Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:50, 2. 11. 2017.

| Društvo

I niški novinari obeležili Dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
skup u nišu
Skup ispred Suda; foto: T. Đ.

Tačno u 5 do 12, nekoliko niških novinara i aktivista okupilo se ispred niškog Osnovnog suda kako bi skrenuli pažnju na sve procese i istrage koje se vode zbog pretnji ili napada na novinare, a koji nisu okončani do danas.

2. novembar se obeležava kao još jedan dan koji podseća na slobodu medija i novinara, a pored Niša obeležen je i u Beoradu i Novom Sadu.

Skup je simbolično počeo u 5 do 12, kako bi se i na taj način skrenula pažnja javnosti da je nekažnjivost zločina nad novinarima sve ozbiljniji problem koji se ne rešava.

Podaci organizacije UNESKO pokazuju da je u poslednjih 11 godina u svetu ubijeno 930 novinara, a da počinioci u 90 % slučajeva nisu kažnjeni. Novinari su sa svojih skupova upozorili da je nekažnjivost „princip“ i u Srbiji.

Mada država treba da bude ta koja će da kažnjava one koji prete i napadaju novinare, ona je nažalost proteklih godina štitila one koji su napadali novinare. Mi sada u Nišu imamo slučajeve da su ljudi koji su pretili smrću novinarima i bili pravosnažno osuđeni za to, ne samo abolirani nego nagrađeni time što su postali odbornici u Skupštini Grada, direktori javnih preduzeća ili članovi Gradskog veća - rekao je urednik internet portala Južne vesti Predrag Blagojević.

Novinari su prolaznicima delili letke sa statističkim podacima koji između ostalog pokazuju i da je samo od početka 2017. godine ubijeno 56 novinara, a 90% tih slučajeva nije rešeno.

Platforma za promociju zaštite i sigurnosti novinara Saveta Evrope beleži i 12 neistraženih ubistva novinara od 2015. godine na evropskom kontinentu, a najviše ih je u Rusiji.

Na Balkanu je situacija utoliko bolja što poslednje 3 godine nijedan novinar nije ubijen zbog posla kojim se bavi, ali je zato zabeleženo 380 pretnji i napada na novinare, kao i dva pokušaja ubistva u Hrvatskoj.

Skup u Nišu

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: