Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 28. 11. 2023.

| Društvo

I gradska većnica se zaposlila u niškom Vodovodu, kopije ugovora ne daju

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
adriana anastasov
Nova radnica Vodovoda; foto: Grad Niš

Osim Aleksandra Đorđevića, u JKP Naissus odnedavno je zaposlena i većnica za kulturu Grada Niša Adriana Anastasov, potvrdili su iz preduzeća. Ponovo su pozicije i plate javnih funkcionera u javnom preduzeću ostale tajna jer iz Vodovoda novinarima nisu hteli da dostave tražene kopije ugovora već su ih pozvali na uvid. Da postavljanje uslova nije u redu smatra Rodoljub Šabić uz napomenu da niko nema prava da uskraćuje pravo na traženu dokumentaciju.

vodovod Umesto da dostave traženu dokumentaciju, zvali novinare na uvid; Ilustracija; foto: JKP "Naissus" I gradska većnica za kulturu i turizam Adriana Anastasov potpisala je ugovor sa Vodovodom na osnovu Zakona o budžetskom sistemu, ali iz preduzeća uporno zaobilaze Zakon pa detalji ugovora ostaju nepoznati.

Nakon odbijanja da dostave kopiju ugovora Aleksandra Đorđevića zbog "zaštite podataka o ličnosti" i "poslovne tajne", novinari Južnih vesti tražili su kopije oba ugovora bez ličnih podataka, a iz preduzeća su novinare pozvali na uvid uz posebnu napomenu.

JKP Naissus - Niš potvrđuje da poseduje tražene informacije za Aleksandra Đorđevića i Adrianu Anastasov kao i da će iste, u vidu dokumentacije, tražiocu staviti na uvid u ponedeljak, 27.11.2023. godine, od 12 do 13 sati u službenim prostorijama JKP Naissus... Napominjemo da će prilikom vršenja uvida u dokumentaciju, nadležni u JKP Naissus posebnu pažnju posvetiti zaštiti ličnih podataka zaposlenih u preduzeću - odgovorili su.

Ovakva praksa nije uobičajena, pokazuje iskustvo novinara Južnih vesti, a stručnjaci objašnjavaju da nije ni dozvoljena jer je Zahtevom tražena kopija dokumenta, nikakav uvid.

Ako su smatrali da novinari nemaju pravo na pristup informaciji, mogli su da odbiju Zahtev kaže advokat i nekadašnji Poverenik Rodoljub Šabić i ističe da niko ne može da utvrđuje na koji način će novinari konzumirati to pravo.

Dakle, vaše pravo je utvrđeno Zakonom - vi imate pravo da znate da li neko ima određenu informaciju, imate pravo da izvršite uvid i imate pravo da tražite kopiju tog dokumenta. Koji ćete od tih oblika koristiti je vaša stvar, ne može niko da vas uslovljava sa "vi možete da vidite, ali ne možete da dobijete kopiju" jer to nije ono što ste tražili - smatra Šabić.

Podsetimo, Sindikat zaposlenih u JKP Naissus podneo je krivične prijave protiv rukovodstva niškog Vodovoda, a kao jedan od razloga naveli su nepravilnosti prilikom prijema Aleksandra Đorđevića u radni odnos.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mrk

    12:09 // 30. 11. 2023.

    Jel mogu da zapošljavaju, nekog ko je krivično gonjen, i to za stalno da ga zaposle?!

    • Гага

      19:55 // 3. 12. 2023.

      Права особа за директорску фотељу...Шта би друго,конкретно,могла тамо да ради?!

  • Robi

    17:59 // 29. 11. 2023.

    Ajde svi u vodovod ima mesta platne nisu bitne,2012 bili 650 radnika sada 1400 bravo sns i srbijo

  • Robi

    17:53 // 29. 11. 2023.

    Čim ih nemaju gde ajde u vodovod a pare za plate nemaju, za decu radnika kad dobiju dete nema pomoc i ako stoji da imaju pravo po kolektivnom,za plate nemaju,mesta za decu radnika nema,bitno za ovu gospodu da ima mesta i plata od 100 000 i vise a za one sto su ceo dan van leti zimi po kisi sugavi minimalac od 40 00 hiljada,cak radnicima ni diplome da priznaju a bitno da su priznali one kupljene d.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: