem regionu, s obzirom da on negativno utiče na put pristupanja Srbije Evropskoj Uniji.

Niš i južna Srbija se nalaze na važnom raskršću puteva između Bliskog istoka i Evrope. Velika količina narkotika svakodnevno prolazi pored nas.

Kakva je strategija naše države u borbi protiv ovog problema, kako se institucionalno boriti protiv ovih pojava, kakve su prakse zemalja EU u suzbijanju ove negativne pojave i koliki je negativan uticaj postojanja velike količine narkotika i organizovanog kriminala na građane, pokušaćemo da odgovorimo u seriji tekstova posvećenih ovoj temi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miki

    17:39 // 25. 8. 2015.

    Pisite malo o tome kako uprava carine pretresa maltretira obicne putnike i sitne svercere.Obicno pronadju neprijavljene 10 gace i drakonski kaznjavaju sirotinju.

  • Marijan Voinovic

    02:16 // 13. 8. 2015.

    Vise od hiljadu migranata udje u Srbiju dnevno bez problema a ovi se hvale nekom sicom na prelazima. Pa van granicnih prelaza se prenose tone narkotika.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: