Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:28, 29. 3. 2021.

| Društvo

I mart prođe, a od "Resalte" ni sijalica u Nišu

Autor:A. Stankov, T. TasićIzvor:Južne vesti
Ulična sijalica
Sijalice i dalje stare, od "Resalte" ni "R"; Ilustracija; Foto: Arhiva JV

Skoro puna 3 meseca su prošla u 2021. godini, a privatni konzorcijum kompanija koji predvodi slovenačka Resalta još nijednu sijalicu nije zamenio u Nišu. Odbornici niške Skupštine su krajem 2020. godine dali saglasnost da oni od javnog preduzeća Parking servis preuzmu ovaj posao, ali rasvetu, kako se vidi na terenu, i dalje održava gradsko preduzeće. Zašto je to tako nadležni ne odgovaraju, već prebacuju odgovornost.

Posao koji je dobila ova kompanija, koja u Nišu nastupa sa konzorcijumom, vredan je 1,6 milijardi dinara i zadatak im je da u narednih 15 godina obnove uličnu rasvetu u Nišu LED svetlima i da naprave uštedu struje, od čega će zavisiti i njihova zarada.

Kada bi Slovenci sa beogradskim partnerima trebalo da počnu sa održavanjem sijalica u Nišu nikada nije bilo jasno precizirano. Većina odbornika niške Skupštine je još u novembru 2020. podržala Nacrt ugovora o javno-privatnom partnerstvu koji je trebalo da bude postpisan sa Resaltom.

Međutim, to se do danas nije desilo. Skoro 3 puna meseca su prošla u novoj 2021. godini, a od Resalte ni traga na niškim ulicama i banderama.

Kada će krenuti modernizacija sistema uličnog osvetljenja u Nišu, nije znala da kaže ni gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Vi znate da je to skupštinska odluka i kada će biti potpisan ugovor to ćemo videti i o tome ćete na vreme biti obavešteni - rekla je Sotirovski.

Na dodatno pitanje novinara, ona je “loptu” prebacila u dvorište nadležne Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

To pitanje je pitanje za ljude iz Kancelarije koji vode taj projekat - rekla je gradonačelnica.

U toj Kancelariji na pitanja nisu hteli da odgovore, već su od novinara tražili zvaničan zahtev za pristup informacijama od javnog značaja. Zahtev je poslat, a njime je tražen i ugovor sa Resaltom. Međutim, KLER nije odgovorio u zakonskom roku, pa je žalba na ćutanje poslata Povereniku.

U međuvremenu su se pojavile informacije da je novi ugovor o održavanju javne rasvete u Nišu nedavno potpisan sa Parking servisom, koji je i do sada radio taj posao. Da li je to tako, kao i kakva je vremenska odrednica ugovora su pitanja koja su upućena ovom preduzeću odakle, za sada, nema odgovora.

Podsetimo, prošle jeseni je Resalta, koja se dovodi u vezu sa premijerkom Anom Brnabić, dobila na tenderu jedan od najvrednijih poslova u Nišu, u formi javno-privatnog partnerstva. Na konkursu je pobedila jagodinski Feman koji, kako je utvrdila Komisija, nije imao potpunu dokumentaciju.


“Resalta” i premijerka Brnabić

resalta U Kruševcu, Bogatiću, Svilajncu, Malom Iđošu, Adi, Žablju i Petrovcu na Mlavi firma Resalta već je ranijih godina dobila posao održavanja javne rasvete. Na jugu Srbije su sarađivali sa Pirotom u 2017. godini kada su potpisali ugovor o isporučivanju toplotne energije javnim ustanovama.

Resalta je firma registrovana u Srbiji sa slovenačkim kapitalom. Posluje od 2015. godine i bavi se energetikom.

Istraživanje BIRN-a pokazalo je da je suvlasnik slovenačke Resalte, koja se ranije zvala GGE Družba za izvajanje energetskih storitev, investicioni fond američkog biznismena Marka Krendala PostScriptum.

Ana Brnabić je bila direktorka u Krendalovoj firmi Continental Wind dok nije postala ministarka državne uprave i lokalne samouprave, a zatim i premijerka u junu 2017. godine - piše BIRN.

Premijerka je za ovaj istraživački portal potvrdila da je radila sa Krendalom, ali je rekla da ne utiče na odluke lokalnih samouprava.

Lokalnim samoupravama ne mogu da kažem šta da rade i kako da rade, nemam te ingerencije, tako da o konkretnim slučajevima ne mogu da govorim. Jedino što mislim da je dobro da lokalne samouprave razmišljaju o energetskoj efikasnosti. To je ono što je pozitivno. Radila sam sa Markom Krendalom i to nije nikakva tajna [...] ali zaista ne razumem, da li to znači da Mark Krendal više ne može da posluje u Srbiji? - pitala je premijerka.

Sam Krendal je rekao da o poslu sa rasvetom ne zna ništa.

Nisam čak ni član Odbora u Resalti iako je Postscriputm imenovao jednog člana Odbora. PostScriptum ne poseduje mnogo akcija u Resalti – otprilike oko 17 odsto. A kada je reč o LED osvetljenju, ne znam apsolutno ništa o tome šta Resalta radi, zaista ništa - rekao je Krendal za BIRN.

Resalta će, ukoliko se ugovor zaista potpiše, imati 9 meseci da obnovi i modernizuje rasvetu na niškim ulicama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marence

    09:10 // 30. 3. 2021.

    Vidi se da si čist primer nepismeni stranački sns-ovski... Uživaj dok još možeš,ali nećeš još dugo...

  • URBI ET ORBI

    19:56 // 29. 3. 2021.

    U Nišu više neće biti potrebna ulična rasveta! Zbog ,,haos"-urbanizma! Ugurava se zgrada u zgade, kao između Pariske komune i B. Krsmanovića, iza Zone 3! Nema mesta za rasvetu! Građani će da troše svoju struju u mračnim stanovima i tokom dana! Ušteda za grad i dupla zarada za ED Beograd-ogranak Niš! napreDNO

    • SNS za uvek

      20:37 // 29. 3. 2021.

      Ovo je grad,ko hoce dazivi sam neka se preseli na selo

    • Urbanista

      06:55 // 30. 3. 2021.

      @URBI ET ORBI, mi niški urbanisti smo nestručni, bahati kada nas građani nešto pitaju, poltroni, uvlakači kada vidimo političare, mazni i nasmejani kada vidimo privatne investitore, a u suštini smo neradnici.

  • Ko to tamo peva

    15:14 // 29. 3. 2021.

    Raspitajte se ko stoji iza kupovine OTC i šta će tamo da se gradi

    • Des - pot

      16:50 // 29. 3. 2021.

      Ko to.. Zar, nije Bulat u svom"ekspozeu"(kad bi se šalili)na dan "ustoličenja",rekao da će tamo preseliti veliku pijacu i razviti turizam oko tvrđave.

    • Gaci..

      17:35 // 29. 3. 2021.

      Znaci zato ne sele veliku pijac na OTC zbog nekog privatnika....

    • nislija

      21:04 // 29. 3. 2021.

      Kazi nama koji nismo upuceni...?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: