Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:49, 19. 6. 2013.

| Društvo

I niški prosvetari traže smenu ministra

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Vladimir-Milicevic.jpg
Vladimir Milićević, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Niša

“Provaljeni” testovi iz matematike za polaganje male mature su posledica degradiranja čitavog sistema obrazovanja, smatraju u Sindikatu prosvetnih radnika Niša i saopštenjem za javnost traže smenu ministra Obradovića.

Članovi ovog sindikata kažu da ovakvo Ministarstvo prosvete ne može da reformiše i unapredi srpsko obrazovanje.

- Hoćemo li da čekamo ministra koji će da kaže: “Ja sam svoj zadatak izvršio, srpske prosvete više nema”, ili ćemo mi da kažemo: “Ministre, smenjen si!” – piše u saopštenju.

U njemu se navodi i da je “odlaganjem testa iz matematike za 70.000 osmaka za danas u podne, kada će temperatura u fiskulturnim salama biti slična onoj u plasetenicima, Ministarstvo prosvete lupilo šamar učenicima, roditeljima i svim radnicima u srpskom obrazovanju, pokazalo nesposobnost, licemernost i nestručnost.”

- Hoće li neko opet da nas ismeva, ponižava i “pljuje” po nama što protestujemo, štrajkujemo, što se borimo za srpsku prosvetu, za dostojanstvo svoje profesije i pravo da se naša deca obrazuju u skladu sa potrebama dvadeset prvog, a ne devetnaestog veka? – pitaju članovi Sindikata. 

U saopštenju se postavlja i pitanje da li su đaci, roditelji i nastavnici “samo kolateralna šteta nesposobnosti zaposlenih u Ministarsvu ili sposobnosti da se uništi srpsko obrazovanje”.

Predsednik Sindikata Vladimir Milićević rekao je da će proveriti da li su pitanja sa današnjeg testa iz matematike ista kao ona na testovima koji su se juče opet pojavili na društvenim mrežama, iako je iz Ministarstva već demantovano da je reč o istim testovima.

Članovi sindikata koji su deo Unije sindikata prosvetnih radnike Srbije, nezadovoljni setom zakona o obrazovanju, u petak, 21. juna, protestovaće ispred Skupštine u Beogradu, a njihov dodatni zahtev biće smena ministra.

Učenici ravnodušni

Đaci koji su danas u podne polagali test iz matematike uglavnom su bili ravnodušni I, kako su sami rekli, na polaganje su došli samo da bi “odradili test”. Jedan od njih, đak OŠ “Vožd Karađorđe” iz Niša, rekao je da nije imao tremu jer je ona prošla juče i da mu je najbitnije da raspust već jednom počne.

- Nije mi toliko važno koliko ću poena da osvojim, o tome sam razmišljao juče, a danas mi je svejedno. Nismo se lepo osećali juče kad su nam rekli da idemo kući I da se vratimo danas. Bilo nam je bitno da dočekamo raspust – kaže Aleksandar R.

Test iz matematike danas je u Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okrugu imalo pravo da polaže 5.088 đaka, odnosno svi oni koji su u ponedeljak, 17. juna, polagali i test srpskog jezika. U Nišavskom okrugu ih je 3.366, u Topličkom 951 i u Pirotskom 771.  
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gordana

    20:13 // 25. 6. 2013.

    veca je sramota da u odeljenju ima 26 djaka,a od toga su 24 sa odlicnim uspehom.Sta rade nastavnici zajedno sa direktorom skole?Zavrsavaju ocene i sredjuju vukove diplomei i niko tome ne staje na put

  • lela

    00:39 // 20. 6. 2013.

    Treba da podnese sam ostavku ministar Obradovic i zbog predskolske ustanove u Nisu gde je haos.Deca mesecima ne dobijaju mleko i ml.proizvode,nema mesa..samo pirinac,caj,kisele jabuke,suva peciva

  • Helen

    22:58 // 19. 6. 2013.

    Koliko ljudi ucestvuje u izradi tih zadataka za prijemni? Zar nije mogao neko od njih da pusti testove, a ne bas ministar?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: