Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:13, 12. 5. 2015.

| Društvo

Salmonela uzrok trovanja studenata na "Mašinijadi"

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Opsta-bolnica-Kotor.jpg
Studenti koji nisu u mogućnosti da putuju ostali u bolnici (foto: skalaradio.com)

Umesto da poslednjeg dana "Mašinijade", koja se od 7. maja održavala u Tivtu, sa kolegama oko podneva pođu kući, u Opštoj bolnici u Kotoru zadržano je 11 niških studenata koji su se javili sa simptomima trovanja hranom. Kod nekih izolovana salmonela, nisu životno ugroženi.

Prethodno se, prema pisanju podgoričkih medija, 120 studenata sa simptomima trovanja hranom javilo tivatskoj bolnici.

Kako kaže dr Ljiljana Radoman sa Infektivnog odeljenja bolnice u Kotoru, sumnja se na alimentarnu toksiinfekciju, a kod nekih pacijenata je bakteriološkom analizom stolice dokazana salmoneloza.

Ovo, kako objašnjava epidemiolog Branislav Tiodorović, znači da je reč o trovanju hranom koje je izazvala bakterija salmonela.

Svih 19 pacijenata iz više gradova i država, koji su zadržani u bolnici, dobro se oporavljaju.

Nema životno ugroženih. Videćemo da li će biti planiran otpust sutra ili za dva dana, ali u svakom slučaju su u nekom blagom poboljšanju. Doduše, ozbiljnija je infekcija tako da oporavak traje malo duže, 5 do 7 dana. Očekujem da su potpuno zdravi mladi ljudi puni snage bez prethodnih značajnijih infekcija, tako da će oporavak biti brži - kaže dr Radoman. 

U dekanatu niškog Mašinskog fakulteta kažu da su u stalnom kontaktu sa studentima.

Sa njima su ostali i jedan nastavnik i predsednik Studentskog parlamenta, tako da ćemo za njih obezbediti poseban prevoz čim budu bili u stanju da putuju - kaže prodekan Mašinskog fakulteta u Nišu Nenad Pavlović.

Dodaje da on još nema dokaza o tome da li je reč o trovanju hranom i da će utvrđivanje šta je kod studenata izazvalo ove tegobe biti u nadležnosti inspekcija u Kotoru i Tivtu.

Studente je posetio i generalni konzul Srbije u Herceg Novom. Nama je najvažnije da ih zdrave vratimo kući - kaže Pavlović.

U tivatskom hotelu "Kamelija" nam je rečeno da je tamo bilo smešteno 75 niških studenata. Tvrde da nije reč ni o čemu alarmantnom, dok podgorički mediji pišu da je o ovome obavešten Institut za javno zdravlje u Podgorici koji treba da utvrdi uzrok trovanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: