Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:09, 29. 10. 2013.

| Društvo

I niške auto-škole ne rade

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
auto-skola-ucionica.jpg
Prazne učionice do daljeg, arhivska fotografija

Od 25. oktobra nijedna auto-škole u Srbiji ne radi. Ni u Nišu se ne obavljaju časovi vožnje, jer su auto-školama istekla rešenja za rad prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja.

Glavni problem su zapravo novi uslovi koje škole moraju da ispune kako bi nastavile sa radom.

Iz Privredne komore auto-škola Srbije poručuju da je rok za podnošenje novih rešenja istekao 24. oktobra 2013. godine i da je uvođenje novih pravila stvorilo ogromne probleme.

- Očigledno je da se u istom danu ne mogu pregledati svi zahtevi za preko 800 auto-škola. Isto tako znamo da najveći broj škola, iz opravdanih ali i neopravdanih razloga, nije mogao da ispuni sve zahteve iz pojedinih pravilnika - stoji u dopisu Komore koji je poslat predsedniku Vlade, ministrima policije i saobraćaja i direktoru Agencije za bezbednost saobraćaja.

Ne navodeći konkretne razloge, vlasnici auto-škola zahtevaju im se odobri da i dalje vrše obuku, dok se ne izvrši nova kontrola. Nakon kontrole, škole bi imale određen vremenski period za koji bi morale da ispune određene uslove, a nadležni bi imali vremena da koriguju određena pravila.

foto Auto-škole trenutno ugasile vozila, foto: glassrbije.rsSituacija sa auto-školama u Nišu, kako je novinarima Južnih vesti rečeno u Komori auto-škola jugoistočne Srbije, trebalo bi da bude poznatija sutra, kada u Niš dolazi komisija koja će proveriti rad pojedinih škola za obuku vozača.


MUP: Škole namerno opstruišu

Ipak, iz Ministarstva unutrašnjih poslova poručuju da su pravilnici poznati poslednje 4 godine, a da su ozvaničeni maja 2013. Škole su, kako kažu u MUP-u, imale dovoljno vremena da se pripreme, a one su, tvrde u MUP-u, umesto toga upisivale veliki broj kandidata.

-  U periodu od 24. maja do 25. oktobra 2012. godine izvršen je upis oko 160.000 kandidata. Na ovaj način veliki broj auto-škola je obezbedio sticanje znatne zarade, a istovremeno ovim brojem upisanih kandidata se želelo postići odlaganje primene pravilnika zbog nemogućnosti da se obuka upisanih kandidata završi u propisanom roku - stoji u saopštenju MUP-a.

Ovakvo stanje je, zaključuju u MUP-u, posledica “opstruktivnog ponašanja” auto-škola u odnosu na primenu pravilnika o osposobljavanju. Prema njihovoj statistici od oko 900 škola, koliko ih ima u Srbiji, samo je njih 30 podnelo zahteve za produžetak rešenja za rad.

Za sada nije poznato dokle će ovakvo stanje potrajati, ali je činjenica da upisa, polaganja vozačkih ispita i časova vožnje neće biti do daljeg.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Перица Мали

    20:00 // 30. 10. 2013.

    Никада није било више неписменијих возача на улицама и друмовима.Ко то учи ову дечурлију у скупим аутима да својом вожњом угрожавају туђе животе.Возило је као и оружје,бахатост може скупо да кошта.

  • ИБРАКАДАБРА

    17:52 // 29. 10. 2013.

    Како бре не раде ауто школе, па шта ће сад саобраћајци да раде, од чега ће да живе, кад нема кандидата за мито хтедох рећи за доѕволу!!!! ЦЦцццц

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: