Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:23, 10. 8. 2016.

| Društvo

I niški vatrogasci pomažu Makedoncima nakon poplava

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti, RTS, N1
poplave-foto-mup
Pomoć susedima u nevolji; foto: MUP

Nakon velikog nevremena koje je 6. avgusta pogodilo Skoplje, kada je u poplavama stradalo 22 ljudi, u Makedoniju su poslata 43 vatrogasca iz Niša i drugih gradova Srbije, koji će narednih 7 do 10 dana pomagati u raščišćavanju terena i saniranju štete.

Kako je za RTS rekao zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije Boban Stevanović, 8. i 9. avgusta su upućeni vatrogasci-spasioci iz ovog sektora, kako iz Niša, tako i iz Kragujevca, Beograda, Kruševca i Jagodine.

DSC-3438 Spasioci će biti u Makedoniji narednih 7 do 10 dana; foto: MUPOsim njih, MUP Srbije je, kako kaže Stevanović, u skladu sa zahtevima iz Makedonije, poslao i 30 pumpi kapaciteta od 800 do 1.500 litara, kao i 13 vatrogasnih vozila, koje će biti upotrebljene za ispumpavanje vode iz podruma.

Razmere štete su ogromne. Poplavljene kuće, zgrade, podrumi, sutereni, naneta je velika količina erodivnog materijala, oštećeni su putni pravci, zasadi, poljoprivredno i nepoljoprivredno zemljište je poplavljeno, uništene kulture, i izgubljeni životi - navodi Stevanović u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, ovo nije prvi put da srpski vatrogasci idu u ovakve akcije, jer je Srbija član Evropskog mehanizma za civilnu zaštitu od 2015. godine, pa je pomoć susedima tokom prirodnih nepogoda i obaveza.

2007. i 2012. pružili sme pomoć u gašenju požara u Grčkoj, bilo je niz aktivnosti sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, a 2014. bio je angažman u Sloveniji kada su dostvljani agregati u vreme ledene kiše - kaže Stevanović.

foto-mup Nevreme nanelo veliku štetu; foto: MUPPodsetimo, u velikom nevremenu koje je pogodilo Skoplje tokom nekoliko sati je palo 93 litra kiše po kvadratnom metru, a u prva dva sata registrovano više od 800 gromova.

Prema pisanju RTS-a, zasad je pronađeno 22 stradalih, ali se strahuje da ima još žrtava, jer se za mnogima još traga.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dana

    14:20 // 10. 8. 2016.

    Svaka čast.Ma mnogo smo si dobrodusni

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: