Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:43, 29. 12. 2023.

| Društvo

I ministarka zdravlja potvrdila da Klinika u Nišu treba da se zatvori

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
klinicki centar Nis
I Ministarstvo zdravlja potvrdilo da Klinika za endokrinu hirurgiju treba da bude odeljenje; foto: JV

Žalba v. d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš Zorana Perišića protiv "gašenja" Klinike za endokrinu hirurgiju i hirurgiju dojke je odbijena kao neosnovana, a u rešenju koje potpisuje ministarka zdravlja Danica Grujičić naloženo je da se klinika praktično zatvori, odnosno pripoji Opštoj hirurgiji, kao i da se izmeni Statut. Rok za to je već istekao, a da li će po njemu da postupe, iz niškog Kliničkog centra nisu precizno odgovorili.

Istaknuti stručnjak iz Engleske doktor Marko Lens bio je inicijator vanrednog inspekcijskog nadzora nakon kojeg je Zdravstvena inspekcija utvrdila da Klinika za endokrinu hirurgiju i hirurgiju dojke u okviru UKC Niš ne sme samostalno da postoji, jer nema dovoljno lekara specijalista.

Odbija se žalba1; foto: JV Žalba odbijena, odluka se smatra konačnom; foto: JV Ipak, sa utvrđenim činjeničnim stanjem nije se slagao v. d. direktora niškog Kliničkog Zoran Perišić, koji se žalio, ali je njegova žalba odbijena, a ovo konačno rešenje potpisuje ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Odbija se žalba Univerzitetskog kliničkog centra Niš, koju zastupa v. d. direktora prof. dr Zoran Perišić izjavljena na rešenje zdravstvenog inspektora Ministarstva zdravlja RS, Sektora za inspekcijske poslove, Odeljenje za zdravstvenu inspekciju, Odsek za zdravstvenu inspekciju Niš, od 05.10.2023. godine kao neosnovana - piše u rešenju.

Iako je jasno da Klinika po Zakonu ne ispunjava uslove da bude samostalna, jer od potrebnih 8 specijalista odgovarajuće grane medicine radi ukupno 7 doktora medicine, a samo njih troje sa užom specijalizacijom iz onkologije i endokrine hirurgije, niški Klinički se žalio. Odbija se žalba2; foto: JV Žalba odbijena, odluka se smatra konačnom; foto: JV

Smatraju da nije potrebno, ni moguće, da svaka organizaciona jedinica zadovolji sve kriterijume propisane članom 26. Pravilnika o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe. Navode da novi model rada UKC-a i funkcioniše na principu sinhronizovanog rada konsultativnog karaktera kadrova iz svih organizacionih jedinica međusobno, na način da se organizuju mešoviti timovi kao i konzilijarni rad - piše u rešenju.

endokrinologija Kada će Klinika za endokrinu hirurgiju biti "samo" odeljenje, nisu precizirali; foto: UKC Niš Dalje ukazuju na "činjenicu da bi postupanjem po naloženim merama došlo do radikalnih promena u organizaciji UKC-a, čime bi u velikoj meri bilo otežano pružanje zdravstvene zaštite u toj ustanovi". Ipak, nije jasno kako bi pacijenti bili ugroženi time što bi umesto klinike bili odeljenje u okviru Klinike za opštu hirurgiju.

Njihova žalba je razmatrana, ali je drugostepeni organ, u ovom slučaju Ministarstvo zdravlja, zaključilo da je Zdravstvena inspekcija ispravno utvrdila činjenično stanje i da su pravilno primenili materijalne propise u odlučivanju. Na kraju su i potvrdili ranije izrečene mere.

Da obavljanje zdravstvene delatnosti iz oblasti endokrine hirurgije organizuje u okviru organizacione jedinice Klinike za opštu hirurgiju, koju treba organizovati u skladu sa Rešenjem Ministarstva zdravlja RS, Odseka za zdravstvenu inspekciju Niš br. 920-530-072-855/2017-09 od 8.12.2017. godine i potrebnim kadrovskim kapacitetima. Izmeni Status UKC Niš broj 37042/7a od 29.12.2021. godine u delu obavljanja zdravstvene delatnosti iz oblasti endokrine hirurgije i isti uskladi sa zakonom i Rešenjem Ministarstva zdravlja RS, Odseka za zdravstvenu inspekciju Niš br. 920-530-072-855/2017-09 od 8.12.2017. godine - konačna je odluka.

Odbija se žalba3; foto: JV Žalba odbijena, odluka se smatra konačnom; foto: JV Rok za postupanje po naloženim merama bio je 11. decembar ove godine, ali Klinika za endokrinu hirurgiju i hirurgiju dojke i dalje postoji, a na pitanja da li će i kada postupiti po nalogu koji su dobili od Ministarstva zdravlja ili će pokrenuti upravni spor - iz UKC Niš nisu precizno odgovorili.

Univerzitetski klinički centar Niš će, kao i uvek, postupiti po Zakonu i ispoštovati sve zakonske odredbe i zaštititi interese UKC Niš - odgovorili su iz UKC Niš.

Doktor Marko Lens kaže da ga konačno rešenje Ministarstva zdravlja nije iznenadilo, jer je i sam inicirao da se utvrdi da Klinika ne ispunjava uslove da samostalno postoji i obavlja zdravstvenu delatnost, ali ga jeste iznenadilo postupanje direktora Perišića i pita da li za njega zakoni ne važe. Marko Lens; foto: JV Lens očekuje zatvaranje klinike; foto: JV

Mislim da direktor UKC Niš mora objasniti javnosti zašto je dozvolio ovoj ustanovi obavljanje zdravstvne delatnosti uprkos činjenici da ustanova nije nikada ispunjavala uslove za obavljanje zdravstvene delatnosti kao klinika. Ukoliko posle ovog rešenja ministra zdravlja UKC Niš ne zatvori kliniku, a obavljanje zdravstvene delatnosti iz endokrine hirurgije organizuje u okviru Klinike za opštu hirurgiju, Prof Perišić bi jasno ukazao javnosti da ne vodi računa o pacijentima i njihovoj bezbednosti. U tom slučaju nadležni državni organi bi morali da reaguju, a Prof Perišić momentalno smenjen sa funkcije direktora - ističe Lens.

Podsetimo, doktor Lens je nedavno bio gost emisije Južnih vesti i tada je skrenuo pažnju javnosti da je pomenutom klinikom, koja nije ni smela da bude formirana, prvo rukovodio doktor Nebojša Đorđević, suprug dekanke Medicinskog fakulteta Dobrile Stanković Đorđević, da bi nakon njegovog penzionisanja direktorsku fotelju preuzeo njihov sin, doktor Miodrag Đorđević, za koga smatra da nema dovoljno iskustva za rukovodeću poziciju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sasa

    17:03 // 30. 12. 2023.

    Sa oca na sina Klinika a u nastavi u zvanje docenta posle samo 2 godine od specijalizacije. Pa gde to ima? Dekanica fakultets bi trebala odmah da podnese neopozivu ostavku.

  • Brane

    22:48 // 29. 12. 2023.

    I šta će sada sinko? Ostade bez direktorske nasleđene fotelje!!!

  • Knights Templar

    18:25 // 29. 12. 2023.

    Sto bi rekli u moje selo, čudo u krušku.
    Nas nislije ne treba onoditi, nego nesto vise. Alal vi verovatno visa sila, vrtaj se otkude si doso i vodi templara za sebe

    • Da vidis cudo

      15:09 // 30. 12. 2023.

      Ma dodji da ti pokazem cudo u bostan.Sve ce ti se prividjaju duplo.To zato sto nisi Nislija nego neki omolni grad, Svrljig,Babusnica, Doljevac.B.Pala.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: