Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:59, 2. 4. 2018.

| Društvo

I narodni poslanici opozicije traže objašnjenje o poklanjanju aerodroma

Autor:J. AdamovićIzvor:Danas, Južne vesti
Niški aerodrom
Traže objašnjenje od premijerke Brnabić zbog sumnje da "tajni ugovor" o koncesiji predviđa da se obustavi razvoj niškog aerodroma; foto: A. S.

Sumnje da se “tajnim ugovorom o koncesiji” beogradskog aerodroma, Država obavezala da će obustaviti razvoj niškog aerodroma izrazili su narodni poslanici iz Niša, članovi DS-a, DSS-a i Nove stranke, a od premijerke Ane Brnabić traže objašnjenje za poklanjanje “Konstantina Velikog” Državi.

Trojica niških poslanika u Skupštini Srbije, kako prenosi Danas, zahtevaju da se objavi ugovor o koncesiji za Aerodrom “Nikola Tesla”, da bi se rasjasnilo da li se Država time obavezala da će obustaviti razvoj niškog aerodroma, koji bi uskoro mogao da postane njeno vlasništvo.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić je pozvao nadležne da odustanu od namere da poklone aerodrom Državi, a rekao je i da neobjavljeni detalji o koncesiji otvaraju različita nagađanja o budućnosi niške vazdušne luke.

Jedan od apsurdnih argumenata koji se navodi je da Niš ne može da obezbedi milijardu dinara zbog toga što duguje Vojsci Srbije i pominje se ugovor oko izgradnje stanova koji se rade na lokaciji bivše kasarne. Pozivam predsednicu Vlade da kaže zbog čega nije aktivirana bankarska garancija na iznos od 10 miliona evra, koji bi poravnao potraživanja Vojske i Vlade u odnosu na Grad Niš - dodaje Ćirić.

Ćirić je naveo i da je “ovo još jedan od primera pune centralizacije”, u kojoj se dobri projekti gase. Podsetio je i da je u Nišu nedavno usvojen strateški plan razvoja Aerodroma “Konstantin Veliki”, u kome se navodi da on posluje profitabilno, a samo 4 dana nakon toga je Gradsko veće odlučilo da vlasništvo prepiše Državi.

Da je preuzimanje aerodroma urađeno na “krajnje nejasan način” složio se i poslanik Demokratske stranke Srbije Milan Lapčević, koji je upitao zbog čega sada kada aerodrom “staje na noge” i počinje da posluje pozitivno bez subvenicija Grada, Država traži da joj se prenese vlasništvo, ne bi li navodno nastavila još više da ga razvija.

Da vas podsetim, Grad Niš je uložio više destina miliona evra u razvoj aerodroma koji je 1999. postradao u NATO bombardovanju, a 2003. donacijom Norveške i Grada Niša aerodrom je rehabilitovan i ponovo stavljen u funkciju i od tog dana kreće hod po trnju kako bi aerodrom bio u funkciji i kako bi osnažio razvoj tog kraja. Tri miliona ljudi gravitira na tom aerodromu i leti ka evropskim destinacijama odatle - naveo je Lapčević.

Na tvrdnje ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović da Grad nema novca da ulaže u razvoj aerodroma i da ga Država zbog toga “uzima pod svoje”, Lapčević kaže da Niš nema novca, jer godinama centralna vlast smanjuje transfere, "a poreske prihode koji su se slivali u lokalnu samoupravu prenosi na nivo države", pa su sad one u lošem stanju.

Upitao je i zašto država ne nastavi da ulaže u niški aerodrom, kao što kaže da je dosad činila, a zbog svih nejasnoća traži od premijerke Brnabić da odgovori koji su stvarni razlozi za prenos vlasništva. Lapčević pita i zašto se država ranije toga nije setila, nego tek kada je aerodrom doveden do “nivoa opstanka” i da li to ima veze sa koncesijom nad beogradskim aerodromom.

Poslanik i lider Nove stranke Zoran Živković, koji je pristustvovao prvom protestu u Nišu koji je održan zbog poklanjanja aerodroma, naveo je da nema razloga da se upravljanje prebaci na Državu. I on sumnja da će “tajni ugovor” sa beogradskim aerodromom obustaviti razvoj niškog i pozvao je građane da podrže Nišlije i spreče „nelogičan i nezakoniti akt“.

Podsetimo, u odbranu niškog aerodroma stala je i niška opozicija, koja traži smenu gradonačelnika Darka Bulatovića i Gradskog veća, kao i da odbornici na sednici Skupštine "ne podignu ruku" na predlog da se "Konstantin Veliki" pokloni Državi. Pokrenuta je i onlajn peticija "Nišlije poklanjaju Bulatovića državi" koju mogu da potpišu građani koji se slažu da gradonačelnik treba da bude smenjen zbog ove sporne odluke, za koju je Bulatović okrivio prethodnu vlast.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mimi

    16:06 // 6. 4. 2018.

    A sta kaze narodni poslanik iz Nisa Predrag Jelenkovic iz Niške priče? To je zanimljivo za čuti

  • Milan

    16:37 // 4. 4. 2018.

    je l' placa vojska ovo pilotiranje sto ima svaka 2-3 meseca?

  • Meri

    09:16 // 3. 4. 2018.

    Vučić je još pre par meseci "objasnio" zašto, i tu su svi odgovori na pitanja. ni Niš, ni bilo koji grad u Srbiji se ne može razvijati na štetu 'njihovog' Beograda i interesa.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: