Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:22, 23. 12. 2015.

| Društvo

I odlazak u privatni vrtić u Nišu uz subvencije Grada

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
vrtic
Šansa za privatne vrtiće i pomoć roditeljima; Ilustracija; foto: JV arhiva

Od sledeće godine, kako je pojašnjeno na sednici Gradskog veća, određeni privatni vrtići u Nišu trebalo bi da budu licencirani, a deo cene koju roditelji plaćaju za boravak dece subvencionisaće Grad Niš.

Grad će iz budžeta, kako je rekao gradonačelnik Niša Zoran Perišić, za ovu namenu izdvojiti 30 miliona dinara, a ideja je da se finansira 80 % od ukupne cene koju roditelji plaćaju.

Ove odluke se odnose na privatne vrtiće koji su registrovani i koji će se registrovati za čuvanje mališana predškolskog uzrasta. Uprava za dečiju zaštitu će pripremiti kriterijume za ustanove i za decu, a mi ćemo za to izdvojiti 30 miliona dinara - rekao je Perišić.

On kaže da bi u narednim godinama suma koja se izdvaja za subvencionisanje mogla da bude i veća.

Ovakav sistem već uveliko funkcioniše u Beogradu i Novom Sadu, a pored povoljnosti za roditelje i smanjenih lista čekanja, dobrobit ima i Grad.

Iskustva koja sam podelio sa gradonačelnicima kažu da je to isplativije za Grad, jer na taj način nemate troškove režije i održavanja objekata. Pa na kraju i troškove izgradnje. Očigledno je da se privatni sektor pojavljuje sa željom da zaradi i jednostavno moramo da se prilagodimo onome što tržište diktira - rekao je Perišić.

Svi zainteresovani vrtići, kako je pojasnio gradonačelnik, moraće da ispune stroge kriterijume i da se prijave na tender koji bi trebalo da bude raspisan u narednom periodu.

Perišić kaže da bi od kvaliteta i sadržaja trebalo da ponude “makar onoliko koliko nudi “Pčelica”, a možda i više”.

Podsetimo, u Nišu se trenutno subvencioniše samo boravak mališana u vrtićima Predškolske ustanove “Pčelica” koja na teritoriji Niša ima 24 vrtića.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Naki

    15:01 // 29. 1. 2016.

    Nisu nadrljali privatni vrtici vec roditelji, jer roditelji moraju da uplate pun iznos vrticu a drzava roditeljima refundira, ali kasne itd, ma haos..

  • Tamara

    20:50 // 14. 1. 2016.

    Jos samo da i deca nezaposlenih roditelja dobiju sansu da idu u neki vrtic... Ako se da ju subvencije, onda SVA deca moraju da imaju pravo na njih.

  • Нишлија

    09:43 // 24. 12. 2015.

    Сад сте се сетили кад су ми деца прерасла вртиће. Онда мени да се ретроактивно надокнади део пара које сам дао приватним вртићима(јер нисам хтео да јурим везе за државне).
    Ја сам дакле против, није коректно неко да добија повлашћену цену а неко не.

    • Joca

      20:04 // 24. 12. 2015.

      Jel to znaci da svi treba da kupimo crno beli televizor jer su neki ljudi ranije gledali samo na njemu. I nije fer prema njima da sada kupujemo u boji tv. A kamoli LED televizore:)))

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: