Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 1. 11. 2022.

| Društvo

I “najlepša đačka uspomena” poskupela, porezi države i gorivo digli cenu ekskurzija

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Nica; foto JV
Sve skuplje za mlade da odu na ekskurziju i u Srbiji, a posebno u inostranstvo; foto: JV

U odnosu na period pre korone ekskurzije su skuplje za oko 30 %, pa cene idu i preko minimalca. Iako roditelji kažu da je to veliki udar na njihov džep, ne žele da uskrate svojoj deci to zadovoljstvo. Iz turističkih agencija ističu da su u skladu sa svim poskupljenjima poskupele i ekskurzije, ali da su na to umnogome uticali i dodatni nameti države.

Poslednji put ekskurzije su realizovane 2019. godine, a od tada su se cene mnogo promenile. žirafa I Jagodina jedna od destinacija u Srbiji za ekskurziju; foto: JV/J. Stojanović

Za jednodnevne izlete roditelji moraju da izdvoje od 4.000 do 6.000 dinara, pa i više, u zavisnosti od toga gde se putuje. Oni su popularni kod svih uzrasta, a najčešće se obilazi Đavolja varoš, Topola, Oplenac, Despotovac, Gamzigrad, Jagodina i Beograd.

Samo završna godina srednjih škola može da putuje u inostranstvo pa ostali razredi obilaze Srbiju po regionima. Najčešće se obilaze zapadna i istočna Srbija i Vojvodina. Takve ekskurzije traju 2 do 3 dana. Za dva dana roditelji moraju da izdvoje 12.000 do 14.000 dinara, dok za tri dana ekskurzije po Srbiji to bude i više od 20.000. Velika potražnja dovela je do toga da nema popularnih destinacija, pa se obilazi svaki deo zemlje i svuda su slične cene.

Ekskurzija; foto čitalac Iz turističkih agencija objašnjavaju zašto su i ekskurzije poskupele; Foto: Jelena Mišić/JV Jesen je rezervisana za maturske ekskurzije koje su najpopularnije i najskuplje. Za sedam dana u Italiji treba izdvojiti i do 52.000 dinara, pa se maturanti često odlučuju za Krf koji je oko 45.000 dinara, a u poslednje vreme popularan je i Istanbul gde se može putovati i za 35.000 dinara.


Deca željna druženja, neke škole već organizuju prolećne ekskurzije

Učenica 4. godine Gimnazije “Bora Stanković” Jelena Mišić nedavno se vratila sa ekskurzije iz Italije. Osim obilaska Verone, Pize, Firence, Bolonje i Venecije, Jelena kaže da joj je posebno drago što je prvi put putovala sa društvom iz srednje škole. Piza; foto čitalac Učenica 4. godine Gimnazije “Bora Stanković” Jelena Mišić, nedavno se vratila sa ekskurzije iz Italije; Foto: Jelena Mišić/JV

Ovo nam je prva ekskurzija u srednjoj školi i nemamo ni jednu uspomenu kao što je to bilo u osnovnoj kada smo išli na ekskurzije. Četvrta smo godina i nećemo više imati priliku da zajedno idemo na ekskurziju tako da je zainteresovanost bila velika, a roditelji su to razumeli - kaže Jelena.

Jelenina majka Snežana Mišić kaže da su cene itekako visoke, ali da roditelji ne žele da uskrate svojoj deci druženje. Olakšica je što ekskurziju plaćaju u ratama, ali Snežana kaže da ih svi dodatni troškovi oko ekskurzije “udaraju po džepu”. Piza ekskurzija; foto čitalac Italija popularna destinacija, ali skupa; Foto: Jelena Mišić/JV

Dete mora da ponese najmanje 150, 200 evra sa sobom, oni su maturanti pa će za par meseci biti i troškova oko mature. Imamo i stariju ćerku, ona je pre korone išla na ekskurziju i tada je cena bila duplo manja za istu destinaciju. Jesu ekskurzije preskupe, roditelji izdvajaju zadnji dinar, ali se trudimo da deci pružimo sve što možemo - kaže Snežana.

Neke škole su već isplanirale ekskurzije za proleće, a roditelji će uskoro krenuti sa uplatama. V. d. direktora Gimnazije “Svetozar Marković” Milica Milosavljević kaže da je interesovanje veliko i da je škola predvidela sve okolnosti koje mogu da se dese do proleća kada će učenici ići na ekskurzije.

Imajući u vidu da je situacija u svetu nestabilna, mogu da kažem da je iznenađujuće veliko interesovanje i mi smo predvideli sve mogućnosti. Po rečima roditelja, to su generacije koje nisu imale ekskurzije prethodnih godina i verovatno su se deca uželela putovanja i druženja, a oni žele da im to priušte jer znaju koliko znače takva iskustva” ističe Milosavljević.

Venecija; foto: čitalac Snežana kaže da su cene itekako visoke ali da roditelji ne žele da uskrate svojoj deci druženje: Foto: jelena Mišić/JV Odluku o programu ekskurzije donose upravo roditelji na savetu roditelja, a potebno je da se prijavi 60 % učenika jednog razreda kako bi se ona realizovala.


Šta kažu agencije, zašto su ekskurzije poskupele?

Da su cene skočile kažu i iz turističkih agencija. Ipak, direktor jedne turističke agencije iz Niša koja realizuje ekskurzije kaže da treba razumeti šta sve utiče na poskupljenje, prvenstveno jednog turističkog aranžmana, a zatim i ekskurzije koja se izvode po posebnim i strogim zakonima i pravilnicima.

U talasu poskupljenja, došlo je i do povećanja cena goriva što najviše utiče na prevoznike. Oni su do skoro imali povlastice prilikom kupovine velike količine goriva, ali ih sada više nemaju jer država ograničava cenu goriva pa dobavljači ne daju popust. Ekskurzija Italija; foto čitalac Osim skupe ekskurzije, roditelji treba da izdvoje novac i za džeparac; Foto: Jelena Mišić/JV

Direktor turističke agencije kaže da na cenu ekskurzije utiču i dodatne regulacije, poput vremena vožnje odnosno odmora vozača i tehničkih pregleda koji su u ovom slučaju rigorozniji.

U poslednje dve godine drastično je poraslo interesovanje za odmorom u Srbiji, pa su i cene smeštaja konstantno rasle, a hoteli najavljuju dodatna poskupljenja na proleće za oko 25 %. Zajedno sa tim, poskupele su i ulaznice za muzeje i druge lokalitete u Srbiji i to za oko 50 %.

Najveći problem su, smatraju iz turističke agencije, dnevnice koje se isplaću razrednim starešinama koje bune i mnoge roditelje. Odluku o visini dnevnica roditelji donose na roditeljskom savetu, ali su agencije dužne da ih isplate. Zahvaljujući nametima države, kako kažu iz agencije, oni sada moraju da plate poreze i doprinose koji su skoro isti kao i dnevnica. Firenca; foto čitalac Direktor turističke agencije kaže da na samu cenu ekskurzije utiču i dodatne regulacije; Foto: Jelena Mišić/JV

Ako nama roditelj uplati 120 dinara bruto mi automatski plaćamo 20 dinara porez i ostaje 100 dinara. Na tih 100 dinara isplaćujemo doprinose kao na platu. Praktično od 120 dinara koje nama uplate roditelji mi oko 64 dinara isplaćujemo razrednom, a 56 dinara su porezi i doprinosi koji se plaćaju u državne fondove, poput PDV-a, zdravstvenog, socijalnog i penzijskog osiguranja - objašnjavaju iz agencije.

Agencija plaća dnevnicu i lekaru koji prati učenike, a uz to i lekove i sobu lekaru koja mora da bude jednokrevetna da bi on mogao da prima pacijente, a one su i do 70 % skuplje od dvokrevetnih.

Sve ove obaveze propisane su krajem 2019. godine ali se, zbog pandemije koronavirusa, osećaju tek sada kad su ekskurzije počele da se realizuju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sinovac

    11:20 // 1. 11. 2022.

    Ekskurzije su najviše poskupele zbog nezajažljivosti agencija, koje deru roditelje... Za dvodnevnu ekskurziju bilo gde u Srbiji, troškovi prevoza i boravka u hotelu ne prelaze 5500 dinara. Tu su uračunati zakup autobusa, putarine, parkiranja, smeštaja u hotelu sa polupansionom... Kakav god program da naprave, dvodnevna ne bi smela da bude iznad 10.000, a trodnevna iznad 15.000 dinara.

    • Seljak

      16:19 // 1. 11. 2022.

      @Sinovac - sve si u pravu, ali si zaboravio proviziju za direktore, sekretare i naravno profesorke i nastavnice.

    • Pera

      17:16 // 1. 11. 2022.

      Ko misli da je 20000-30000 dinara za dvodnevnu ekskurziju puno neka sam pravi agenciju i uzima profit.

      Takodje, ideja da nastavnici vode djake na ekskurziju i budu njihovi cuvari i to za neku siću je suluda. Niti oni imaju motiva da to cine, niti postoji lanac odgovornosti.

      Posao nastavnika je da dodje na cas, predaje gradivo i proverava nauceno, a ne da juri pijane po balkonima hot

  • Poltron

    11:13 // 1. 11. 2022.

    U O š Branko Miljković dat predlog djaci 5 razred za dva dana 18000 i to istočna Srbija dal je to normalno.

    • Sasa

      14:22 // 1. 11. 2022.

      Ljudi glasali ste za SNS sad gledajte svi kukaju po portalima a vlast jaše li jaše.Dok ništa ne preduzimamo ima da nas deru do gole kože.

    • Zasto idu sa nocenjem

      17:12 // 1. 11. 2022.

      U svih 8 razreda osnovne skole isli smo samo na jednodnevni izlet. Uvek je vozio Nis Espres. Sigurno da nije bilo jeftino ali ne ovako preskupo. Sada privatne turisticke agencije deru da bi sto vise zaradili zbog korone a direktori uzimaju procenat.

  • Danijela Kostic

    10:33 // 1. 11. 2022.

    Samo da mi neko objasni da je potpuno legitimno da dvodnevna ekskurzija do Novog Sada preko škole Duško Radović košta 13000, a preko Stefan Nemanja 18000.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: