Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:40, 21. 12. 2015.

| Društvo

I novinari sa juga insistiraju na Gašićevoj smeni

Autor:A. S, D. M, I. M.Izvor:Južne vesti
niš
Jasna poruka iz Niša; foto: JV

U Nišu, Leskovcu i Vranju održani su protesti “Novinari ne kleče” na kojima je ukazano na tešku situaciju u kojoj se novinarska profesija nalazi i poslata poruka premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da, kako je i obećao, smeni ministra odbrane Bratislava Gašića zbog njegovog prostačkog komentara upućenog novinarki B92.

plato Gužva na platou; foto: JVIspred niškog Narodnog pozorišta okupilo se stotinak ljudi, uglavnom novinara, ali i građana i predstavnika civilnog sektora koji podržavaju ovu profesiju.

Novinarka lista “Danas” Zorica Miladinović podsetila je na pritiske i cenzuru kojoj su izloženi novinari i na nerešena ubistva koja su, kako je rekla, rezultirala javnim uvredama prema novinarima.

Odgovorni smo i mi sami, jer se nismo borili za sopstvena prava i nismo dovoljno solidarni. I zbog toga trpimo pritiske i cenzure i zbog toga nam se događaju ovakve stvari. Vreme je da počistimo i sopstveno dvorište i onda krenemo dalje - rekla je Miladinovićeva.

govor Miladinovićeva i Blagojević; foto: JVPoverenik NUNS-a u Nišu i jedan od inicijatora skupa, urednik “Južnih vesti” Predrag Blagojević, rekao je da se nada da će nakon večerašnjeg skupa i oni novinari koji nisu došli “shvatiti da nas ima mnogo i da se novinari ne boje”.

Šalje se poruka da novinari ne pristaju da se vlast ili bilo ko drugi tako ponaša prema njima. Jasna je poruka - premijer treba da ispuni obećanje i smeni ministra odbrane Bratislava Gašića - rekao je Blagojević.

leskovac Novinari složni i u Leskovcu; foto: JVU Leskovcu, na Širokoj čaršiji, okupilo se pedesetak ljudi, od kojih dvadesetak novinara, a ostatak su bili Leskovčani koji pružaju podršku srpskom novinarstvu. Pored leskovačkih novinara iz svih medijskih kuća, na skupu je bila i jedna kolegenica iz Sokobanje.

Novinari Leskovca napokon su savladali strah i ujedinili se oko toga da brane dostojanstvo svoje profesije - rekao je Bratislav Ilić, poverenik NUNS-a u Leskovcu.

Na skupu ispred zgrade opštine u Vranju okupilo se tridesetak novinara i drugih medijskih radnika.

Svi su bili jednoglasni u poruci da novinari ne kleče, a u ime kolega na skupu je govorio Saša Stojković, dugogodišnji novinar Vranjskih i programski direktor OK radija.

Pred nama je borba za očuvanje dostojanstva profesije i očuvanja dostojanstva svakoga od nas, ja vas pozivam da od danas uvek na svakom mestu čuvate svoje lično dostojanstvo i dostojanstvo profesije. Želim nam što manje ovakvih skupova, a što više rada u normalnim uslovima jer nemamo drugu zemlju. Radimo ovde sa vlašću koju imamo i moramo da budemo bolji nego što jesmo – rekao je Stojković.

Svoje predstavnike imale su RTV Vranje, RTV Ritam, RTV TV Info puls, OK radio, novine Vranjske, a skupu su prisustvovali i dopisnici nekih nacionalnih medija, kao i jedan kolega iz Bujanovca.

Zanimljivo je da su brojni lokalni političari u toku dana na društvenim mrežama pružali podršku novinarima, kao i predstavnici civilnog sektora, a da se na skupu od njih pojavio samo Dragoljub Stevanović, zamenik gradonačelnika Vranja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • sugradjanin

    11:36 // 22. 12. 2015.

    Da li je Milomir Maric negde bio na protestu? Svojom uredjivackom politikom na onoj nesrecnoj televiziji,svima je jasno za koga se nekada veliki novinar opredelio.Novinari,ispravite se jer cutanje je klecanje.

  • misko

    10:48 // 22. 12. 2015.

    Dal' mislite da će stvarno da ga smeni?
    A on da je ćovek a ne p..olitičar, sam bi već dao ostavku.

  • milica

    09:17 // 22. 12. 2015.

    Obecao je premijer mnogo toga i nista nije ispunio,a novinari o tome ni reci.I TO JE KLECANJE.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: