Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:25, 30. 1. 2023.

| Društvo

I niški advokati protestovali zbog kolege koji je uhapšen

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
advokati.jpg
Advokati smatraju da je poternica nezakonita; foto: JV

Na desetine niških advokata u znak podrške, a pre svega zbog skretanja pažnje na kršenje zakona u slučaju hapšenja njihovog kolege iz Beograda, okupilo se danas ispred Palate pravde u Nišu. Oni navode da je novosadski Sud doneo nezakonitu poternicu koja narušava prava zagarantovana Ustavom i stvara pravnu nesigurnost.

Prošlog petka, 27. januara, uhapšen je beogradski advokat Čedomir Kokanović, po poternici koju je raspisao Osnovni sud u Novom Sadu, po privatnoj krivičnoj tužbi koju je protiv njega zbog uvrede podneo predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski i to je bio povod današnjeg okupljanja, jer je prema mišljenju niških advokata prekršen zakon i osnovna ljudska prava zagarantovana Ustavom.

Kolega iz Beograda je pošao u Advokatsku komoru Vojvodine kao branilac u disciplinskom postupku drugog kolege kada je uhapšen i lišen slobode po poternici koja je potpuno nezakonita. Protiv njega je predsednik AK Vojvodine podneo privatnu krivičnu tužbu za uvredu i to je delo koje se inače ne goni po službenoj dužnosti, te po Zakonu o krivičnom postupku je nemoguće da se odredi izdavanje poternice - rekla je advokatica Dragana Milutinović.

advokati Skup ispred palate pravde; foto: JVIsiče da je glavni razlog okupljanja to što, kako kaže, nezakonitim postupanjem suda, svaki građanin protiv koga se podnosi privatna tužba može biti priveden po poternici i lišen slobode, što je suprotno svim zakonskim regulativama.

Delo za koje se kolega Kokanović tereti zaprećena je novčana kazna, a on je pritvoren, odnosno pritvor mu je zamenejn kućnim pritvorom sa elektronskim nadzorom. Ovo ne sme da se dešava, neko je uhapšen po poternici koja je izdata potpuno nezakonito i ovde se upravo radi o kršenju zakona od strane sudija i sudova, time ulazimo u pravnu nesigurnost - kaže Milutinović.

Iz Advokatske komore Beograd saopštili su da ne žele da se mešaju u osnovanost razloga za određivanje pritvora, ali izražavaju zabrinutost zbog činjenice da je naredba za izdavanje poternice izdata protivno odredbi člana 598 ZKP-a, jer se ista može izdati samo za dela koja se gone po službenoj dužnosti, a iz Niša poručuju da će dalji koraci advokata zavisiti od toka situacije sa njihovim kolegom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    14:24 // 31. 1. 2023.

    Beše neka pesma M. Mladenovića i "Katarine Velike" ... ili deo te pesme /stih/ : "Svi čekamo svoj red..." !
    I zato pamet u glavu , "ne se znaje - SNS igra" ! Će bude "drž' mu nane glavu" !

  • Soplitam Dzabe

    23:56 // 30. 1. 2023.

    Ima ih sesnest komada cirka.Malo li je na ovu skupocu.

  • Радован ЧЕТВРТИ

    23:06 // 30. 1. 2023.

    За почетак адвоктима увести обавезу издавања рачуна.

    • MC

      11:07 // 31. 1. 2023.

      Kao advokat, 100% podržavam. Međutim, nisam siguran da li razumete da je to po građane nepovoljnije, jer onda ne bi bilo moguće da "upadate" u kancelariju "samo da nešto pitate" (a da se i ne setite da ponudite da platite; 1.500,00 dinara po započetom satu usmenih konsultacija), da vas ne bismo čekali po nekoliko meseci da platite usluge koje smo vam pružili, da nema popusta. Sve po adv. tarifi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: